Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα μπορούν πλέον κι εκδίδουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης (πλην ανελαστικών και διεθνών) έως το 2021, καθώς και το 85% των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων του 2022.

Χθες, οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ παρουσίασαν την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου, που αρχικά φάνταζε ακατόρθωτος, ήτοι την εκκαθάριση των αιτήσεων για κύριες συντάξεις, αλλά και τη διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης των νέων συντάξεων σε μόλις δύο μήνες. Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδείχθηκε τόσο από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, όσο και από τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή και τα μέλη της ομάδας έργου για την εκκαθάριση των συντάξεων, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, το πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν –με τις συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις να ξεπερνούν στο τέλος του 2019 το 1 εκατομμύριο– αλλά και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν με αιχμή τη λειτουργία του πύργου ελέγχου, την ψηφιοποίηση των νέων αιτήσεων και τη θέσπιση των συντάξεων fast track.

Πολιτικές που οδήγησαν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού απονομής κύριων συντάξεων, που επέφερε σταδιακά, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τα εξής αποτελέσματα:

• Μέσα στους τελευταίους 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων.

• Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021. Απομένουν 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στην πλειονότητά τους η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν ρυθμιστεί, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης κ.λπ.).

• Εχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων του 2022.

• Οι οφειλές της πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις, από 487 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019 έχουν σήμερα πρακτικά μηδενιστεί.

• Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον πάνω 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.

Μέσα στους τελευταίους 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις.

• Ο μέσος χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων του 2022 είναι λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης το 2019 ξεπερνούσε τους 18 μήνες.

Πλέον, ο επόμενος μεγάλος, αλλά σαφώς πιο εύκολος στόχος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, είναι η εκκαθάριση και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ το επόμενο διάστημα και ήδη παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών.

Το σχέδιο που υλοποιείται, περιλαμβάνει:

• Δημιουργία πύργου ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα.

• Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ.

• Ενεργοποίηση διαδικασίας fast track και για τις επικουρικές.

• Εμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών.

• Υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ Δημοσίου.

Αναφερόμενος στην τακτοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «πολύ σημαντικό επίτευγμα», χαρακτηρίζοντας τις δημόσιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ως ένα «υπόδειγμα καλών πρακτικών» καθώς απεδείχθη ότι «το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement