Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σε τρεις δόσεις η καταβολή επιδόματος θέρμανσης φέτος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις από τα νοικοκυριά στην πλατφόρμα myθέρμανση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, με την πρώτη πληρωμή για τους παλαιούς δικαιούχους να πραγματοποιείται στις 21 Δεκεμβρίου 2022. Οι ανωτέρω μάλιστα θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του ποσού που τους είχε χορηγηθεί το προηγούμενο έτος. Οπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ –με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές–, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ. Ειδικότερα η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις ως εξής:

Εως την 21η Δεκεμβρίου 2022 θα κατατεθεί η προκαταβολή για τους παλαιούς δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

 

• Εως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.

 

• Εως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Το επίδομα χορηγείται για τα ακίνητα, τα οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

 

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και β ιομάζας (πέλετ), τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

 

Παλαιοί δικαιούχοι

• Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

• Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

 

Υψος του επιδόματος

Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

 

Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Ωστόσο, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με χαμηλές θερμοκρασίες, το ποσό προσαυξάνεται κατά 25%, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Νέοι δικαιούχοι

Για τους νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν εισέπραξαν επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 και όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, εφαρμόζονται τα περυσινά εισοδηματικά όρια, αλλά θα λάβουν διπλό επίδομα. Συγκεκριμένα, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε παιδί. Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 1.600 ευρώ.

 

Επιπλέον, ειδικά για δικαιούχους που εισέπραξαν επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 για φυσικό αέριο και το 2022-2023 είναι δικαιούχοι για να λάβουν επίδομα για κατανάλωση άλλου καυσίμου ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του επιδόματος επίσης ανέρχεται στα 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

 

– Ο ΑΦΜ του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

 

– Το ονοματεπώνυμό του.

 

– Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.

 

– Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

 

– Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

 

– Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή.

 

– Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

 

– Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας.

 

– Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

 

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement