Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αιγιάλεια: Συζήτηση για την ονομασία του χωριού Γρηγόρι Συμπολιτείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 10:30 το πρωί στο χωριό Γρηγόρι Συμπολιτείας Αιγιαλείας πραγματοποιείται συζήτηση για την ονομασία του χωριού, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου του χωριού «Ο Άγιος Γρηγόριος».

Στη συζήτηση που διοργανώνουν, επίσης μετά από ομόφωνη απόφαση-πρόταση της ανωτέρω Γενικής Συνέλευσης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο η Τοπική Κοινότητα και ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γρηγόριος», έχουν προσκληθεί και καλούνται όλες οι οικογένειες των Γρηγοριτών.

Θα παρουσιαστεί η διαχρονική πορεία αλλαγής της ονομασίας του χωριού από τον 15ο αιώνα, που υπάρχουν γραπτές πήγες, μέχρι τις ημέρες μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το χωριό κατοικείται, όπως και η περιοχή, από την αρχαιότητα. Από το έτος 1461 μ.Χ. μέχρι το 1715 μ.Χ. το χωριό είχε την ονομασία Άγιος Γρηγόριος.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα το χωριό αναφέρεται επίσης και με τις εξής παρεμφερείς ονομασίες: Άγιος Γρηγόρης, Άγιος Γληγόρης, Άγιος Ιγρηγόρης, Άγιο Ιγρηγόρι, αλλά και ως χωριό του Αγίου Γρηγορίου και χωριό του Αγίου Γληγορίου. Με την πάροδο του χρόνου η ονομασία απλοποιήθηκε, μετεξελίχθηκε και έλαβε τις ακόλουθες μορφές: του Γρήγορη, το Γρηγόρι, το Γληγόρι.

Τέλος γύρω στο 1972 η ονομασία του χωριού καθορίστηκε από την Πολιτεία ως ο Γρηγόρης. Έκτοτε το χωριό αναγράφεται επίσημα ο Γρηγόρης και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η επίσημη ονομασία του.

Πρόθεση των διοργανωτών της συζήτησης είναι να εκφραστεί στη συζήτηση η επιθυμία όλων των Γρηγοριτών για την ιστορική συνέχεια της ονομασίας του χωριού.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Πάτρα φωταγωγείται καρναβαλικά!

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, ανάβει στην πλατεία Γεωργίου Α΄, ο καρναβαλικός διάκοσμος.

Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου εργάστηκαν και φέτος πυρετωδώς για την τοποθέτηση των στοιχείων που
δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και θα προσφέρουν σε πολλά σημεία σε όλη την πόλη νότα χαράς και καρναβαλικού κλίματος τις επόμενες νύχτες μέχρι και τη λήξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. – Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται στο στέκι της οδού Χαραλάμπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που βρίσκονται στην Πάτρα από χθες πριν από λίγο αναχώρησαν από το κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας όπου διαμένουν και κατευθύνθηκαν στο στέκι της αγαπημένης τους ομάδας στην οδό Χαραλάμπη.

Η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις τους.

Αυξημένα είναι τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποτραπούν τυχόν εντάσεις που θα αμαυρώσουν την μεγάλη αθλητική διοργάνωση που φιλοξενεί η Πάτρα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι Σοκολατορίχτες την ερχόμενη Κυρισκή στο “Στούντιο με Θέα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Αθήνα, η προγραμματισμένη συμμετοχή για αύριο (Κυριακή 5 Φεβρουαρίου) το πρωί των σωματείων των σοκολατοριχτών Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες» στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 «Στούντιο με Θέα» με τη Φαίη Μαυραγάνη αναβάλλεται για την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου εκτός απροόπτου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα