Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Κοτόπουλο με πράσα στον φούρνο   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο μπούτι, σε κομμάτια 4 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο

2 πράσα, ψιλοκομμένα

4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

350 γρ. έτοιμη σάλτσα τυριού (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)

50 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο

100 γρ. ψίχουλα ψωμιού από μπαγιάτικο ψωμί, ψιλοτριμμένα

πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ζεσταίνετε καλά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τηγανίζετε μαζί με το μπέικον και από τις δύο πλευρές για 4΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρετε σε ένα ταψί 20×30 εκ. Αδειάζετε και τα πράσα στο τηγάνι, τα αλατίζετε με μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρετε για 10΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη σάλτσα τυριού και 50 ml νερό ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ανακατεύετε ξανά. Αναμειγνύετε το τριμμένο τσένταρ με τα ψίχουλα του ψωμιού και πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε για 3΄-35΄ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του φαγητού και το τυρί να κάνει φουσκάλες. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα στο πλάι αν θέλετε.

Μαγειρική

Τα θρυλικά γεμιστά της Ρώμης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, μεγαλούτσικες, κατάλληλες για γεμιστά

240 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο

4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 καρφάκι γαρίφαλο

600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τις τομάτες και κόβετε τα «καπάκια» τους από την πλευρά του κοτσανιού. Με κουτάλι αδειάζετε την ψίχα τους, τη βάζετε στον πολυκόφτη και την πολτοποιείτε. Αλατίζετε τις τομάτες εσωτερικά, καθώς και το κάτω μέρος από τα «καπάκια» τους, και τα αφήνετε όλα ανάποδα σε ταψί να στραγγίξουν από περιττά υγρά. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το ρύζι, 150 γρ. από την πολτοποιημένη σάρκα από τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, 2 κουτ. σούπας λάδι, το σκόρδο και το γαρίφαλο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση για 30 λεπτά. Στη συνέχεια γεμίζετε τις τομάτες, αφήνοντας αρκετό κενό επάνω. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Σκεπάζετε τις τομάτες με τα καπάκια τους και τις βάζετε σε λαδωμένο ταψί που να τις χωράει και να μένει χώρος για τις πατάτες, τις οποίες «φυτεύετε» ανάμεσα. Αλατίζετε καλά, περιχύνετε με τον υπόλοιπο πολτό τομάτας, το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε για 30 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο, ανακατεύετε τις πατάτες και το ξαναβάζετε στη λειτουργία του αέρα. Ψήνετε για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσουν πριν σερβίρετε.

Πιάτο με Ιστορία: Τα γεμιστά της Ρώμης, είναι ένα κλασικό ρωμαϊκό έδεσμα το οποίο αποδεικνύει πόσο παρόμοιες είναι οι κουζίνες μας. Αυτά τα γεμιστά είναι ελαφριά, φίνα, αρωματικά! Τα pomodori ripieni di riso con patate είναι η ιταλική ονομασία για τις γεμιστές τομάτες της Ρώμης οι οποίες σερβίρονται ως πρώτο πιάτο, γι’ αυτό και ετοιμάζουν μικρές ποσότητες. Είναι πιο ελαφριά από τα ελληνικά και στη Ρώμη τα φτιάχνουν με ρύζι αρμπόριο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αγκινάρες με κουκιά        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

12 μέτριες αγκινάρες

1/2 κιλό φρέσκα κουκιά με τους λοβούς, αν είναι φρέσκοι και τρυφεροί

1 φλιτζ. τσαγιού λάδι

2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

Xυμός 2 μέτριων λεμονιών

Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και πλένετε τις αγκινάρες, τις κόβετε στα τέσσερα αν είναι μεγάλες ή τις αφήνετε ολόκληρες, πάντως τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζετε τα κουκιά. Τα ρίχνετε σε καυτό λάδι για 7 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτετε τις αγκινάρες. Είναι η σειρά του ψιλοκομμένου άνηθου, του αλατοπίπερου και αφού βάλετε το χυμό λεμονιού και λίγο νερό, τα αφήνετε να βράσουν για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μπορείτε να «παχύνετε» τη σάλτσα με λίγο νισεστέ (διαλύετε 1 κοφτό κουτ. γλυκού νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα).

Περισσότερα

Μαγειρική

Νηστίσιμος μπακλαβάς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 12 κομμάτια)

500γρ. χωριάτικο φύλλο

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα

2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα

1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο

100γρ. παπαρουνόσπορο

2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

1 φλιτζάνι μέλι

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη (450γρ.)

1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζανιού πετιμέζι

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Tips

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης σε μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση. Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Αφήνετε να κρυώσει. Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα