Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στεφάνια το πρωί, πορεία το απόγευμα-Οι τοπικοί φορείς τιμούν αύριο την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα τιμήσουν αύριο οι τοπικοί φορείς με κατάθεση στεφάνων το πρωί στην παλαιά Ασφάλεια και στο μνημείο της Ηρώων Πολυτεχνείου και πορεία το απόγευμα με αφετηρία την οδό Κολοκοτρώνη.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει και φέτος στην Πάτρα εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου με το εξής πρόγραμμα:
• 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου & Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, τον Δήμαρχο Πατρέων όπως επίσης εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.
• 11.30: Κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη).
• 13.30: Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών.
Tην ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή αύριο στις 10 το πρωί, μαζί με τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικάτων, θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Παραρτήματος και στο κτίριο που στεγαζόταν τότε η Ασφάλεια, στην οποία κρατήθηκαν και βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές..
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
Αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ θα γίνουν δύο προσυγκεντρώσεις, μία στις 5.30 έξω από το Παράρτημα στην οδό Κορίνθου και μία στις 6 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ως είθισται αύριο στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δεν θα γίνουν μαθήματα, ενώ οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου τους.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ
Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών τιμά τους εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου. «Φέτος κάτω από τις ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης μετά από μία 3ετία πανδημίας και μιας 10ετίας μνημονίων οι εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης ενάντια σε μέτρα και μεθοδεύσεις εξόντωσης τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι παρών σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αιγίου επισημαίνει πως «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε το ΄73. Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου τιμά τη μνήμη και τους αγώνες «των Ελεύθερων αγωνιζομένων Φοιτητών, των Ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων» και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με τις ίδιες αρχές, με τις ίδιες αξίες».
Το Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο τονίζει πως «ήρθε η ώρα τώρα, πριν να είναι εντελώς αργά, να δώσουμε τα πάντα στον αγώνα για την υπεράσπιση της αξίας της εργασίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας που θα σηματοδοτήσουν και θα σφυρηλατήσουν μια δυναμική ενότητα που δεν θα σκέφτεται αν ωριμάσαν οι συνθήκες…».
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΠΑΤΡΩΝ
Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη του Πανεπιστημίου (ΠΑΣΠ) Πατρών διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο με ομιλητές τους, Μιχάλη Καλαντζόπουλος (Δικηγόρος, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), τον Γιώργο Καρβουνιάρη (Δημοσιογράφος, Γενικός γραμματέας Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων) και τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο (Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ).
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το βιβλίο του Κώστα Βογιατζή «Νοέμβρης ‘73… Πάτρα» παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Το Δόντι» στο Mosaic Hub (Ερμού 112, Μαρκάτο) στην Πάτρα, σήμερα στις 8.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δρ. Εκπαιδευτικής Πολιτικής Μαρία Κατσιγιάννη και τα στελέχη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος: Δημήτρης Βεργίδης, Μάκης Μπαλαούρας και Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος. Ο συγγραφέας, από τους πρωταγωνιστές όσων συνέβησαν στην Πάτρα πριν μισό σχεδόν αιώνα, μοιράζεται στο βιβλίο τις αναμνήσεις του και εξιστορεί τα γεγονότα που, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 1972, ανεβάζουν συνεχώς το πολιτικό επίπεδο του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος Πάτρας μέχρι την κορύφωση του Νοέμβρη του 1973.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με το Χορευτικό του Τμήμα τιμά
στις 9.00 σήμερα το βράδυ στα Παλαιά Σφαγεία την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα γεγονότα των ημερών.
Η Ορχήστρα του Χορευτικού με μαέστρο την Δήμητρα Αψώμοτου θα παρουσιάσει
ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια εκείνων των ημερών ενώ το εφηβικό τμήμα του
χορευτικού μαζί με τους δασκάλους θα παρουσιάσει σε χορογραφίες του Χρήστου
Γιαννόπουλου το δικό του αφιέρωμα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο και θα διαβαστούν κείμενα. Η
εκδήλωση προσεγγίζει την περίοδο πριν, κατά και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας τα μηνύματα των περιόδων αυτών.
Η επιμέλεια των κειμένων είναι του Χρήστου Γιαννόπουλου. Η ενδυματολογική επιμέλεια της Αναστασίας Αγγελοπούλου και της Κοστάτζας Κοσμάτου. Γενική
επιμέλεια Χρήστος Γιαννόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με γκλίτσα στην Αρχαία Ολυμπία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε ο Τζορτζ Τσούνης το περασμένο Σάββατο, όπου περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, κρατώντας μάλιστα μία… γκλίτσα, που χρησιμοποιούσε ως περιπατητικό μπαστούνι. Χαμογελαστός και φιλικός με όλους, ο Ελληνοαμερικάνος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όχι μόνο απόλαυσε τη ξενάγησή του, αλλά μίλησε και με όλο τον κόσμο, δείχνοντας το… ελληνικό τσαγανό του! (H φωτογραφία είναι από το ilialive.gr).

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαλάζι στο Κατάκολο – Η κακοκαιρία δυσχέραινει τις έρευνες για τον κυβερνήτη του Φάντομ

Δημοσιεύθηκε

στις

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον κυβερνήτη του Φάντομ, Ευστάθιο Τσιτλακίδη που κατέπεσε χθες, ενώ είχε ξεκινήσει για εκπαιδευτική πτήση από την Ανδραβίδα.

Εν τω μεταξύ, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες, καθιστούν το έργο των σωστικών δυνάμεων πολύ δύσκολο.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας, είναι οι ισχυροί άνεμοι και η έντονη χαλαζόπτωση.

 

Χαλάζι στο Κατάκολο – Η κακοκαιρία δυσχέραινει τις έρευνες για τον κυβερνήτη του Φάντομ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Σταμάτη για το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, Γιώργο Σταμάτη, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφορικά με την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος «Κιβωτός της Αγάπης».   

Στη συνάντηση εκ μέρους του ιδρύματος συμμετείχαν η πρόεδρος του ∆.Σ. Κατερίνα Νικολάου και το μέλος του ∆.Σ. και νομική σύμβουλο,Γεωργία Σαρρή.Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε το σημαντικό έργο του ιδρύματος και την αναγκαιότητα στήριξής του από το Υπουργείο. 

Όπως δήλωσε ο κ.Μπονάνος μετά την συνάντηση: «Θεωρώ ότι δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα της Κιβωτού στο πλαίσιο μιας άκρως εποικοδομητικής συνάντησης. Παραθέσαμε αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση και αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η πιστοποίηση στο ΕΚΑ ώστε μέσα στο 2023 να δοθεί η έκτακτη και τακτική επιχορήγηση στο ίδρυμα. Είμαστε σε καλό δρόμο και υπάρχει αισιοδοξία για θετική εξέλιξη σύντομα».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης δεσμεύτηκε πως μέσω του ΕΟΠΥΥ θα καλύψει τα νοσήλια των ανασφάλιστων παιδιών, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος θα μεσολαβήσει προς τον πάροχο ηλεκτροδότησης τη ∆ΕΗ ώστε να μην υπάρξει άμεση απαίτηση για κάλυψη χρηματοδότησης μέχρις ότου εγκριθεί η έκτακτη επιχορήγηση.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα