Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Εμβολιασμός: Συστάσεις ειδικών για τη δεύτερη αναμνηστική δόση

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα προτροπή στους πολίτες άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να λάβουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι της COVID-19 απευθύνουν οι ειδικοί επιστήμονες, ενόψει του χειμώνα αλλά και της πιθανής συνύπαρξης του SARS-CoV-2 με τη γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε χθες ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια, παρά τις σχετικές επιφυλάξεις, φαίνεται να βοηθούν τον οργανισμό να απαντήσει και στις νέες υποπαραλλαγές, ενώ αναφέρθηκε και σε εκτίμηση του επιστημονικού περιοδικού Nature, σύμφωνα με την οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί. Τόνισε δε ότι η αναμονή νέων εμβολίων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να μην εμβολιαστεί κάποιος. Οπως είπε, «δεν αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει εμβόλιο που θα προστατεύει από την COVID-19 και τη γρίπη μαζί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί (δύο δόσεις) το 72,7% του γενικού πληθυσμού και το 81,3% των ενηλίκων, ενώ πρώτη αναμνηστική δόση έχει κάνει το 66,1% των ενηλίκων. Εως σήμερα έχουν γίνει 838.000 εμβολιασμοί με δεύτερη ή και τρίτη αναμνηστική δόση και έχουν προγραμματιστεί 62.000 ραντεβού. Το 23,3% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει 2η ή/και 3η αναμνηστική δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωσε χθες ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά και συστήνει τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και των πολύ μικρών παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών και ειδικά όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των σχετικών ραντεβού.

Η προτροπή των ειδικών έρχεται σε μια περίοδο που πλέον έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα μας και οι τρεις νέες υποπαραλλαγές «ενδιαφέροντος» που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της COVID-19. Την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ότι ταυτοποιήθηκαν στη χώρα μας οι υποπαραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1 (και οι δύο είναι διαφοροποιήσεις της Ομικρον 5). Χθες ανακοινώθηκε ότι έχει απομονωθεί πλέον και η XBB (υποπαραλλαγή της Ομικρον 2) και μάλιστα το 3,1% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα της επιτήρησης.

Αύξηση των θανάτων

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση στον εβδομαδιαίο αριθμό των θανάτων ασθενών με COVID-19 παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα δηλώθηκαν 164 θάνατοι ασθενών COVID-19, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (85 από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου). Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 53.436 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας (έναντι 52.966 την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου), εκ των οποίων το 23% αφορούσε επαναλοιμώξεις. Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων αυξήθηκε στο 8,45% από 7,7%. Στα νοσοκομεία της επικράτειας έγιναν 1.324 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 (αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο), ενώ την περασμένη Κυριακή νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 85 ασθενείς (έναντι 82 την Κυριακή 23 Οκτωβρίου). Αύξηση παρατηρείται στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (Πάτρα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Ξάνθη, Λάρισα, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη).

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροή ειδήσεων

Advertisement