Σάββατο 1 Απριλίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Με μέσο επιτόκιο 1,1% τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Eπενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν υπογραφεί συνολικά 41 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν στο παραπάνω ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.Με μέσο επιτόκιο 1,1% τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης-1

Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα Πράσινη μετάβαση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: Εξωστρέφεια, Ψηφιακός μετασχηματισμός και Καινοτομία, Ερευνα και Ανάπτυξη. Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό και ψηφιακό στόχο του εθνικού σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.

Συνολικά, στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί προς το παρόν 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμός, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.

Μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων του 1,8 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, τα μεγαλύτερα είναι τα εξής:

• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος: Επένδυση 187,5 εκατ. ευρώ για έργο σύνδεσης με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και έργα υποδομής ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές εκτός των Αθηνών και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

• Sunlight Group: Επένδυση 105 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας, μέσω μεταξύ άλλων της κατασκευής νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων και προσθήκης σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού. Πρόσθετη επένδυση της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο σκοπό, ύψους 70 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από άλλη τράπεζα.

• DEMO Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Φαρμάκων: Επένδυση 159,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παρασκευής φαρμάκων καθώς και έργα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών παρασκευασμάτων.

• Οlympic Εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις: Επένδυση 260 εκατ. ευρώ για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων. Πρόσθετη επένδυση της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο σκοπό, ύψους 140 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από άλλη τράπεζα.

• Autohellas Ανώνυμος Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία: Επένδυση 170 εκατ. ευρώ για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων.

Τοπική αγορά

Παραγωγοί της Αχαΐας στην έκθεση Prowein 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μεγάλη αποδοχή που γνωρίζουν παγκοσμίως κρασιά από τους Αχαϊκούς αμπελώνες, οινοποιεία και αποσταγματοποιεία επιβεβαιώθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση οίνων και ποτών στον κόσμο, Prowein 2023, η οποία διεξήχθη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από τις 19 ως τις 21 Μαρτίου.

Το εθνικό περίπτερο το οποίο οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), φιλοξένησε σημαντικούς οινοποιούς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλα μέρη της χώρας και κατείχε περίοπτη θέση δίπλα σε παραδοσιακές δυνάμεις του κλάδους, όπως είναι η Ιταλία.

Με περισσότερες τοπικές ποικιλίες αμπέλου, η νέα γενιά ελληνικών κρασιών γνώρισε μεγάλη αναγνώριση το 2022, με τις εξαγωγές να αυξάνονται στις βασικές αγορές της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική.
Πιστή στο ραντεβού για 20 συνεχόμενα χρόνια και με εντυπωσιακή παρουσία ήταν και φέτος η Cavino, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής οίνου και αποσταγμάτων του Αιγίου με το εμβληματικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Με δύο μεγάλα ξεχωριστά και με σύγχρονο σχεδιασμό περίπτερα, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ιδιωτική εμφάνιση και προβολή οίνων από την Ελλάδα στην έκθεση, κλέβοντας κυριολεκτικά τις εντυπώσεις.

Oι εκπρόσωποι της εταιρείας και οι οινολόγοι τ είχαν την ευκαιρία να υποδεχτούν κατά τη διάρκεια της ProWein εμπορικούς συνεργάτες και εκπροσώπους δικτύων από όλο τον κόσμο, γεγονός που προκύπτει από την επιτυχημένη παρουσία και διανομή που έχουν τα κρασιά τους σε 52 χώρες.

Εξαιρετικές κριτικές έλαβαν οι οίνοι του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, τόσο από τους εμπορικούς συνεργάτες της εταιρείας όσο και από όλους εκείνους που θέλησαν να γνωρίσουν τον ελληνικό αμπελώνα και να «υιοθετήσουν εμπορικά» νέες προτάσεις. Ξεχώρισαν για μία ακόμη χρονιά η σειρά Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, τα CUVEE III, οι νέες ετικέτες Pinot Noir Βιδιανό-Αηδάνι και το ολοκαίνουργιο Mystic, ένα νέο αφρώδες κρασί τύπου brut.

Σημαντική ήταν η παρουσίαση της εταιρείας Cavino για τη στρατηγική που ακολουθεί στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, με τα νέα πλάνα υποδομής και επενδύσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στο πλαίσιο της έκθεσης η εταιρεία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, έργο που θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τις τοπικές κοινωνίες, διασφαλίζοντας τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

Περισσότερα

Οικονομία

Δώρο Πάσχα και επιδόματα ανεργίας από την ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια σειρά από επιδόματα ανεργίας αλλά και το Δώρο Πάσχα καταθέτει σήμερα η ΔΥΠΑ στους ανέργους.

Όπως επισημαίνεται,  σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, του επιδόματος εργασίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από την ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 31 Μαρτίου 2023 έως 23 Απριλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

Περισσότερα

Ελλάδα

Στο «ταμείο» οι συνταξιούχοι για το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από σήμερα Πέμπτη 30/3, ξεκινά η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Η καταβολή της ενίσχυσης αφορά χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν την αύξηση του 7,75% το προηγούμενο δίμηνο γιατί έχουν προσωπική διαφορά.

Το ποσό της έκτακτης καταβολής εξαρτάται από δύο παράγοντες: το ύψος της σύνταξης και το τι έλαβαν με τη μορφή της αύξησης ή της ενίσχυσης το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ και πρόσθεσε «όσο μικρότερη η σύνταξη τόσο υψηλότερη η ενίσχυση, θα φτάσουν δηλαδή στα 300 ευρώ οι περισσότεροι συνταξιούχοι.

Επίσης, την έκτακτη καταβολή θα πάρουν όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα