Connect with us

Οικονομία

Ξεκινούν οι έλεγχοι μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Published

on

Ελεγχοι που, εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις, θα οδηγούν σε σημαντικά πρόστιμα, έως και 10.500 ανά εργαζόμενο, ξεκινάει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με προσωπικό άνω των 250 ατόμων, καθώς έληξε η προθεσμία απογραφής, μέσω της οποίας είναι πλέον δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνει η επιχείρηση, με αυτά που εμφανίζονται μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της γενικευμένης απογραφής που ξεκίνησε την 1η Noεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, με το υπουργείο Εργασίας να έχει θέσει ως στόχο τη σταδιακή επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αρχικά στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών, των εταιρειών security, των ΔΕΚΟ, της βιομηχανίας, με την εστίαση και τον τουρισμό να ακολουθούν.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο με εκπροσώπους των συγκεκριμένων κλάδων (εργοδότες και εργαζομένους) προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις διαδικασίες και τις απαιτούμενες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι θα γίνουν σεβαστές όλες οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν ανά κλάδο, ως προς την εφαρμογή της καινούργιας διαδικασίας.

Ειδικά για τη διαδικασία της απογραφής, ξεκαθαρίζεται ότι εντός του Νοεμβρίου οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης, που αφορούν τον χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζομένων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα), υπό την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο του προσωπικού μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Με τη διαδικασία αυτή αντικαθίσταται η δήλωση του ωραρίου εργασίας στο «Εργάνη», που γίνεται σήμερα με μορφή κειμένου ή επισυναπτόμενων αρχείων, από τη νέα ψηφιακή διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας, στο Π.Σ. «Εργάνη» θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Το ωράριο απασχόλησης θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr). Και όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, με τις νέες αυτές διαδικασίες και την τελική εξέλιξή τους, διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, προστατεύονται οι υγιείς επιχειρήσεις, διευκολύνεται ο έλεγχος και προστατεύονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement