Connect with us

Διεθνή

Ξεκίνησε το θρίλερ της Χερσώνας! Ουκρανική σημαία κυματίζει στο κέντρο της πόλης- Ολονύκτιο σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού

Published

on

Άγνωστοι τοποθέτησαν την ουκρανική σημαία, έξω από το δημαρχείο της πόλης. Φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Χερσώνα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Τα Ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στο έδαφος των οικισμών Νοβοκαιρα και Μυλοβόι και απέχουν λιγότερο από 20 χλμ από το Μπερισλάβ.

Ολονύκτιο σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού

Σύμφωνα με αναφορές από την περιοχή, το σφυροκόπημα του ουκρανικού πυροβολικού είναι αδιάκοπο και με μεγάλη ένταση, καθώς οι Ρώσοι μετακινούνται προς τον Δνείπερο.

Στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν την Χερσώνα, χωρίς να έχουν υποστήριξη, οι Ρώσοι στρατιώτες δέχονται καταιγιστικά πυρά.

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των Ρώσων θα είναι πολύ μεγάλος, ίσως θα ανέρχεται σε χιλιάδες.

Η Ουκρανία προελαύνει στα νότια ανακαταλαμβάνοντας οικισμούς

Ώρες αφότου η Ουκρανία διεκδίκησε την απελευθέρωση της πόλης-κλειδί Snihurivka, εμφανίστηκαν εικόνες με χαλαρούς στρατιώτες από την 28η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας με ουκρανική σημαία στην Kyslivka, ένα χωριό λίγο έξω από την Klapaya και περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Χερσώνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας ότι η απόσυρσή του βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε: «Οι ρωσικές μονάδες στρατευμάτων ελίσσονται σε προετοιμασμένη θέση στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο».

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να είναι ορατές στη Χερσώνα, με τα ουκρανικά στρατεύματα να συνεχίζουν την προέλασή τους από τρεις κατευθύνσεις – από βορρά, ανατολικά και δυτικά – καθώς ο μεγάλος θύλακας γύρω από την πόλη που κάποτε κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να συρρικνώνεται.

Μια εβδομάδα θα χρειαστεί για να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Χερσώνα

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αποχωρήσει η Ρωσία από την Χερσώνα.

Η Ρωσία έχει ακόμη 40.000 στρατιώτες στην περιοχή και οι πληροφορίες έδειξαν ότι οι δυνάμεις της παρέμειναν μέσα και γύρω από την πόλη, δήλωσε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη. «Δεν είναι τόσο εύκολο να αποσυρθούν αυτά τα στρατεύματα από τη Χερσώνα σε μία ή δύο ημέρες. Θα πάρει τουλάχιστον μία εβδομάδα».

Ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, υπολόγισε επίσης ότι περισσότερες από τις μισές ρωσικές δυνάμεις που είχαν σταθμεύσει στη δεξιά όχθη εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκεί – μια δύναμη που προηγουμένως είχε υπολογιστεί σε 20.000.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η 4η Τακτική Στρατιωτική Βάση υποτίθεται ότι έχει μεταφερθεί στην αριστερή όχθη. Οι υπόλοιποι είναι ακόμα εκεί, πολεμούν, διεξάγουν στρατιωτικές δραστηριότητες με στόχο να παρέχουν κάλυψη σε άλλους να φύγουν», πρόσθεσε ο Σκιμπίτσκι.

Σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι, οι Ρώσοι υποχωρούν από τη δεύτερη γραμμή άμυνας, στην οποία απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στις αρχές Οκτωβρίου. Αλλά έχουν χτίσει μια γραμμή άμυνας γύρω από την Χερσώνα και υποστήριξε ότι «ο χρόνος θα δείξει» εάν θα επιλέξουν να υπερασπιστούν την πόλη.

Αργά την Πέμπτη υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις από βομβαρδισμούς γύρω από τη Nova Kakhovka, μια υδροηλεκτρική εγκατάσταση μήκους 30 μέτρων που το Κίεβο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος των Ρώσων.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα υποχωρήσουν από τη δυτική όχθη του Ντνίπρο, που περιλαμβάνει τη Χερσώνα, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει η Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την περιοχή, το Κίεβο έχει δηλώσει ότι παραμένει επιφυλακτικό, προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι παγίδα από το Κρεμλίνο και δεν κάνει βιαστικές κινήσεις.

Bloomberg: Η Ρωσία επισκευάζει σοβιετικά καταφύγια

Τα αντιαεροπορικά καταφύγια σε ολόκληρη τη Ρωσία ξαναζωντανεύουν, μετά από τρεις και παραπάνω δεκαετίες παραμέλησης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καταδεικνύοντας τον πολεμικό συναγερμό που έχει σημάνει το Κρεμλίνο, όπως επισημαίνει το Βloomberg.

Κρατικοί υπάλληλοι ελέγχουν αθόρυβα τα υπόγεια και άλλες προστατευμένες εγκαταστάσεις, ενώ επισκευάζουν και καθαρίζουν χώρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τη σοβιετική εποχή, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η υποδομή πολιτικής άμυνας είναι έτοιμη σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης, σημειώνουν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το έργο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και δεν συνοδεύεται από απειλές ή οδηγίες χρήσης. Όμως, αφού η ξαφνική επιστράτευση 300.000 εφέδρων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο κηλιδώθηκε από γραφειοκρατικά λάθη και πισωγυρίσματα, οι αρχές δεν το ρισκάρουν ξανά, σε ό,τι αφορά άλλες προετοιμασίες που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Aπογραφή καταφυγίων

Στις λίγες ρωσικές περιοχές κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, όπου οι επιθέσεις έχουν ξεσπάσει πέρα από τα σύνορα, οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν δημόσια την προετοιμασία των αντιαεροπορικών καταφυγίων. Ένας ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Κρεμλίνου, ο Νικολάι Πατρούσεφ, διέταξε από τον Απρίλιο πλήρη απογραφή των καταφυγίων στη νότια Ρωσία, απαιτώντας να επιστραφούν όσα είχαν τεθεί εκτός ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας.

Όμως, οι επιθεωρήσεις και οι καθαρισμοί εγκαταστάσεων πολιτικής άμυνας, που στη σοβιετική εποχή κατασκευάζονταν συνήθως στα υπόγεια πολυκατοικιών, σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, πραγματοποιούνται σε πόλεις όλης της χώρας, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ αντιμετώπισε επιφυλακτικά την απόσυρση από την ουκρανική πόλη της Χερσώνας των ρωσικών στρατευμάτων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη χθες Πέμπτη.

«Καταγράψαμε τη ρωσική ανακοίνωση περί υποχώρησης από τη Χερσώνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στο πεδίο τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, έχοντας πλάι του την Τζόρτζια Μελόνι, την επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής του NATO τόνισε πως η Ρωσία συνεχίζει να δυσκολεύεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. «Αυτό που είναι σαφές είναι πως η Ρωσία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση κι αν (σ.σ. οι δυνάμεις της) εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, θα πρόκειται για ακόμη μια νίκη για την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν στην Ουκρανία νεό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, κατά τους αριθμούς του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το κόστος της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο έχει φθάσει τα 19,3 δισεκ. δολάρια από την έναρξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Avenger, φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και πυραύλους για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Hawk, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Bloomberg

Ροή ειδήσεων

Advertisement