Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στρατηγική προγραμματικής αντιπολίτευσης από ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω και δεν αφήνουμε τίποτα να μείνει πίσω». Με αυτό το σύνθημα, το ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί μια στρατηγική ολομέτωπης προγραμματικής αντιπολίτευσης, καθώς «μπαίνουμε πλέον στο τελευταίο μίλι για την προεκλογική περίοδο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Κεντρική επιδίωξη είναι «να φτιάξουμε συμπαγή ακροατήρια σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, να πείσουμε για ουσιαστική εναλλακτική πρόταση», προσθέτουν.

Η στρατηγική του κόμματος ήδη έχει εκδηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες σε μια σειρά από ζητήματα: στην υγεία, όπου εκτός από την παρουσίαση του δικού τους προγράμματος, σημείο προς σημείο απάντησαν σε όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης· στην ενέργεια, όπου το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρόταση για πλαφόν στη λιανική και επιδίωξε με στοιχεία να καταδείξει τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά από τη μη υλοποίηση του μέτρου· στα μέτρα για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος εύρεσης στέγης, όπου επίσης προσέρχεται με ολοκληρωμένη πρόταση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το πλήρες πρόγραμμα του κόμματος για τα εργασιακά, με αιχμή την ανάγκη επικαιροποίησης των νόμων που στη μνημονιακή περίοδο άλλαξαν άρδην τις εργασιακές σχέσεις και τις προτάσεις για επαναφορά ενός πλαισίου προστασίας των εργαζομένων και προβλέψεων, όπως οι συλλογικές συμβάσεις.

«Στόχος δεν είναι η στείρα αντιπολίτευση, η αντίδραση για την αντίδραση, αλλά να πείσουμε ότι μπορούμε να είμαστε η φωνή του ρεαλισμού, η φωνή του εφικτού», αναφέρεται σχετικά από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, και για τον λόγο αυτό η κριτική σε οποιαδήποτε πολιτική συνοδεύεται με αντιπρόταση. Ως παράδειγμα αναφέρεται η στάση του κόμματος σε σχέση με το «καλάθι του νοικοκυριού», που έκανε πρεμιέρα χθες. Από το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι στήριξαν το μέτρο στη Βουλή, με τον αστερίσκο ωστόσο ότι θα πρέπει η εφαρμογή του να συνδυαστεί με αυξημένους και εντατικούς ελέγχους για την ορθή εφαρμογή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και διαρκών ανατιμήσεων. Παράλληλα, επιμένουν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα για την προστασία της αγοραστικής δύναμης με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα.

Πέραν όλων αυτών, διαμηνύουν ότι δεν αφήνουν στην άκρη ζητήματα όπως το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Μάλιστα εκδηλώνεται δυσφορία προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί για μία ακόμη φορά να προσδέσει το ΠΑΣΟΚ στο δικό της άρμα, καλλιεργώντας ένα αφήγημα ότι σταδιακά η Χαριλάου Τρικούπη χαμηλώνει τους τόνους για τις υποκλοπές.

Μέσα από αυτό το πλαίσιο προγραμματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την επανασύνδεση με όλες τις κοινωνικές ομάδες που στο παρελθόν αποτέλεσαν προνομιακό ακροατήριό του και προσδοκά να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει πλειοψηφική εναλλακτική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροή ειδήσεων

Advertisement