Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Για μια ζωή χωρίς εμπόδια»-Ο επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Γ. Πλώτας μιλά στην «Γ»

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο την ανάπτυξή του» επισημαίνει

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) η σημερινή και η ιατρική κοινότητα στέλνει μηνύματα για την ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πάθησης που απασχολεί το 10% περίπου του πληθυσμού στη χώρα μας.

Η 14η Νοεμβρίου είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος –σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921.
Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα, μέσω της ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.
Η «Γ» μίλησε με τον επίκουρο Καθηγητή Γενικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος έχει μετεκπαιδευθεί στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», γιατρό Παναγιώτη Γ. Πλώτα για την νόσο, τις επιπτώσεις αλλά και την αντιμετώπισή της μέσα από τις σύγχρονες επαναστατικές θεραπείες, οι οποίες αποτελούν το εχέγγυο για μια ζωή χωρίς εμπόδια.

-Κύριε Πλώτα, τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και πως αντιμετωπίζεται;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι ένα σύνδρομο με ετερογενές και πολυπαραγοντικό υπόστρωμα. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης. Η κύρια έκφραση της διαταραχής του μεταβολισμού στον ΣΔ είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Η αντιμετώπιση επί των πλείστων γίνεται με σύγχρονη φαρμακοθεραπεία που συνεισφέρει πέρα από την μείωση της γλυκόζης στο αίμα και στην πρόληψη δευτερογενώς άλλων βλαβών.

– Γιατί οι γιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο μιλούν για… πανδημία;
Έχει αυξηθεί ο αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη κυρίως τύπου 2, παγκοσμίως. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο την ανάπτυξή του.

– Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η δίαιτα και η άσκηση σε έναν διαβητικό ασθενή;
Η διατροφή και η άσκηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Προτείνονται προγράμματα υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης με κύριους στόχους την μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 5%, εφόσον είναι αυξημένο, την σωματική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ημερησίως, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, την μείωση του ολικού λίπους σε <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, την μείωση του κορεσμένου λίπους σε <10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και τη διακοπή καπνίσματος.

– Ποιες είναι οι νέες θεραπείες που εφαρμόζονται σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη;
Στη φαρέτρα μας πλέον υπάρχουν πολλές κατηγορίες δραστικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου. Θεραπείες από του στόματος και ενέσιμα με πλειάδα ευεργετικών δράσεων σε συνοσηρότητες είναι στην ευχέρεια των ειδικών. Πέραν από την αντιμετώπιση του διαβήτη, παράλληλα διαχειριζόμαστε την παχυσαρκία, την χρόνια νεφρική νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως επίσης μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης νέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

-Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε;
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης είναι μία νόσος που αντιμετωπίζεται στις μέρες μας πλήρως. Η έγκαιρη διάγνωση, η συνέπεια στη θεραπεία και η κατάλληλη διατροφή και άσκηση αποτελούν τα μέσα διαχείρισης της νόσου.
Οι σύγχρονες επαναστατικές θεραπείες είναι το εχέγγυο για μια ζωή χωρίς εμπόδια για τους διαβητικούς ασθενείς.
Θα ήθελα κλείνοντας να παροτρύνω τον κόσμο στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων διότι η ιπποκράτεια ρήση «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» είναι πάντα επίκαιρη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement