Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το κρίσιμο 4μηνο του Α. Τσίπρα

Published

on

 

 

Στα άρθρα των δύο προηγουμένων ημερών αναφερθήκαμε στα «αγκάθια» που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, προκειμένου να φτάσουν με δυναμική στις εκλογές και να προσδοκούν βάσιμα σε νέες επιτυχίες.

Οι επικείμενες εκλογές όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικές και για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε γράψει πολύ καιρό πριν ότι εάν ο Τσίπρας θέλει να διαμορφώσει δυναμική κυβερνησιμότητας, οφείλει να κάνει τρία πράγματα: Πρώτον, μία μεγάλη και γενναία αυτοκριτική για τα σφάλματα της κυβερνητικής περιόδου 2015—2019. Δεύτερον, να «μπολιάσει» το κόμμα με νέα πρόσωπα και να διαμορφώσει μία νέα ισχυρή ηγετική ομάδα που δεν θα βαρύνεται από τα λάθη του παρελθόντος και τρίτον, να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με ξεκάθαρο μήνυμα.

Από αυτά, τίποτα δεν έγινε. ‘Η εν πάση περιπτώσει, πολύ λίγα έγιναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει την μεγάλη αυτοκριτική που έπρεπε (και κατά συνέπεια δεν έχει επέλθει η πλήρης «κάθαρση» του κόμματος στα μάτια της κοινωνίας), δεν έχει αναδείξει νέα στελέχη πρώτης γραμμής, μένοντας σε μία ολιγομελή ομάδα νέων ανθρώπων που γνωρίσαμε και ως κυβερνητικά στελέχη (και άρα, μοιράζονται τις ευθύνες των λαθών της εξουσίας) και δεν έχει διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η επένδυση στο παλαιό δίπολο «δεξιάς – αριστεράς» ή «προόδου – συντήρησης» δεν βρίσκεται μεγάλα ακροατήρια. Οι βολές στην κυβέρνηση, ακόμα και οι πιο εύστοχες, δεν αρκούν. Οι πολίτες δεν περιμένουν μόνο να τους πει κάποιος «πόσο κακή είναι η κυβέρνηση», αλλά και «τι θα κάνεις εσύ εάν γίνεις κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του λοιπόν ένα επίσης κρίσιμο 4μηνο. Ένα χρονικό διάστημα όπου καλείται να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αποδεικνύοντας ότι παραμένει μία πολιτική δύναμη, εν δυνάμει κυβερνητική.

Πάντως, ακόμα και αν χάσει τις εκλογές, ασφαλώς θα υποστεί ένα πλήγμα, αλλά όχι… κρίσιμο. Γιατί παραμένει το πιο ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διάδοχος δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, όχι αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, μία ήττα ίσως του δώσει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα πιο μεγάλες αλλαγές στο κόμμα. Ίδωμεν…

Ροή ειδήσεων

Advertisement