Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πτήσεις Emirates: Ο συγκάτοικος του Τούρκου προκάλεσε το θρίλερ – Οι «χειρουργικές» κινήσεις του πιλότου και της αεροσυνοδού

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με τις δύο χθεσινές πτήσεις της Emirates για Ντουμπάι και Νέα Υόρκη καθώς όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία δεν προέκυψε τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος του υπόπτου ατόμου, που φερόταν να έχει επιβιβαστεί σε ένα από τα δύο αεροσκάφη.

Ειδικότερα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι «κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ουδέν αξιόποινο προέκυψε σε βάρος ατόμου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι επέβαινε σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας και είχε χαρακτηριστεί ως ύποπτο».

Ποιος είναι ο Τούρκος που αναζητούσαν αμερικανικές και ελληνικές αρχές – Η καταγγελία σε βάρος του

O Τούρκος υπήκοος, που αναζητούσαν οι αρχές, ήρθε στη χώρα μας από την Τουρκία πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ηλικίας 35-45 ετών και δεν έχει “φάκελο” στις Αρχές. Ο Τούρκος υπήκοος διαμένει νόμιμα στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια. Έχει υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου, ενώ έχει αιτηθεί και βίζα προκειμένου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο εν λόγω άνδρας ήταν στοχοποιημένος εδώ και καιρό, καθώς είχε γίνει καταγγελία σε βάρος του ότι ανήκει σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση -όχι της Τουρκίας. Η εν λόγω καταγγελία έγινε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που την διαβίβασαν στην ΕΥΠ, με τη σημείωση ότι ο εν λόγω ύποπτος ενδεχομένως να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ και να επιχειρήσει να προκαλέσει «πρόβλημα» στην πτήση.

 

Όταν η συγκεκριμένη πληροφορία περιήλθε σε γνώση της ΕΥΠ, ενημέρωσε τις υπόλοιπες ελληνικές αρμόδιες αρχές.  Σημειώνεται πάντως ότι το διαβιβαστικό από την ΕΥΠ προς την ΕΛ.ΑΣ., που εστάλη χθες, φέρεται να μην ήταν ιδιαιτέρως υψηλής διαβάθμισης. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπήρχαν υπηρεσίες που γνώριζαν πού βρισκόταν ο Τούρκος υπήκοος και ότι δεν επέβαινε στις συγκεκριμένες πτήσεις.

Ωστόσο, επειδή, σύμφωνα με την καταγγελία που είχε φτάσει στις αμερικανικές αρχές, ο άνδρας επρόκειτο να ταξιδέψει συγκεκριμένη ημερομηνία από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, έγινε η χθεσινή κινητοποίηση. Έτσι, οι αστυνομικοί, έχοντας τη φωτογραφία του στο χέρι, τον αναζητούσαν μεταξύ των επιβατών των δύο πτήσεων της Emirates με προορισμό το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη. Τελικά, ο άνδρας δεν βρισκόταν σε κάποια από τις δύο πτήσεις, αλλά στην Αθήνα.

Ο συγκάτοικός του πίσω από την καταγγελία;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκάτοικος του Τούρκου υπηκόου στη χώρα μας φαίνεται να πίσω από την καταγγελία. Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο φέρεται να ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι ο 35χρονος Τούρκος υπήκοος θα ταξίδευε χθες ή σήμερα για τις ΗΠΑ και ότι δεν αποκλείεται να προβεί σε τρομοκρατική επίθεση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποια προσωπική διαφορά μεταξύ τους και ο συγκάτοικος να προχώρησε στην πράξη αυτή.

Πτήσεις Emirates: Οι «χειρουργικές» κινήσεις του πιλότου και της αεροσυνοδού

Πώς όμως ενημερώθηκε ο πιλότος και ποιες κινήσεις έγιναν για να μην προκληθεί πανικός στους επιβάτες της πτήσης; Ο πιλότος ενημερώθηκε με τρεις τρόπους. Στην αρχή μέσω ασυρμάτου, όπου όμως δεν του είπαν ακριβώς τι συμβαίνει γιατί δεν ήταν ασφαλές το μέσο.

Στη συνέχεια, η εταιρία προχώρησε σε έγγραφη επικοινωνία σε ειδικό λογισμικό μέσα στο αεροσκάφος, όπου ο πιλότος ενημερώθηκε για την πιθανότητα υπόπτου στην πτήση και τρίτον με έναν κωδικό, τον 7500. Είναι ο κωδικός για αεροπειρατία ή κίνδυνο αεροπειρατίας.

Ταυτόχρονα στο κόκπιτ έλαβε τη φωτογραφία και το όνομα του ύποπτου. Ο πιλότος ενημέρωσε την επικεφαλής των αεροσυνοδών ότι η είσοδος στο πιλοτήριο απαγορεύεται για όλους και της ζήτησε στέλνοντας τη φωτογραφία να ψάξει στο αεροπλάνο αν υπάρχει ο συγκεκριμένος ύποπτος.

Η αεροσυνοδός με το πρόσχημα αν οι επιβάτες χρειάζονται κουβέρτα για το ταξίδι ελέγχει μια μια τις θέσεις. Δεν βρίσκει τον άντρα που αναζητείται και ενημερώνει τον πιλότο.

Τότε ο κυβερνήτης δέχεται διαταγή να επιστρέψει και ακολουθούν 20 λεπτά αγωνίας γιατί οι αρχές θεωρούν ότι ο ύποπτος μόλις δει την πτήση να επιστρέφει θα προχωρήσει σε αεροπειρατία.

Τελικά το αεροπλάνο προσγειώνεται και μόλις ανοίγουν οι πόρτες οι αρχές βγάζουν έξω τους επιβάτες όπως είναι ακόμα και με τις πιτζάμες που κάποιοι είχαν φορέσει για να περάσουν τη νύχτα στο αεροπλάνο.

Το χρονικό

Η πρώτη πτήση της Emirates με προορισμό το Ντουμπάι, δεν αναχώρησε ποτέ από την Αθήνα. Τα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Ασφάλειας πραγματοποίησαν ελέγχους τόσο στους επιβάτες της πτήσης, όσο και στις αποσκευές τους και στο ίδιο το αεροσκάφος, χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο.

Σύμφωνα με όσα ακούγεται να λέει ο άνδρας που τράβηξε βίντεο από τη στιγμή της αποβίβασης των επιβατών της Emirates στην πτήση για Ντουμπάι, από το αεροσκάφος αποβιβάστηκαν μόνο όσοι επιβάτες είχαν επιβιβαστεί στην Αθήνα, ενώ σε όσους βρίσκονταν ήδη στο αεροσκάφος από το Ντουμπάι δεν επιτράπηκε να βγουν από το αεροπλάνο.

 

 

 

 

 

Η δεύτερη πτήση (ΕΚ209), είχε αναχωρήσει το απόγευμα της Πέμπτης για τη Νέα Υόρκη και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία (Σαρδηνία), όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους το αεροπλάνο και έτσι αυτό επέστρεψε στην Αθήνα.

Το αεροπλάνο άλλαξε διαδρομή και πήγαινε μόνο πάνω από τη θάλασσα, αποφεύγοντας να πετάξει πάνω από τη στεριά, συνοδεία δύο μαχητικών F-16, που απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας.

 

Όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αστυνομικοί με σκύλους ανέβηκαν στο αεροσκάφος και ακολούθησαν την ίδια διαδικασία ελέγχου των επιβατών και του αεροπλάνου, χωρίς να διαπιστώσουν κάτι ύποπτο.

Αποκλειστικό βίντεο της ΕΡΤ από επιβάτη της πτήσης της Emirates προς Νέα Υόρκη δείχνει πώς το αεροπλάνο αδειάζει τα καύσιμά του βάσει πρωτοκόλλου για αναγκαστική προσγείωση στην οποία προχώρησε μετά τις πληροφορίες που έφτασαν στις ελληνικές αρχές από τη CIA για ύποπτο επιβάτη.

ΕΝΙΚΟΣ


Ροή ειδήσεων

Advertisement