Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Τέσσερις σημαντικές ερωτοαπαντήσεις για το μέλλον του Nord Stream μετά από επιθεώρησή του- Τι μέλει γενέσθαι και ποιά τα επακόλουθα για ΕΕ και Ελλάδα;

Δημοσιεύθηκε

στις

“Tα αποτελέσματα επιθεώρησης Nord Stream-Η ανάκτηση θα διαρκέσει χρόνια”, είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ σχετικού με το θέμα της δολιοφθοράς και των βλαβών που υπέστη ο εν λόγω αγωγός, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream ολοκλήρωσε την αρχική συλλογή δεδομένων από τον τόπο της ζημιάς του αγωγού στα σουηδικά ύδατα. Η Nord Stream AG δημοσίευσε τα αποτελέσματα της επιθεώρησης. Η έκθεση αναφέρει ότι στον βυθό της θάλασσας βρέθηκαν τεχνητοί κρατήρες με βάθος 3-5 μέτρων. Το θραύσμα του σωλήνα ανάμεσα στις χοάνες, όπως προκύπτει από την αναφορά, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η ακτίνα εξάπλωσης των συντριμμιών είναι τουλάχιστον 250 m. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της AMarkets Artem Deev, μια τέτοια ζημιά μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφική.

1.Με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή η ζημιά;

«Η ζημιά δεν είναι απλώς σοβαρή, είναι καταστροφική. Για σύγκριση, εάν ανιχνευτεί διαρροή σε αγωγό αερίου (αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ρωγμής σε μέγεθος αρκετών χιλιοστών), αυτό ήδη χρησιμεύει ως βάση για τη διακοπή της άντλησης αερίου μέχρι να επιδιορθωθεί η διαρροή. Και εδώ καταστράφηκαν 250 μέτρα του σωλήνα. Άλλωστε, μέχρι στιγμής έχει ερευνηθεί μόνο το σουηδικό τμήμα του Nord Stream MGP και η ζημιά στη δεύτερη χορδή, που βρίσκεται στα ύδατα της Δανίας, δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί. Όμως το πλοίο «Nephrite» δεν έχει λάβει ακόμη αυτή την άδεια.

2.Ποιος είναι υπεύθυνος για την επισκευή και γιατί; Ρωσία ή Δύση; Ποιος πρέπει να πληρώσει για τις επισκευές;

Το MGP Nord Stream είναι ένα διεθνές έργο. Στην κατασκευή του συμμετείχαν εταιρείες από τη Ρωσία (Gazprom), τη Γερμανία (Wintershall, E.ON Ruhrgas), την Ολλανδία (Gasunie) και τη Γαλλία (GDF Suez). Κατά συνέπεια, η απόφαση για την επισκευή του αγωγού φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι συλλογική.

Αλλά, φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, ενώ  είναι απαραίτητο να βρεθούν οι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ. Και αυτό είναι ήδη θέμα πολιτικής, αν  δηλαδή στην Ευρώπη επιμείνουν ότι το σαμποτάζ έγινε από τη Ρωσία, τότε στο τέλος οι Ευρωπαίοι θα αποκαταστήσουν το ΔΑΔ σε βάρος της Gazprom (ή θα υπολογίζουν σε αυτό).

3.Οι  κατεστραμένοι εν μέρει αγωγοί φυσικού αερίου υπόκεινται σε επισκευή και πόσο σύντομα μπορούν να επανέλθουν σε κατάσταση λειτουργίας;

Ο αγωγός αερίου (και οι δύο γραμμές) μπορεί να επισκευαστεί, αλλά αυτή δεν είναι εύκολη διαδικασία. Και οι δύο σωλήνες γεμίζουν με νερό για πολλά χιλιόμετρα και η συνολική διάρκεια του IHL είναι μεγαλύτερη από 1,2 χιλιάδες χιλιόμετρα, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής εκτείνεται κατά μήκος του βυθού σε βάθος 200 μέτρων.

Είτε πρόκειται για υποβρύχια εργασία, είτε οι σωλήνες πρέπει να ανυψωθούν στην επιφάνεια και να τοποθετηθούν ξανά. Και υπάρχουν επίσης εποχές καταιγίδων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες εργασίες στη Βαλτική.

Υπάρχουν κυρώσεις λόγω των οποίων οι ξένοι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να εκτελούν εργασίες (περισσότερα από 100 πλοία από διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στην κατασκευή της κοινής επιχείρησης).

Σύμφωνα με την Gazprom, η επισκευή του MGP μπορεί να διαρκέσει από ένα έως αρκετά χρόνια.

Και με κόστος, τέτοιες εργασίες μπορεί να ανέλθουν στο μισό κόστος κατασκευής (δηλαδή πάνω από 3 δισ. ευρώ). Το συνολικό κόστος της κατασκευής δύο γραμμών Nord Stream είναι 7,4 δισ. ευρώ.

4.Μπορεί το Nord Streams να μείνει για πάντα στην ιστορία;

Αυτό είναι δυνατό εάν η Ευρώπη, παρά την ενεργειακή κρίση, επιμείνει στην πλήρη αντικατάσταση της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου με άλλους προμηθευτές. Αυτό θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Όλα εξαρτώνται από το πόσο έτοιμη είναι η ΕΕ να αντέξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, την καταστροφή της οικονομίας της κ.λπ.

Αυτό είναι και πάλι θέμα πολιτικής, αφού οι οικονομικές απώλειες από τέτοιες αποφάσεις είναι εμφανείς σε όλους. Όμως, όπως βλέπουμε, η ΕΕ διαπράττει εσκεμμένα οικονομική αυτοκτονία για χάρη των πολιτικών της στόχων.

Έτσι η τύχη του Nord Stream θα κριθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών που έχουν υλοποιήσει αυτό το έργο. Η αντιρωσική ρητορική της Ευρώπης, φυσικά, θα περιπλέξει τη διαδικασία. Εάν η Ευρώπη είναι γενικά έτοιμη να συζητήσει το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη χώρα μας, αυτό δεν είναι εγγυημένο.”

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω εκτιμούμε ότι για πολιτικοοικονομικούς λόγους, οι επισκευή και η λειτουργία του  αγωγού North Stream, μοιάζει να είναι ανέφικτη.

Η ΕΕ έχει πάρει τις αποφάσεις της, αρχικά αντικαταστώντας πλήρως τη Ρωσία στον τομέα της αγοράς φυσικού αερίου, τερματίζοντας την  ενεργειακή της εξάρτηση από αυτήν και στη συνέχεια να εμβαθύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη χρήση τους, σε τέτοιο βαθμό που αυτές να αντικαταστήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο ολοκληρωτικά.

Αναφορικά με την αντικατάσταση του Ρωσικού φυσικού αερίου η ΕΕ έχει κινηθεί σε ανεύρεση άλλων χωρών προμηθευτών, αλλά  και νέων οδών-οδεύσεων που να το φέρνουν από άλλες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει σε αυτό η τυχόν δημιουργία του East-Med, ο οποίος θα φέρει τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου μέσω Κύπρου-Ελλάδας στην ΕΕ.

Επιπλέον ο εν λόγω αγωγός θα προσδώσει ένα είδος μεγαλύτερης  ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ σε φυσικό αέριο έναντι των υπαρχόντων αγωγών, αφού από την ΑΟΖ χωρών μελών της ΕΕ, της Κύπρου και της Ελλάδας, θα φθάνει στις λοιπές χώρες της ΕΕ.

Κοινώς θα είναι ένας αγωγός της ΕΕ, εξ ολοκλήρου.

Τροχοπέδη σε αυτό στέκεται, ποιός άλλος, ο συνήθης ύποπτος Ερντογάν , ο οποίος  επιχειρούσε να πείσει την απερχόμενη Ισραηλινή κυβέρνηση να διοχετεύσει το φυσικό αέριο της χώρας της στην ΕΕ, μέσω της Τουρκίας.

Ωστόσο οι εκλογές στο Ισραήλ και η εκλογή Νετανιάχου φαίνεται ότι ανατρέπουν την τουρκική σχεδίαση, δίνοντας εκ νέου πνοή στην κατασκευή του East-Med.

Οψόμεθα.

 

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Οικονομία

Συνεχίζονται οι χειμερινές εκπτώσεις – Τί να προσέξουν οι καταναλωτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου συνεχίζονται οι χειμερινές εκπτώσεις που έκαναν την πρεμιέρα τους την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου δίνοντας τη δυνατότητα τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους σε χαμηλότερες τιμές. Η αγορά κινείται σε ρυθμούς “παγωνιάς” παρά τη βουτιά στις τιμές.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές:

Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.
Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Τα καταστήματα STOCK ή OUTLET υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις:

– την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και

– τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.

Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».

Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ.
ν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Περισσότερα

Οικονομία

Φορολογικό διαζύγιο: Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει – Τα «ατού», οι «παγίδες» και η προθεσμία για τις αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την λήξη της προθεσμίας που καθορίστηκε προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσα ζευγάρια επιθυμούν να λάβουν φορολογικό… «διαζύγιο»: Εκείνοι οι οποίοι έχουν αποφασίσει να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους στην φορολογική αρχή μέσω της ΑΑΔΕ ώστε να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα που εισέπραξαν κατά το φορολογικό έτος 2022, ακόμη και εάν είχαν κάνει ανάλογη αίτηση την περασμένη χρονιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η συγκεκριμένη διαδικασία σύμφωνα με το enikonomia.gr δίνει διεξόδους, κρύβει όμως και «παγίδες» για όσους το αποφασίσουν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις ως και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία. Η γνωστοποίηση του φορολογικού «διαζυγίου» γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο http://www.aade.gr, στον σύνδεσμο www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς του TAXIS.

Φορο-διαζύγιο: Ποια είναι τα «ατού» και τα μειονεκτήματα των χωριστών δηλώσεων

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι επιλέξει να υποβάλλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις τότε θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

-έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου ακόμα και αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από τον άλλο σύζυγο
-Εάν ο ένας σύζυγος δικαιούται επιστροφή δεν θα γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές του άλλου συζύγου.
-Ο κάθε σύζυγος ορίζει ατομικά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος
-Διατήρηση των προσωπικών δεδομένων

Αρκετά ωστόσο είναι και τα μειονεκτήματα, καθώς οι φορολογούμενοι χάνουν το δικαίωμα της «μεταφοράς» εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο για την κάλυψη τεκμηρίων και θα πρέπει να αρκεστούν στο ατομικό τους εισόδημα.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που μπορεί να χαθούν επιδόματα τα οποία ορίζουν ως κριτήριο το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα.\

Επίσης, στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.\

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων, ενώ όσοι το έκαναν πέρυσι θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος.  Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Πού κρύβονται οι «παγίδες» στο «φορολογικό διαζύγιο»

Όπως προαναφέρθηκε οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν «παγίδες» και για αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 • Τεκμήρια. Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.α) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθενός από τους συζύγους, καθώς βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά ενώ για τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη δήλωση του άλλου συζύγου. Σημειώνεται ότι το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για το άτομο είναι τα 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής δήλωσης. Συνεπώς με βάση τα παραπάνω υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω μη κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης και του «πόθεν έσχες».
 • Αποδείξεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο οπότε αν κάποιος έχει έλλειμμα αποδείξεων θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή του πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει από το όριο του 30%.
 • Επιδόματα. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό που θα δηλώσει ο κάθε σύζυγος στη φορολογική του δήλωση.
 • Κατοικίες. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα. Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.
 • Τέκνα. Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα. Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν τον σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματα είναι ίσα, τότε βαρύνουν τον πατέρα. Στην περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων έχει τα γονική μέριμνα το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού.
 • Ενημερότητα. Δεν «μπλοκάρεται» η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
 • Συμψηφισμοί. Δεν διενεργείται συμψηφισμός της εκκαθάρισης. Αν για παράδειγμα ο σύζυγος με βάση το εκκαθαριστικό πρέπει να καταβάλλει επιπλέον φόρο αλλά η σύζυγος έχει επιστροφή φόρου, τότε δεν γίνεται αυτόματος συμψηφισμός, πράγμα που σημαίνει ότι ο σύζυγος θα πληρώσει τον επιπλέον φόρο και η σύζυγος θα λάβει το ποσό της επιστροφής.
 • Προσωπικά δεδομένα. Ο κάθε σύζυγος διαχειρίζεται και τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η χωριστή δήλωση

 • Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το έγγραφο που απαιτείται να κατατεθεί στο μητρώο της εφορίας είναι το διαζευκτήριο ή η λύση συμφώνου συμβίωσης.
 • Έχει δηλωθεί διάσταση μετά από αίτηση του ενός μέρους τουλάχιστον με αποδεικτικό αίτησης κατάθεσης αγωγής διαζυγίου ή αίτηση συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.
 • Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
 • Υφίσταται λύση γάμου που έχει προέλθει από θάνατο. Ακόμη και αν δεν έχει γίνει διακοπή του ΑΦΜ του θανόντος, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οικογενειακή κατάσταση μεταβάλλεται «σε χηρεία».

Περισσότερα

Οικονομία

Ποιες δηλώσεις κληρονομιάς εξακολουθούν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής myProperty υποβάλλονται πλέον αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις κληρονομιάς για θανάτους που έλαβαν χώρα από την 1-1-2022.

Αντίθετα σε έντυπη μορφή εξακολουθούν να υποβάλλονται είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» ενδεικτικά:

1. Οι δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός ΑΠΑΑ.

2. Οι δηλώσεις αναβολής φορολογίας.

3. Οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά και δεν διασφαλίζεται η πληρωμή του φόρου από την περιουσία του υπόχρεου κληρονόμου, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.

4. Οι δηλώσεις κληρονομιάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται λόγω θανάτου του επικαρπωτή στον ψιλό κύριο που έχει αγοράσει την ψιλή κυριότητα, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

Ο φόρος κληρονομιάς βαρύνει τον κληρονόμο και καταβάλλεται σε έως 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις.

5. Οι αρχικές δηλώσεις που η συνολική αξία του ενεργητικού κάθε δήλωσης υπολείπεται της συνολικής αξίας του παθητικού της ίδιας δήλωσης κληρονομιάς.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος κληρονομιάς βαρύνει τον κληρονόμο και καταβάλλεται σε έως 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις (ή έως 24 εφόσον πρόκειται για ανήλικο υπόχρεο), κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ (πλην της τελευταίας). Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση/έκδοση της πράξης μήνα και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των διμήνων που ακολουθούν.

Εάν ο υπόχρεος καταβάλει το σύνολο του φόρου μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης διμηνιαίας δόσης, έχει δικαίωμα έκπτωσης κατά ποσοστό 5%. Εάν ο φόρος που θα προκύψει είναι μικρότερος των 500 ευρώ το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς έκπτωση. Αν η δήλωση αφορά μόνο κινητά και η καταβολή του φόρου δεν διασφαλίζεται, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ εντός τριών ημερών από τη βεβαίωση, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση εντός 30 ημερών χωρίς έκπτωση.

Σημειώνεται ότι η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ για τους συγγενείς της Α΄ κατηγορίας (σύζυγος, γονείς, παιδιά, εγγόνια), ενώ ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία ανέρχεται στις 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Ελληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα. Υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς είναι ο κληρονόμος ή ο κληροδόχος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του. Η δήλωση φόρου κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 9 μήνες από τον θάνατο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στο εξωτερικό ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά τον χρόνο θανάτου στο εξωτερικό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα