Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Aλλαγή αορτικής βαλβίδας  χωρίς νυστέρι!- Πρωτιά για την καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ, εφάμιλλη  των Κέντρων του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Της Τέτας Γιαννάρου

Τρεις πολύ σοβαρές επεμβάσεις καρδιάς χωρίς το νυστέρι του χειρουργείου, πραγματοποιήθηκαν στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με την τελευταία λέξη της επεμβατικής καρδιολογίας να επιχειρείται επιτυχώς!

Πρόκειται για δυο επεμβάσεις διαδερμικής αλλαγής αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργείο και μια επέμβαση εμφύτευσης συσκευή σύγκλισης PFO (ομπρέλα) για επιδιόρθωση γενετικής βλάβης ανοικτού ωοειδούς τρήματος.

«Τώρα η Καρδιολογική του ΠΓΝΠ όχι μόνον δεν υπολείπεται από τα μεγαλύτερα καρδιολογικά Κέντρα, αλλά πρωτοστατεί και βρίσκεται στον άξονα των εφάμιλλων επιτυχών επεμβάσεων ακόμα και από Κέντρα του εξωτερικού», δηλώνει στην «Γ» ο Καθηγητής Καρδιολογίας, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια» Περικλής Νταβλούρος αμέσως μετά τις επιτυχείς επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

ΚΑΙ ΜΕ ΦΕΚ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ»

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, γνωστός για το επιστημονικό του εκτόπισμα Περικλής Νταβλούρος, σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες πρώτες επεμβάσεις διακαθετηριακής εμφύτευσης βιολογικής αορτικής βαλβίδας στο ΠΓΝΠ, αναφέρει ότι πρόκειται για την επανεκκίνηση ενός προγράμματος που είχε διακοπεί για αρκετά χρόνια λόγω απουσίας καρδιοχειρουργού.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παρουσία καρδιοχειρουργού έως πρότινος εκρίνετο αναγκαία για λόγους ασφαλείας. Υπογραμμίζει όμως και διευκρινίζει επίσης:«Οι συντελεστές που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητα οι παράγοντες του Υπ. Υγείας που είχαν αφ’ ενός την πολιτική βούληση να δημιουργήσουν την Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική και κυρίως στη συνέχεια να δώσουν άδεια με ΦΕΚ στην Καρδιολογική κλινική στο ΠΓΝΠ ώστε να γίνονται αυτού του είδους οι επεμβάσεις επεμβατικής καρδιολογίας αποκλειστικά την Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΠ».

Ο ίδιος δεν παραλείπει να αποδώσει εύσημα στους συμβάλλοντες: «Το παρόν εγχείρημα οφείλεται σε όσους πάλεψαν για αυτό. Τουτέστιν στην διοίκηση του νοσοκομείου και βεβαίως στην 6η ΥΠΕ που το υπεστήριξαν με σθένος».

«ΜΑΖΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»

Σε ερώτημα της «Γ» τι ακριβώς επετεύχθη με τις προαναφερθείσες επεμβάσεις, ποια τα οφέλη σε γενικό πλαίσιο, ποιο το διακύβευμα και ποιος ο στόχος ο κ. Νταβλούρος επισημαίνει: «Έχω χρέος να επισημάνω πως στις πρώτες αυτές επεμβάσεις στάθηκε αρωγός μας προσφέροντας την πολύτιμη πείρα του ως επιβλέπων ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Τούτουζας (επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας – ΕΚΕ), που μας στηρίζει εκπαιδευτικά, ο πολύτιμος συνεργάτης μου επίκουρος καθηγητής, Γρήγορη Τσίγκας, οι συνεργάτες μου στο Καρδιολογικό Τμήμα, οι καρδιοχειρουργοί και αγγειοχειρουργοί μας που είναι standby για οποιαδήποτε επιπλοκή, οι τεχνολόγοι του αιμοδυναμικού εργαστηρίου και φυσικά το εξαιρετικό νοσηλευτικό προσωπικό μας. Επίσης εμφυτεύτηκε μια συσκευή σύγκλεισης PFO (ομπρέλα) δηλ επιδιορθώσαμε μια γενετική βλάβη ανοικτού ωοειδούς τρήματος (PFO) δηλ μια μικρή τρύπα που ενέχεται για την πρόκληση εγκεφαλικών σε νέας ηλικίας άνδρες».

Ο κ. Νταβλούρος υπογραμμίζει: «Στόχος μας, είναι στο Καρδιολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ να πραγματοποιούνται όλες οι επεμβάσεις της καρδιολογίας, ώστε οι ασθενείς μας να μην χρειάζεται να μετακινηθούν στην Αθήνα. Καταλαβαίνετε ότι πέραν του μεγάλου οικονομικού κόστους και του ψυχολογικού, οι μεγάλες λίστες αναμονής μπορούν να αποβούν επικίνδυνες έως μοιραίες, για την υγεία των ασθενών, ενώ τώρα εξαλείφεται αυτή η παράμετρος. Παράλληλα οι φοιτητές/τριες και ειδικευόμενοι/ες μας θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε όλο το φάσμα της μοντέρνας καρδιολογίας και γιατί όχι, να μην έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε και από κέντρα του εξωτερικού. Μαζί ΕΣΥ και Πανεπιστήμιο για μια καλύτερη τριτοβάθμια δημόσια και δωρεάν υγεία στην περιοχή μας. Για όλα αυτά υπάρχει μια και μοναδική προϋπόθεση: Η πολιτεία να συνεχίσει να μας στηρίζει –όπως έκανε μέχρι σήμερα- με προϋπολογισμούς για το ΠΓΝΠ που να ανταποκρίνονται στην σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα…».

 

 

 

Από αριστερά ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, καθηγητής Περικλής Νταβλούρος, ο διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Μπάκος και ο Καθηγητής Καρδιολογίας Κώστας Τούτουζας

 

 

Δ. Μπάκος: «Το ΠΓΝΠ και η Καρδιολογία στην πρώτη γραμμή»

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του εκφράζει από την πλευρά του ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, Δρ.Δημήτριος Μπάκος. «Θα ήθελα από την πλευρά μου να εκφράσω ότι μετά από άοκνες προσπάθειες για την αναγκαιότητα των επεμβάσεων αλλαγής αορτικής βαλβίδας διαδερμικά επετεύχθη ένα μείζον εγχείρημα για τους ασθενείς της ευρύτερης περιφέρειας δυτικής Ελλάδας. Είμαστε το πρώτο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που άνοιξε μια τέτοια πύλη για τις πλέον σύγχρονες Επεμβάσεις στην Καρδιολογία. Θεωρώ ότι πλέον η Καρδιολογική Κλινική και γενικότερα το ΠΓΝΠ εντάσσονται και δικαίως στην πρώτη γραμμή εφαρμογής της σύγχρονης ιατρικής στην Καρδιολογία».


Ροή ειδήσεων

Advertisement