Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έβαλε… τελεία και παύλα-Μαζί με την παραίτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Ν. Παπαδημάτος ανακοίνωσε και την αποχώρησή του από την πολιτική

Δημοσιεύθηκε

στις

THΣ ΜΑΡΙΑΣ Σ. ΟΡΦΑΝΟΥ

Μετά από 48 χρόνια ενεργούς πολιτικής παρουσίας ο Νίκος Παπαδημάτος αποφάσισε να βάλει οριστικά «τελεία και παύλα» σ’ αυτό το οδοιπορικό της ενασχόλησής του με τα κοινά, στο οποίο ο ίδιος προσέδωσε θετικό πρόσημο. Την απόφασή του για την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποβάλλοντας παράλληλα και την παραίτησή του από το Σώμα.

«Μετά από 48 χρόνια πολιτικής πορείας και ενασχόλησης με τα κοινά βάζω μία τελεία και παύλα σε αυτό το οδοιπορικό το οποίο κλείνει για μένα με θετικό πρόσημο. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τα κοινά, ώστε να μην βρίσκουν ζωτικό χώρο εκείνοι που είναι του «τίποτα». Όπως είναι γνωστό νέος επικεφαλής στη δημοτική μας παράταξη εξελέγη ο Κώστας Σβόλης.

Όσον αφορά στην παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο αν στεναχώρησα μερικούς δεν θα ζητήσω συγγνώμη, γιατί δεν ήταν επί προσωπικού, αλλά εξαιτίας των διαδικασιών.

Εύχομαι το Δημοτικό μας Συμβούλιο να συνεχίσει να είναι ωφέλιμο στην πόλη και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τη συνύπαρξη και τη συνεργασία», ανέφερε ενώ απευθυνόμενος ειδικά στον Δήμαρχο διεμήνυσε πως «κύριε Πελετίδη θέλω να γνωρίζετε πως μπορεί να αποχωρώ όμως στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα κάνω ότι μπορώ για να μην είστε εκ νέου Δήμαρχος, γιατί πάτε την πόλη μας πίσω».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδημάτος προκειμένου να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες ξεκαθάρισε πως η αποχώρησή του δεν αφορά λόγους υγείας, ούτε είναι αποτέλεσμα άσκησης πίεσης από πρόσωπα ή άλλους παράγοντες.

ΕΞΗΡΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι εξήραν την προσφορά, τη στάση και την προσωπικότητά του κ. Παπαδημάτου.

Ο Γρ. Αλεξόπουλος ανέφερε «θα λείψουν από το Δημοτικό Συμβούλιο φωνές όπως αυτή του Νίκου Παπαδημάτου, ο οποίος υπηρέτησε το Σώμα με κανόνες ευπρέπειας και αξιοπρέπειας. Τον ευχαριστώ για την παρουσία του, αν και βρισκόμαστε σε διαφορετικές παρατάξεις. Του εύχομαι καλό υπόλοιπο».

Ο Ν. Νικολόπουλος ευχήθηκε στον κ. Παπαδημάτο «καλή δύναμη και να καταφέρει ότι επιθυμεί», ενώ ο Γ. Ρώρος ανέφερε πως «δεν γνώριζα προσωπικά τον Νίκο Παπαδημάτο, όμως στην κοινή μας παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπίστωσα πως είναι σκληρός πατρινολάτρης, κάνοντας πολλές φορές υπερβάσεις. Δεν νομίζω ότι ο Νίκος θα αποσυρθεί, αλλά πως θα παραμείνει ενεργός πολίτης».
Ο Π. Ψωμάς ανέφερε πως «ο Νίκος Παπαδημάτος κόσμησε το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ενώ η πολιτική του εμπειρία ήταν πολύτιμη. Με ήθος, εντιμότητα και πολιτικό λόγο ουσίας ήταν ανοικτός στις συνεργασίες και αυτό είναι μία προίκα που αφήνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και όλες εκείνες οι στιγμές που άφησε στην άκρη τον κομματικό μανδύα και λειτούργησε ως γνήσιος δημοτικός σύμβουλος».
Ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος δήλωσε «σε ευχαριστούμε γιατί τίμησες με την παρουσία σου το Δημοτικό Συμβούλιο και απέδειξες ότι θέτεις τα συμφέροντα της πόλης πάνω από τις κομματικές γραμμές. Αυτή τη στάση αφήνεις παρακαταθήκη και ελπίζουμε η έγκαιρη αποχώρησή σου που φέρνει ανανέωση στην παράταξή σου να παραδειγματίσει και όλους άλλους έχουν σκοπό να κάνουν αλλαγές».
Ο Χρ. Πατούχας μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του για καλή συνέχεια και ευχήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχίσει με σύνεση και σοβαρότητα, ενώ ο Αντώνης Κουνάβης είπε «ο Νίκος Παπαδημάτος ήταν η ευχάριστη έκπληξη μέσα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Χρειάζεται θάρρος και ψυχή σ’ έναν πολιτικό για να πει το αντίο στα κοινά και μάλιστα, μετά από μία τόσο μακρά και ουσιαστική διαδρομή. Για εμάς θα είναι παρών με τις συμβουλές του. Εύχομαι καλή επιτυχία στον κ. Σβόλη».
Για τον Ν. Παπαδημάτο μίλησε και η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Σολωμού λέγοντας «αισθάνομαι χαρά και τιμή για τα χρόνια που βρεθήκαμε μαζί με τον Νίκο Παπαδημάτο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλω να εξάρω το ήθος, τη συνετή του πορεία και την αξιοπρεπή του στάση. Έβαλε το καλό της πόλης πάνω από τα πολιτικά του πιστεύω».
Τελευταίος μίλησε ο Δήμαρχος, Κ. Πελετίδης εστιάζοντας στα όσα τον χωρίζουν με τον Νίκο Παπαδημάτο πολιτικά, ενώ σε προσωπικό επίπεδο του ευχήθηκε υγεία και καλή δύναμη.
Κλείνοντας, ο νέος επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Σβόλης ανέφερες πως «αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη για εμένα. Τον Νίκο Παπαδημάτο τον γνώρισα το 2019 απ’ όταν συμπορευτήκαμε σε αυτή την προσπάθεια και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν πολιτικό με ήθος, εντιμότητα και σοφία. Αναλαμβάνω ένα βαρύ φορτίο όμως πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε άπαντες για να πάμε την πόλη μας μπροστά».

Mαρία Ορφανού

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» -«Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ»-Εντάσσονται τα τουριστικά και ξενοδοχειακά καταλύματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοσιεύθηκε προχθές Τετάρτη 22/3/3023 τροποποίηση της πρόσκλησης της δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» αλλά και δράσης «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και για τα «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55). Σύμφωνα με την τροποποίηση, και στις δύο δράσεις εντάσσονται

@ ως κύρια καταλύματα εντάσσονται ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και άνω με δυναμικότητα 12 κλίνες και άνω, τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979, οργανωμένα camping, κατηγορία τριών αστέρων και άνω και ξενώνες φιλοξενίας νέων.

@ Στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εντάσσονται αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό τριών κατοικιών και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα με κατάταξη σε κατηγορία 4 κλειδιά και άνω και ελάχιστη δυναμικότητα 12) κλίνες.

Στις Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπανών δεν είναι επιλέξιμη η αγορά νέου πλοίου ή σκάφους κάθε είδους αναψυχής που είναι μικρότερο των 7 μέτρων.

Επιπλέον, ειδικά και μόνο για επενδυτικά σχέδια σε δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων-λεωφορείων, είναι επιλέξιμη η προμήθεια αυτοκινούμενων οχημάτων αμιγώς ηλεκτρικών με τις εξής προϋποθέσεις, θα πρέπει να είναι καινούργιο, αμεταχείριστο και στην κυριότητα της επιχείρησης, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πελάτες της επιχείρησης.

Η τροποποίηση των σχετικών προσκλήσεων περιλαμβάνει επίσης και αλλαγές αναφορικά με τα Δικαιολογητικά Υποβολής, τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις των δικαιούχων κ.ά.

Και για τις δύο δράσεις «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης ξεκίνησε προχθές Τετάρτη 22/03/2023.

Ενδιάμεσος Φορέας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027 έχει ορισθεί ο ΕΦΕΠΑΕ και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων.

Προχθές Πέμπτη στα γραφεία της Διαχειριστικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο στα γραφεία του φορέα. Τα στελέχη της Διαχειριστικής είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον κ.Σάλκο για την πορεία υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Περιφερειών, να μοιραστούν προβληματισμούς και να συμφωνήσουν στην αξία της επίσπευσης των διαδικασιών προς όφελος των επενδύσεων.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντικειμενικές αξίες: Επέκταση σε 2.167 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – Οι περιοχές στην Αχαϊα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχονται από το καλοκαίρι, με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων αλλά και ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων οι οποίες θα δρομολογηθούν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν:

Αντικειμενικές αξίες παντού. Οι ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές-ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, εφόσον όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Σύμφωνα με τα Νέα, στην Αττική οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

«Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων και μόλις ολοκληρώσει τον έλεγχο θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 ούτε του 2023. Σημειώνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον «χορό» των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος) και πολλοί δήμοι από την υπόλοιπη χώρα (Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Έρχονται δωρεάν ραντεβού με διατροφολόγους τον Ιούνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντός του Ιουνίου ξεκινάει στη χώρα μας το πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας που είναι ενταγμένο στον σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Πάτρα: Έρχονται δωρεάν ραντεβού με διατροφολόγους τον Ιούνιο«Θα εφαρμοστεί με βάση το πετυχημένο μοντέλο του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των κανόνων που εισάγει για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη παραγόντων που προκαλούν νοσηρότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προχωράει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου. 

Αναφερόμενη στον στόχο του προγράμματος, σημειώνει: «Είναι να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παχυσαρκίας αλλά και να επαναφέρει στο προσκήνιο τη μεσογειακή διατροφή που αποδειγμένα εξασφαλίζει υγεία και μακροβιότητα. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε ανησυχητικούς δείκτες παχυσαρκίας. Ειδικά δε στα παιδιά και κυρίως στα αγόρια. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα πολλά χρόνια.

Τώρα ήρθε η ώρα της λήψης μέτρων».

Η κ. Μαστοράκου υπενθυμίζει ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Εως το 2035, τέσσερις στους 10 ενήλικες θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6% είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.

Το πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων εκπόνησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, επιδιώκοντας αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά για τα εξής:

α) Εχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,

β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,

γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού, θα υιοθετηθεί η ίδια διαδικασία με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό που θα έχει όλο το ιστορικό του πάσχοντος να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα και να εκδίδει το παραπεμπτικό για το δωρεάν ραντεβού.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα