Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Παράθυρο» ευκαιρίας- Υποχώρηση των δεικτών ανεργίας στη Δυτ. Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ν. Φαρμάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η νέα δράση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο «Κατάρτιση Ανέργων, ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων», παρουσιάστηκε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

Νεκτάριου Φαρμάκη.

Η δράση, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στοχεύει στην κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε 1.000 άνεργους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας και όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Φαρμάκης, αποτελεί άλλη μία στοχευμένη δράση της Περιφέρειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ανέργων της περιοχής και διευκόλυνσης της εισόδου τους, στην αγορά εργασίας.

ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στα πρόσφατα ενθαρρυντικά στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν σημαντική υποχώρηση των δεικτών ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα, σημειώνοντας πως η Δυτική Ελλάδα, που στις αρχές του 2016 είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα με ποσοστό της τάξης του 30%, το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην πέμπτη θέση με ποσοστό 14,6% και μία παγιωμένη κατάσταση πολλών ετών δείχνει πως άλλαξε. «Και δεν άλλαξε τυχαία, αλλά με προσπάθειες που διαμορφώνουν ένα καλύτερο επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, εκεί που πραγματικά αξίζει στη δυναμική του τόπου μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φαρμάκης μίλησε για τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών στην Αγορά Εργασίας που δημιούργησε η Περιφέρεια, μέσω του οποίου εντοπίζονται οι πιο δυναμικοί κλάδοι και τα πιο δυναμικά επαγγέλματα, αλλά και οι αδυναμίες που υπάρχουν στην περιοχή.

«Δεν ρίχνουμε χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Δεν εκπονούμε δράσεις για τις δράσεις, με μηδενικό ή ελάχιστο αποτέλεσμα, όπως γινόταν παλαιότερα. Γνωρίζοντας που «πονάμε», χρηματοδοτούμε δράσεις που ξέρουμε ότι θα φέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η δράση κατάρτισης ανέργων έχει ήδη εντοπίσεις ειδικότητες και δεξιότητες που είναι αναγκαίες στην τοπική αγορά εργασίας και προσφέρουν ένα ουσιαστικό «παράθυρο ευκαιρίας» για ανέργους. Επιπλέον, επεσήμανε πως «αν θέλουμε να διεκδικήσουμε ανάπτυξη επί της ουσίας, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η ισχυρή επιχειρηματικότητα με πολλές και καλές θέσεις εργασίας είναι η επιχειρηματικότητα που δεν στηρίζεται μόνο στον καλό επιχειρηματία, αλλά και στον καλό εργαζόμενο» και κατέληξε: «Κοινός στόχος όλων μας είναι αυξήσουμε τα εισοδήματα των πολιτών και τον πλούτο του τόπου μας. Γιατί από αυτόν τον πλούτο μέρισμα θα έχουμε όλοι».

ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στη συνέχεια, ο Νίκος Θωμόπουλος (Προϊστάμενος Μονάδας Β1 ΕΥΔΕΠ ΠΔΕ) παρουσίασε τις δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος (2021-2027) και που στοχεύουν στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο

προγραμματίζεται να διατεθούν:

 16,8 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας

 25,938 εκ. ευρώ για την υποστήριξη παιδιών ΑμεΑ με ειδικές μαθησιακές ανάγκες

 14,2 εκ. ευρώ για την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων

 6 εκ. ευρώ για την υποστήριξη μεταναστών και υπηκόων τρίτων χωρών

 7,15 εκ. ευρώ για την προώθηση της ενεργού ένταξης των Ρομά

 77,35 εκ. ευρώ για δομές υποστήριξης (Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας

Φροντίδας, δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, δομές φιλοξενίας αστέγων,

κ.ά.)

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα αντικείμενα κατάρτισης του νέου προγράμματος είναι: Στέλεχος Εστίασης – Διοίκησης Μονάδων Εστίασης, Υπάλληλος μαγειρικής – Εστιατορικής τέχνης, Υπάλληλος Διοικητικής Υποστήριξης, Πωλητής Λιανικής, Πωλητής – Στέλεχος Εξαγωγικού Διεθνούς Εμπορίου, Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου (E-Commerce).

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο katartisou-pde.gr και ο πρώτος κύκλος αιτήσεων θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Νοεμβρίου.


Ροή ειδήσεων

Advertisement