Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Παρακολουθήσεις: Κλήση σε τέσσερις από την Επιτροπή Θεσμών για Predator

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο κρίκο στην αλυσίδα της κοινοβουλευτικής πίεσης που ασκεί στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών προσθέτει η αντιπολίτευση, με την αξιοποίηση διάταξης του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει τη δυνατότητα σύγκλησης επιτροπής, δίχως δικαίωμα της πλειοψηφίας να το εμποδίσει, αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της συγκεκριμένης επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από αίτημα στο οποίο συμπίπτει σύσσωμη η αντιπολίτευση –ο αριθμός των βουλευτών τους καλύπτει την προϋπόθεση των 2/5– δρομολογείται, πιθανότατα για τα τέλη Νοεμβρίου, συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο την κλήση σε αυτήν για την υπόθεση του λογισμικού Predator, του τέως γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη και των κ. Φ. Μπίζιου, Ι. Λαβράνου και Ταλ Ντίλιαν, οι οποίοι –σύμφωνα με την αντιπολίτευση– μέσω εταιρειών σχετίζονται με το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολουθήσεων.

Υπενθυμίζεται πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχε ζητηθεί, επίσης με αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης, να προσέλθουν ως μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή, αλλά η Ν.Δ. τους είχε απορρίψει. Ειδικό ενδιαφέρον αναφορικά με τη συγκεκριμένη συνεδρίαση εστιάζεται κατ’ αρχάς σε δύο παραμέτρους:

• Πρώτον, στον βαθμό που είναι ιδιώτες, όχι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΠ και η εξέταση αφορά παράνομο λογισμικό, εκτιμάται πως θα είναι δύσκολο για την πλειοψηφία να εγείρει θέμα «απόρρητης διαδικασίας». Η αντιπολίτευση προσέρχεται υποστηρίζοντας πως η συνεδρίαση θα πρέπει να είναι δημόσια.

• Δεύτερον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από την αντιπολίτευση θα ζητηθεί να εφαρμοστεί η πρόβλεψη (άρθρο 41Α §7) του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «μετά την ακρόαση των προσώπων, η επιτροπή μπορεί να συντάσσει έκθεση. Στην έκθεση καταχωρίζονται και οι απόψεις της τυχόν μειοψηφίας. H έκθεση μπορεί να περιέχει κρίσεις για υπόθεση η οποία απασχόλησε την επιτροπή». Μάλιστα σημειώνεται και πως «η έκθεση υποβάλλεται στην Ολομέλεια, καταχωρίζεται στα πρακτικά της Bουλής» και «εφόσον ζητηθεί από τη μειοψηφία εγγράφεται σε ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικού ελέγχου και συζητείται κατά προτεραιότητα σε μία συνεδρίαση, χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας».

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η πλειοψηφία έχει την ευχέρεια να «μπλοκάρει» τη σύνταξη έκθεσης και κατ’ επέκταση τη συζήτησή της στην εθνική αντιπροσωπεία, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι ο κανονισμός προβλέπει απλώς δυνατότητα σύνταξης έκθεσης («μπορεί να…»). Η αντιπολίτευση, ωστόσο, φαίνεται να προσβλέπει σε «ρήγμα» στους κόλπους των «γαλάζιων», «φωτογραφίζοντας» την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και τον κ. Κ. Τζαβάρα, που έχουν ταχθεί υπέρ της πλήρους διαφάνειας στην υπόθεση: έστω και μία εκ των δύο «διαρροή» να υπάρξει, αλλάζει ο συσχετισμός, καθώς στη 19μελή Επιτροπή Θεσμών, δέκα είναι της Ν.Δ. και εννέα συνολικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στη σύνταξη της προαναφερθείσας έκθεσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροή ειδήσεων

Advertisement