Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Επίθεση χάκερ στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Επιχείρησαν να «ρίξουν» 800 ιστότοπους του Δημοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν, ήταν να τεθεί νοκ άουτ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις δέχτηκαν το πρωί της Παρασκευής τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με επίκεντρο το TAXISnet, του οποίου η λειτουργία «μπλοκαρίστηκε» για πάνω από 48 ώρες!

Επρόκειτο για πρωτοφανή επίθεση τύπου DDoS, που σύμφωνα με έγκυρες πηγές προήλθε από την Ολλανδία και μέσω της οποίας οι άγνωστοι κυβερνοεγκληματίες επιχείρησαν να «ρίξουν» προσωρινά ή και να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία περίπου 800 ιστοτόπων του Δημοσίου. Σημειωτέον, ότι με τη χρήση των κωδικών TAXISnet λειτουργούν πλέον εκατοντάδες υπηρεσίες του Gov.gr, όπως και οι πιστοποιήσεις (αυθεντικοποιήσεις) για υπηρεσίες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν, ήταν να τεθεί νοκ άουτ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Οι γιατροί μόνο χειρόγραφα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν το Σαββατοκύριακο σε επείγοντα περιστατικά, ενώ τα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τις επείγουσες συνταγές. Επίσης, ούτε και οι γιατροί των νοσοκομείων μπορούσαν να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς που προσέρχονταν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Κατά τις επιθέσεις DDoS, όπως εξηγούν στα ΝΕΑ αρμόδιοι τεχνικοί πληροφορικής, μια σειρά από bot ή botnet, κατακλύζουν μια τοποθεσία Web ή μια υπηρεσία με αιτήσεις HTTP, διακόπτoντας τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ κεντρικών υπολογιστών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement