Connect with us

Διεθνή

Βραζιλία: Επεισόδια σε πολλά σημεία της χώρας – Παραμένει σε άρνηση ο Μπολσονάρο

Published

on

Πάνω από 24 ώρες μετά την οριστικοποίηση της ήττας του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο αρνείται να αποδεχθεί ότι ο αντίπαλός του, Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα επικράτησε, την ώρα που οπαδοί του προκαλούν επεισόδια διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα που θεωρούν προϊόν νοθείας.

Ο ακροδεξιός πολιτικός παραμένει κρυμμένος στο προεδρικό μέγαρο, αλλά τουλάχιστον κάποια στελέχη του είναι σε επαφές για τη μεταβατική περίοδο των δύο μηνών που μόλις ξεκίνησε ως την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Λούλα.

Βραζιλία: Επεισόδια σε πολλά σημεία της χώρας – Παραμένει σε άρνηση ο Μπολσονάρο-1

Ο κ. Μπολσονάρο δεν θα μιλήσει δημόσια για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας πριν την Τρίτη, δήλωσε υπουργός του, ενώ φαίνεται ότι συνεργάτες του τον παροτρύνουν να το κάνει.

Την ίδια ώρα η Βραζιλία παραμένει βίαια διχασμένη, με οδηγούς φορτηγών που υποστηρίζουν τον κ. Μπολσονάρο να στήνουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του κ. Λούλα στην εξουσία. Μερικοί φορτηγατζήδες δημοσίευσαν βίντεο καλώντας για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι διαμαρτυρίες που εξαπλώθηκαν από τα πρώτα οδοφράγματα στις αγροτικές πολιτείες δεν διέκοψαν αμέσως τις αποστολές σιτηρών από την κορυφαία χώρα παραγωγής τροφίμων, αλλά τα γεωργικά λόμπι προειδοποίησαν ότι μπορεί τελικά να επηρεάσουν τις εξαγωγές.

Βραζιλία: Επεισόδια σε πολλά σημεία της χώρας – Παραμένει σε άρνηση ο Μπολσονάρο-2

Η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων της Βραζιλίας δήλωσε ότι 321 διαδηλώσεις είχαν μερικώς ή πλήρως αποκλειστεί δρόμους σε 26 πολιτείες. Οι φορτηγατζήδες – που επωφελήθηκαν από τη μείωση του κόστους ντίζελ επί Μπολσονάρο – είναι μια από τις βασικές εκλογικές πελατείες του προέδρου και είναι γνωστό ότι διαταράσσουν την οικονομία της Βραζιλίας όταν κλείνουν τους αυτοκινητόδρομους.

Οι φορτηγατζήδες ήλπιζαν ότι ο κ. Μπολσονάρο θα υποστήριζε τα οδοφράγματα τους, αλλά οι πολιτικοί συνεργάτες του προέδρου τον παρότρυναν να αποδεχθεί την εκλογική του ήττα για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις που εξαπλώνονται, δήλωσε ανώτερο στέλεχος στην προεκλογική του έδρα.

Βραζιλία: Επεισόδια σε πολλά σημεία της χώρας – Παραμένει σε άρνηση ο Μπολσονάρο-3

Ενώ ο πρόεδρος δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του, οι συνεργάτες του είχαν τις πρώτες επαφές με το στρατόπεδο Λούλα για μια μελλοντική μετάβαση. Ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο μίλησε τηλεφωνικά με τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο του κ. Λούλα, Τζέραλντο Άλκμιν και αναγνώρισε τη νίκη του κ. Λούλα, δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Άλκμιν.

Αργότερα, η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Γκλέιζι Χόφμαν τηλεφώνησε στον στενότατο συνεργάτη του κ. Μπολσονάρο, Σίρο Νογκουέιρα, για μια «εγκάρδια» και «με σεβασμό» συνομιλία.

Reuters

Ροή ειδήσεων

Advertisement