Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ο Δαμασκηνός στη Ναύπακτο λίγες μέρες πριν την ενθρόνιση στο Μεσολόγγι

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Ναύπακτο και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 βρέθηκε ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμάσκηνος, ύστερα από πρόσκληση του  Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου.

Στη Ναύπακτο και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 βρέθηκε ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμάσκηνος, ύστερα από πρόσκληση του  Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου.

Mάλιστα για πρώτη φορά λειτούργησε ως Μητροπολίτης στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, πριν την Ενθρόνισή του, που θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

ετά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε και προέστη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Στην αρχή εξέφρασε τη χαρά του για την αποδοχή της προσκλήσεως να συλλειτουργήσουν στη Ναύπακτο και αναφέρθηκε στη γνωριμία από τότε που ήταν διάκονος στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και είπε ότι έκτοτε παρακολουθούσε την εκκλησιαστική του διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου.

damaskinos ierotheos 5

Στη συνέχεια τόνισε ότι μεταξύ των άλλων έχουν κοινούς προκατόχους. Συγκεκριμένα μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Πορφύριο, ο οποίος μέχρι το 1830 που συγκροτήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος διαποίμανε όλη αυτή την περιοχή μέχρι την Άρτα με τον τίτλο Ναυπάκτου και Άρτης. Από το 1830 μέχρι το 1833 είχε τον τίτλο Ναυπάκτου και Μεσολογγίου και από το 1833 και μετά τον τίτλο Ακαρνανίας και Αιτωλίας.

Επίσης κοινό σημείο είναι και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο κορυφαίος αυτός δογματικός θεολόγος της Εκκλησίας του οποίου το όνομα φέρει, αλλά και τιμάται στον άγιο αυτό το παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο περίφημο έργο του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου στην Κλίμακα, με τίτλο «Προς Ποιμένα» και του ευχήθηκε να γίνει καλός ποιμήν λογικών προβάτων, καλός κυβερνήτης του πλοίου της τοπικής Εκκλησίας, καλός ιατρός ψυχών και καλός διδάσκαλος.

damaskinos ierotheos 7

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι η παρουσία του και η ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου ήταν οφειλή ευγνωμοσύνης γιατί με πατρική αγάπη και εμπιστοσύνη στηρίζει τον ίδιο τόσα χρόνια, αλλά και υποστήριξε την υποψηφιότητά του.

Αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία μαζί του όταν ως δευτεροετής φοιτητής στην Θεολογική Σχολή παρακολούθησε πρώτη φορά τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου ως αρχιμανδρίτη να μιλά στους φοιτητές της Σχολής.

Αναφέρθηκε στο ότι έχει το εξαιρετικό προνόμιο να είναι υποτακτικός αγίου Γέροντος, του αγίου Καλλινίκου και να γνωρίσει αγίους και έκανε αναφορά στην θεολογική γνώση και εμπειρία του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου λέγοντας ότι ο Γέροντάς του Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνιζε πάντα ότι «αν η ελλαδική Εκκλησία καυχάται πως έχει έναν θεολόγο ιεράρχη αυτός είναι ο Ναυπάκτου Ιερόθεος».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τους δέκα μήνες της Τοποτηρητείας λέγοντας ότι αυτή η περίοδος θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τόνισε ότι θα αγαπήσει τον ιερό κλήρο και τον λαό. Εξομολογήθηκε ότι την ημέρα πού γονάτισε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης για να χειροτονηθεί παρακάλεσε τον Θεό να τελεσιουργήσει μέσα του το μυστήριο της αγάπης για το ποίμνιό του και έκτοτε λαχταρά να πατήσει τα χώματα της Ιεράς Μητροπόλεώς του και να θυσιαστεί για τον λαό του Θεού.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι έργο της Εκκλησίας είναι να γεφυρώνει τα χάσματα και να διατρανώνει την ενότητα. Αυτό θα κάνει και ο ίδιος κατά την αρχιερατική του διακονία, ενώ θα παραμείνει πλησίον του Μητροπολίτου Ναυπάκτου με αγάπη και σεβασμό.

damaskinos ierotheos 10

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Θέρμου αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης και Αγρινίου και Στράτου αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, ο αρχιμ. Αντώνιος Βαζούρας, οι εφημέριοι του Ναού πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης και πρωτοπρ. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και οι διάκονοι Στέφανος Καππές, Αμβρόσιος Καλλιάφας και Αντώνιος Αντωνιάδης.

damaskinos ierotheos 15

Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Πολιτευτές, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καλαντζής εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αγρινίου και πλήθος κόσμου.

damaskinos ierotheos 16

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και ο Σύνδεσμος Αγάπης ετοίμασαν δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

damaskinos ierotheos 1

damaskinos ierotheos 2

damaskinos ierotheos 3

damaskinos ierotheos 4

damaskinos ierotheos 5

damaskinos ierotheos 6

damaskinos ierotheos 7

damaskinos ierotheos 8

damaskinos ierotheos 9

damaskinos ierotheos 10

damaskinos ierotheos 11

damaskinos ierotheos 12

damaskinos ierotheos 13

damaskinos ierotheos 14

Ροή ειδήσεων

Advertisement