Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «κοστολόγιο» της κοινωνίας και ο «πήχης»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Γράψαμε χθες για τα μεγάλα «μέτωπα» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο διάστημα των επόμενων 4 μηνών, (εφόσον οι εκλογές γίνουν κάποια στιγμή την επόμενη άνοιξη). Αυτά είναι η ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά και τα ζητήματα που πλήττουν το ηθικό κύρος της (όπως οι υποκλοπές).

Σε όσα αναφέραμε χθες, καλό είναι να προσθέσουμε και δύο στοιχεία βαρύνουσας σημασίας, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Το πρώτο είναι ότι μετά από 3,5 χρόνια, οι πολίτες δεν «κοστολογούν» πλέον τα κυβερνητικά λάθη με επιείκεια.  Αντίθετα, απέναντι σε μία κυβέρνηση που σήκωσε ψηλά τον πήχη και πέτυχε πολλά, είναι ακόμα πιο αυστηροί. Δεν τίθεται θέμα «περιόδου χάριτος». Αυτή έχει περάσει προ πολλού. Τίθεται, ξεκάθαρα, ζήτημα «πήχη». Όσο πιο ικανός είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερες οι απαιτήσεις από αυτόν. Και τόσο πιο πολύ μετράνε οι αστοχίες του, έστω και αν κάποιες είναι αναπόφευκτες καθώς… «ουδείς αλάνθαστος».

Το δεύτερο είναι το ίδιο το εκλογικό σύστημα, δηλαδή η απλή αναλογική. Ένα εκλογικό σύστημα που σχεδόν αποκλείει την αυτοδυναμία, αλλά το ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία θα είναι καθοριστικό για το ποσοστό που μπορεί να διασφαλίσει στις δεύτερες εκλογές και τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας σε δεύτερη φάση. Με άλλα λόγια και εδώ τίθεται ένα ζήτημα «πήχη». Πολλοί εκτιμούν πως ένα ποσοστό της τάξης του 30% στις πρώτες εκλογές, αποτελεί το κατώτατο όριο. Έναν ψυχολογικό «πήχη», κάτω από τον οποίο δεν πρέπει να πέσει η ΝΔ στις πρώτες εκλογές, προκειμένου να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες. Εμείς, δεν θα σταθούμε σε ποσοστά. Δεν ξέρουμε, με βάση το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι γενικότερες συνθήκες τους επόμενους μήνες, εάν αυτός ο πήχης θα είναι στο 30% ή το 35% ή το 25%. Είναι βέβαιο όμως ότι η «δυναμική» των πρώτων εκλογών, θα σημαίνει πολλά και για το ποσοστό των δευτέρων εκλογών, για όλα τα κόμματα.

Και κάτι τελευταίο: Η κοινωνία, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν κρίνει την κυβέρνηση με το «μέτρο» της αντιπολίτευσης. Την κρίνει μόνο με το δικό της «μέτρο». Και αυτή είναι μία επίσης, σοβαρή ειδοποιός διαφορά. Καλή ή κακή για την κυβέρνηση…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement