Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φέτα: Καλά νέα για το «εθνικό προϊόν»

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθοριστική, για την αποκλιμάκωση των πιέσεων για νέες ανατιμήσεις, η φετινή Τιμή Παραγωγού του Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων για το αιγοπρόβειο γάλα

Με προκαταβολή βάση της περυσινής τιμή παραγωγού, στο όριο του 1,34 ευρώ/λίτρο, συνεχίζει να παραλαμβάνει και για το Νοέμβριο το τυροκομείο του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων.

Η παραλαβή θα συνεχιστεί μέχρι η ποσότητα να καλύψει την φετινή παραγωγή – τα 44.000 βαρέλια- της πρώτης στη χώρα σε πωλήσεις Βαρελίσιας Φέτα ΠΟΠ η οποία διακινείται αποκλειστικά μέσω των Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΑΓΣ Καλαβρύτων Θανάση Σούκα, η τελική Τιμή Παραγωγού θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022, εξαιτίας της αύξησης έως και 50% των τιμών σε ζωοτροφές και αγροεφόδια.

Ο κ. Σούκας κλήθηκε να σχολιάσει την τιμή 1,65 -1,7 ευρώ/κιλό που προσφέρουν μεγάλα τυροκομεία καθώς και την έκκληση του Υπουργού Γιώργου Γεωργαντά να συγκρατηθεί η Τιμή Παραγωγού στο 1,5 ευρώ για τα συμβόλαια του 2023, ώστε να αποφύγουμε νέες αυξήσεις στο ράφι σε ευαίσθητα είδη όπως Φέτα αλλά και το Γάλα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια καλή Τιμή Παραγωγού, αναμένοντας και τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων εκ μέρους της Πολιτείας. Οι τιμές που ακούγονται αφορούν κάποιες βιομηχανίες στη Βόρειο Ελλάδα. Δεν μπορούμε να κινηθούμε πάνω από το 1,5 ευρώ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αυξήσεις θα αποκλιμακωθεί, δεν είναι προς όφελος ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών» αναφέρει ο κ. Σούκας.

Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες γάλακτος, στηρίζοντας την τοπική κτηνοτροφία, ο ΑΓΣ Καλαβρύτων προχώρησε σε συμφωνίες με ομάδες παραγωγών από Ηλεία (Πανόπουλο) αλλά και Ερύμανθο (Τριταία) ενώ ακόμη περισσότεροι Καλαβρυτινοί κτηνοτρόφοι παραδίδουν φέτος στον Συνεταιρισμό πλέον των 1.100 και πλέον σημερινών παραγώγων-μελών του.

Έν αναμονή της Τιμής Παραγωγού του ΑΣΓ Καλαβρύτων και τα λοιπά, ιδιωτικά, τυροκομεία σε Καλάβρυτα και άλλες περιοχές της Αχαΐας, παραλαμβάνουν στην περσινή Τιμή Παραγωγού στα 1,22 ευρώ/κιλό το αιγοπρόβειο γάλα. Η τελική τιμή για τα μικρά τυροκομεία αναμένεται να καθοριστεί ελάχιστα υψηλότερα σε σχέση με το 2021.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement