Connect with us

Διεθνή

Ουκρανία: Πανηγυρισμοί στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Published

on

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα ουκρανικά στρατεύματα οι κάτοικοι της Χερσώνας, μετά την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την κομβικής σημασίας πόλη της νότιας Ουκρανίας.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τους πολίτες να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας ουκρανικές σημαίες και τραγουδώντας.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το BBC, ορισμένοι κάτοικοι πανηγύριζαν γύρω από μεγάλη φωτιά μέχρι αργά τη νύχτα, τραγουδώντας παράλληλα πατριωτικά τραγούδια.

Τη νίκη του ουκρανικού στρατού πανηγύρισαν και οι κάτοικοι του Κιέβου, που βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την αισιόδοξη αυτή εξέλιξη.

Η Χερσώνα είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταφέρει να καταλάβει η Ρωσία μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι Ουκρανοί πανηγύρισαν τη νίκη του στρατού τους(AP Photo/Bernat Armangue)

 

Η απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ήττες των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως 30.000 μέλη προσωπικού απομακρύνθηκαν από την περιοχή ενώ κατά πληροφορίες αποσύρθηκαν και περί τα 5.000 κομμάτια βαρέως οπλισμού και άλλων όπλων.

Ο Λευκός Οίκος μίλησε για μια «αξιοσημείωτη νίκη», την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως «ο πόλεμος συνεχίζεται», όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε νίκες στο πεδίο. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των ασιατικών χωρών στην Καμπότζη.

Ζελένσκι: «Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα»

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός είχε μόλις ανακοινώσει ότι «εισήλθε» στη Χερσώνα.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.

Λευκός Οίκος: Σπουδαία στιγμή

«Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μόλις κατήγαγαν μια αξιοσημείωτη νίκη: η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία κατέλαβε σε αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται ξανά υπό ουκρανική σημαία, κάτι που είναι απολύτως αξιοσημείωτο», ήταν τα λόγια του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που φιλοξενείται στην Καμπότζη.

Ο Σάλιβαν εκτίμησε, ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, όπως η Οδησσός.

«Είναι μια σπουδαία στιγμή και οφείλεται στην απίστευτη επιμονή και ικανότητα των Ουκρανών, που έχουν την ενωμένη και αδιάκοπη υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να πιέζει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ο Σάλιβαν είπε ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει αν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως επεσήμανε, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει «αλλόκοτες αξιώσεις» αναφορικά με τις εξαγγελθείσες (από τη Μόσχα) προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών, παρόλο που οι δυνάμεις της υποχωρούν λόγω της αντεπίθεσης του Κιέβου.

«Η Ουκρανία είναι με την ειρήνη σε αυτήν τη σύγκρουση και η Ρωσία με τον πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία επέλεγε να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποχωρήσει, θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου. Εάν η Ουκρανία επέλεγε να σταματήσει να πολεμά και να παραδοθεί, θα ήταν το τέλος της Ουκρανίας», ανέφερε.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η θέση μας παραμένει αμετάβλητη και ουσιαστικά (η κυβέρνηση των ΗΠΑ) βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι», τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν.

CNN

Ροή ειδήσεων

Advertisement