Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Καυτή πολιτική εβδομάδα στην σκιά των παρακολουθήσεων – Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Δημοσιεύθηκε

στις

Να δώσει τέλος στις «αποκαλύψεις σε τεύχη» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός βγαίνοντας ο ίδιος μπροστά και δίνοντας απαντήσεις επί της ουσίας για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ εμφανίζεται  αμετακίνητος στις αποφάσεις του για το θέμα των εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν καλά ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει ανενόχλητος την τακτική της σκανδαλολογίας, ούτε να ρίχνει νερό στον «μύλο» της τοξικότητας φτιάχνοντας την δική του πολιτική ατζέντα.

Στις αρχές της εβδομάδας θα τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, το οποίο και θα περιλαμβάνει την διάταξη για την καθολική απαγόρευση των παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων στην επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην συζήτηση και θα απευθυνθεί στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να μιλήσει με στοιχεία και όχι με υποθέσεις αλλιώς να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι. Θα ζητήσει  επίσης ευθέως από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση επί των ρυθμίσεων και να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις. Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο οι έρευνες που έχουν γίνει από όταν ξέσπασε το θέμα των παρακολουθήσεων δείχνουν ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα ότι τα απανωτά δημοσιεύματα και οι λίστες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αν δεν συνοδεύονται και από τεκμηριωμένα στοιχεία τότε όλα αυτά γίνονται προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, να δημιουργηθεί κλίμα καχυποψίας στους πολίτες αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να συρθεί η χώρα σε εκλογές.

Με τους δικούς του όρους

Θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν σύρεται από τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτον να μην απαντά στις ερωτήσεις που καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως τονίζουν συνεργάτες του δεν βασίζονται πάνω σε στοιχεία αλλά σε εικασίες και δεύτερον παρά τις εισηγήσεις που δέχεται διαρκώς από στενούς του συνεργάτες δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Θεωρεί επίσης ότι μια κίνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης θα ήταν κίνηση άμυνας. Και έτσι εξηγείται η προτροπή που έκανε στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι οι σπασμωδικές κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς τόσο την κυβέρνησή του όσο και την χώρα και για τον λόγο αυτό θεωρεί πως αν γίνονταν εκλογές με την σκανδαλολογία να οργιάζει το ήδη πολωμένο κλίμα θα θύμιζε παλιές εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον του τόπου.

Επίσης, το στοιχείο του εκλογικού αιφνιδιασμού έχει χαθεί και αν επιθυμούσε να κάνει χρήση του ο πρωθυπουργός είχε πολλές ευκαιρίες κατά την διάρκεια της θητείας του και με την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι διψήφια στις δημοσκοπήσεις.

Το εκλογικό πλάνο λοιπόν δεν αλλάζει και στο Μαξίμου γνωρίζουν πως αν δεν προσκομιστούν αδιάσειστα στοιχεία όσον αφορά στο θέμα των υποκλοπών, τότε θα είμαστε μπροστά σε μια νέα πολιτική πλεκτάνη όπως αποδείχθηκε αυτή της Novartis. Περιμένουν  να καθαρίσει το τοπίο και να μπούμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες όπου θα τεθούν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα διλήμματα προς τους πολίτες για το ποιος θέλουν να κυβερνάει την χώρα, δηλαδή Μητσοτάκης ή Τσίπρας και αν θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά ή να γυρίσουμε πίσω σε ένα ζοφερό – όπως λένε-  παρελθόν, το οποίο δεν είναι και τόσο μακρινό.

Οι ημερομηνίες

Πολλές είναι οι ημερομηνίες με κόκκινο κύκλο στο ημερολόγιο του πρωθυπουργού για προσφυγή σε κάλπες. Ακόμα, όμως, όπως σημειώνουν άνθρωποι από το περιβάλλον του, είναι νωρίς για να καταλήξει σε συγκεκριμένη Κυριακή που θα γίνουν οι εκλογές με την απλή αναλογική.

Το Πάσχα θεωρείται ορόσημο όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι εκλογές μπορούν να γίνουν είτε πριν, είτε μετά. Πάντα όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι πανελλαδικές εξετάσεις, δεδομένου ότι θα προσέλθουμε δυο φορές στην κάλπη.

Μια ημερομηνία είναι η 26η Μαρτίου ή η επόμενη Κυριακή 2 Απριλίου. Επίσης, «παίζουν» η Κυριακή 23 Απριλίου όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά για τις διακοπές του Πάσχα. Δεν αποκλείεται ωστόσο οι εκλογές να γίνουν στις 30 Απριλίου, ενώ αν αποφασιστεί να γίνουν Μάιο τότε επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 14η ή η 21η Μαΐου. 

Ροή ειδήσεων

Advertisement