Connect with us

Ελλάδα

Διπλασιάστηκαν οι νεκροί μετανάστες στην Ανατολική Μεσόγειο

Published

on

Ακόμη 58 άτομα, ανάμεσα στα οποία πολλά παιδιά, προστέθηκαν χθες τα ξημερώματα στη μακάβρια λίστα των νεκρών και αγνοουμένων στις ελληνικές θάλασσες. Από τις αρχές του έτους πάνω από 300 μετανάστες έχουν χαθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι περισσότεροι στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, με τα στελέχη του Λιμενικού να επισημαίνουν ότι τα δουλεμπορικά κυκλώματα επιτρέπουν τον απόπλου από τις τουρκικές ακτές των σκαφών με τους μετανάστες και προορισμό την Ιταλία ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάτι που, όπως επισημαίνουν πηγές από το Λιμενικό, δεν συνέβαινε προ ενός έτους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα πρόσφατα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο σημειώθηκαν υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και τους διακινητές να μη δίνουν σωστικά μέσα στους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν και πάλι παιδιά.

Από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του ακρωτηρίου Καφηρέας και τη βραχονησίδα Μανδηλού κοντά στην Κάρυστο, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σημειώθηκε νέο ναυάγιο, μέχρι αργά χθες είχαν διασωθεί 10 μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Ιράν. Δήλωσαν ότι επέβαιναν μαζί με ακόμη 58 άτομα, σε ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο παρουσίασε εισροή υδάτων και τελικά βυθίστηκε. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι επιβαίνοντες στο σκάφος κάλεσαν στον διεθνή τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ζήτησαν βοήθεια λέγοντας ότι το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν βάζει νερά και κινδυνεύει να βυθιστεί άμεσα. Τα στελέχη του σώματος σημειώνουν ότι δόθηκε εντολή σε σκάφος του Λιμενικού να πάει στην περιοχή του Κάβο Ντόρο και να διεξαγάγει έρευνες. Σημειώνουν ακόμη ότι λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μπορούσε να επιχειρήσει μόνο πλοίο ανοικτής θάλασσας («080»), το οποίο τη στιγμή του ναυαγίου βρισκόταν στο Ανατολικό Αιγαίο.

 

Τελικά, οι εννέα μετανάστες που είχαν καταφέρει να βγουν σώοι στη βραχονησίδα Μανδηλού εντοπίστηκαν στις 4.30 τα ξημερώματα, ενώ ένας ακόμη αλλοδαπός περισυνελέγη σώος αρκετές ώρες αργότερα από φορτηγό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι είχαν αποπλεύσει το μεσημέρι της Δευτέρας από την περιοχή της Σμύρνης με προορισμό την Ιταλία. Είπαν ακόμη ότι στο ιστιοπλοϊκό επέβαιναν πολλά παιδιά, καθώς και ότι δεν υπήρχαν σωστικά μέσα. Σε λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook, γνωστή ΜΚΟ ανήρτησε χθες το μεσημέρι κείμενο στο οποίο ανέφερε ότι έγινε –στις 3.30 π.μ.– αποδέκτης βίντεο από το εσωτερικό του σκάφους, καθώς και ότι στο συγκεκριμένο βίντεο οι μετανάστες ακούγονται να εκλιπαρούν για βοήθεια προειδοποιώντας ότι το σκάφος τους κινδυνεύει να βυθιστεί.

Δημοσίευσε ακόμη φωτογραφικά στιγμιότυπα από το βίντεο στο οποίο απεικονίζονται κυρίως γυναίκες και παιδιά στο εσωτερικό του σκάφους πριν, όπως όλα δείχνουν, χαθούν στα νερά του Αιγαίου. Στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου επικρατούσαν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες με την ένταση των ανέμων να φτάνει ακόμη και τα 9 μποφόρ. Τυπικά, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρέμενε χθες σε εξέλιξη, με τα στελέχη του Λιμενικού πάντως να σημειώνουν ότι έως αργά χθες δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος ναυαγίου. «H Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στον θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί», ανέφερε μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement