Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες εστίασης λόγω της μη επιδότησής τους

Published

on

Οι επαγγελματίες εστίασης στην Πάτρα βρίσκονται όπως λένε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Οι επιχειρήσεις τους μένουν εκτός των επιδοτήσεων που περίμεναν από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση να τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε «λουκέτο».

Ο ΣΚΕΑΝΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι καμία επιχείρηση εστίασης δεν καταναλώνει λιγότερες από 2.000 κιλοβατώρες μηνιαίως. Μόνη λύση να μένει τις περισσότερες μέρες κλειστή, ώστε να καταναλώνει μέχρι αυτό το όριο και να πάρει έτσι τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως επιδότηση.

Όπως δήλωσε στην «Γ» ο Κώστας Σακκής, μέλος του ΣΚΕΑΝΑ και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Εστίασης, «η εστίαση είναι έξω από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και μειώσεις τιμών από τους παρόχους. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες. Οι επιχειρηματίες που είχαν 1.000 ευρώ ρεύμα, πλέον πληρώνουν 3.000 ή 4.000 ευρώ. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει ενώ γεμίσαμε από αγγελίες επιχειρήσεων που πωλούνται. Τα πάντα είναι πιο ακριβά, όχι μόνο η ενέργεια αλλά ακόμη και οι πρώτες  ύλες που αγοράζουμε.»

Ο κ. Σακκής  λέει χαρακτηριστικά ότι το κέρδος έχει δώσει τη θέση του στη ζημία. «Η Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Εστίασης έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά δεν ξέρουμε το λόγο που η κυβέρνηση μας άφησε εκτός. Είναι τυχαίο όμως ότι μας αφήνει στο έλεος του Θεού; Κάνουν ότι δε μας βλέπουν.» Διάχυτη η απογοήτευση εκφράζεται μέσα από τα λόγια του σχετικά με το κόστος της ενέργειας, κάτι που η κυβέρνηση δε γίνεται να μη γνωρίζει, όπως μας λέει.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες εστίασης που έχουν φτάσει στο σημείο να παρακαλούν να μην κάνει κρύο, ώστε να μην ανάψουν σόμπες και κλιματιστικά στις επιχειρήσεις τους. Οι τελευταίοι μήνες τους έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», καθώς παρά το καλοκαίρι και την έλλειψη θέρμανσης, οι λογαριασμοί ρεύματος τριπλασιάστηκαν. Είδαμε ακόμη και περιπτώσεις που ιδιοκτήτες καταστημάτων έβγαζαν από την πρίζα τα ψυγεία τους για κάποιες ώρες, ώστε να μειώσουν όσο γίνεται το ενεργειακό κόστος.

Το σίγουρο είναι ότι όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα και το κρύο αυξάνεται, οι επαγγελματίες του κλάδου θα βλέπουν όλο και πιο φουσκωμένους τους λογαριασμούς τους. Με την τιμή της κιλοβατώρας να μην πέφτει και τις επιδοτήσεις να μην έρχονται, το επόμενο διάστημα προμηνύεται δύσκολο.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement