Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Πολεμική ένταση στην κορεατική χερσόνησο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε μπαράζ πυραύλων στα διεθνή ύδατα κοντά στη Νότια Κορέα, την ώρα που στον νότο βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κοινή άσκηση νοτιοκορεατικών και αμερικανικών δυνάμεων, στην οποία μετέχουν 240 αεροσκάφη, που πραγματοποιούν συνολικά 1.600 αποστολές σε διάστημα πέντε ημερών.

Οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι τα βορειοκορεατικά πυρά αποτελούνταν από τουλάχιστον επτά βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και τουλάχιστον 100 βολές πυροβολικού. Ο κοντινότερος πύραυλος έπεσε σε διεθνή ύδατα σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από την κορεατική χερσόνησο. Στο νοτιοκορεατικό νησί Ουλεούνγκ, που βρίσκεται κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο κορεατικών κρατών, ήχησαν σειρήνες συναγερμού, οι οποίες έστειλαν τον πληθυσμό στα καταφύγια. Το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε ότι οι εκτοξεύσεις βορειοκορεατικών πυραύλων «προσομοιάζουν σε επίθεση στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα». Σε μια συμβολική απάντηση, νοτιοκορεατικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους προς την κατεύθυνση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων.

«Πρόκειται για την πιο επιθετική και απειλητική επίδειξη δύναμης από τη Βόρεια Κορέα από το 2010», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Τσέογκ Σονγκ Τσαγκ, ερευνητής του ινστιτούτου Σετζόνγκ. «Είναι μια κατάσταση επικίνδυνη και ασταθής, που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικό επεισόδιο».

Τον Μάρτιο του 2010 η Βόρεια Κορέα είχε τορπιλίσει τη νοτιοκορεατική κορβέτα «Τσεονάν», με αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ναυτών, εκ των οποίων οι 1 ήταν κληρωτοί που εκτελούσαν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία. Επίσης τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς είχε βομβαρδίσει το νοτιοκορεατικό νησί Γεονπιεόγκ, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες.

Η εκλογή του συντηρητικού Γιουν Σουκ Γέολ στην προεδρία της Νότιας Κορέας, μετά την αποτυχία των προσπαθειών προσέγγισης από τον προκάτοχό του, άνοιξε τον δρόμο για την ακόμη στενότερη στρατιωτική συνεργασία της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ. Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κοινές ασκήσεις με την επωνυμία «Αγρυπνη καταιγίδα» είναι οι μεγαλύτερες όλων των εποχών. Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε τις ασκήσεις, που διαρκούν πέντε ημέρες, ως πρόβα «επίθεσης στις στρατηγικές υποδομές».

Εξετάζει νέα μέτρα

«Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στις βαριές στρατιωτικές προκλήσεις, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας θα εξετάσει πιο ισχυρά μέτρα», ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την έναρξη των κοινών ασκήσεων τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου B-52 στη βάση Τίνταλ της Βόρειας Αυστραλίας προξένησε την έντονη αντίδραση της Κίνας, που κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για υπονόμευση της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

REUTERS, A.P., LE MONDE


Ροή ειδήσεων

Advertisement