Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ΕΣΥ: Ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ τα χρέη στην Υγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλος βραχνάς παραμένει για τους προμηθευτές και τους παρόχους υγείας, η ασυνέπεια του Eλληνικού Δημοσίου στο να εξοφλεί τα χρέη του προς αυτούς, με την κατάσταση να βαίνει επιδεινούμενη. Να σημειωθεί δε ότι ο τομέας της Δημόσιας Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κακοπληρωτή του Δημοσίου. Μάλιστα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία το τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 1.401 εκατ. ευρώ από 1.140 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 261 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 1.255 εκατ. ευρώ ήτοι διπλάσια σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2021. Την ίδια στιγμή, σε καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 146 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, στα 146 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2021 ήταν 169 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 606 εκατ. ευρώ στα 1.255 εκατ. ευρώ, όπως αναφέραμε.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφανίζονται αυξημένα τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 κατά 772 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση οφείλεται στα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Να τονίσουμε βέβαια ότι η αύξηση αποδίδεται και στα κόστη που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ενώ θα πρέπει να πούμε πως αυτά τα χρέη αναμένεται να αποκλιμακωθούν σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα υπολογιστούν τα clawback και rebate, ειδικά για το φάρμακο.

Η τάση πάντως παραμένει αυξητική, λόγω των χρεών των νοσοκομείων, κάτι που φαίνεται και από τη σύγκριση του φετινού Σεπτεμβρίου σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, πέρυσι τον ίδιο μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ήταν 962 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 293 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, το Σεπτέμβριο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές και παρόχους του ήταν 178 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34 εκατ. ευρώ υψηλότερα από φέτος. Βέβαια μέσω της πιο γρήγορης διαδικασίας υπολογισμών rebate και clawwback ο ΕΟΠΥΥ καταφέρνει να μην έχει χρέη.


Ροή ειδήσεων

Advertisement