Connect with us

Ελλάδα

Γεωτρήσεις το 2025 σε Κρήτη και Πελοπόννησο: Αναμένεται NAVTEX τις επόμενες 48 ώρες – Το χρονοδιάγραμμα

Published

on

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στα δύο οικόπεδα που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε «Οι περιοχές τις οποίες ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι 4 και 5, που είναι και τα μεγάλα νέα. Είναι αυτό που θέλαμε πάρα πολύ να γίνει».

«Εδώ και κάποιες μέρες βρισκόμαστε στην περιοχή. Το ερευνητικό σκάφος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ακόμα σε ένα λιμάνι στη νότια Κρήτη. Είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, με τα τελευταία διαδικαστικά, για να ξεκινήσει να κατευθυνθεί στις περιοχές έρευνας. Έχουμε ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο, διότι έχουμε σκοπό, σε συνεργασία πάντα με τις εταιρείες οι οποίες είναι οι ανάδοχοι και οι οποίες έχουν σχεδιάσει αυτή την έρευνα, να εκτελέσουμε κάποια βήματα όπως τα προχωράμε και θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε» εξήγησε σχετικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ExxonMobil και η ΕΔΕΥ περιμένουν εντός των επόμενων 48 ωρών την έκδοση NAVTEX  για να ξεκινήσει το πλοίο της Sanco Swift που ναυλώθηκε από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες νορβηγική PGS και βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, αφού ολοκλήρωσε τις προαπαιτούμενες δοκιμές των μηχανικών του συστημάτων.

«Περιμένουμε να βγει η σχετική NAVTEX. Κάναμε πρόσφατα την αλλαγή πληρώματος, έχουμε κάνει τις δοκιμές όλων των οργάνων, είμαστε απολύτως έτοιμοι. Επειδή έχουμε ένα πολύ προχωρημένο τεχνικά σχεδιασμό του προγράμματος ερευνών, καθώς θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε παράλληλα για να δούμε πώς μπορούμε και να βελτιώσουμε την απεικόνιση του υπεδάφους. Ταυτόχρονα θα δούμε και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιες περιοχές μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες δεν ήταν παλιά στο “ραντάρ της εξερεύνησης”. Αυτές οι περιοχές ήρθαν στο προσκήνιο ουσιαστικά με πολύ επίκαιρο τρόπο με τις μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο βάθος νερού. Θα είμαστε στα 2.000 με 3.000 μέτρα βάθος νερού σε περιοχές οι οποίες είναι δύσκολες από όλες τις απόψεις – και να τις προσεγγίσεις αλλά και να φτάσεις» τόνισε.

Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν:

  • η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων
  • η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και
  •  η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο

Στόχος είναι  η απόφαση γεώτρησης  εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής  γεώτρησης μέσα στο 2025. Οι δύο περιοχές της Κρήτης  είναι οι πλέον υποσχόμενες  για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων  φυσικού αερίου.

H ανακοίνωση της ΕΔΕΥΕΠ

Ανακοινώθηκαν από την ΕΔΕΥΕΠ τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψή της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών.

Οι γεωφυσικές έρευνες

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

• Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.

• Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

• Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

• Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

• Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

• Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

• Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

• Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία στο ερευνητικό σκάφος ανεξάρτητων παρατηρητών της ΕΔΕΥΕΠ, επισημαίνεται στη σχεδτική ανακοίνωση. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

ENIKOS

Ροή ειδήσεων

Advertisement