Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στεφάνια το πρωί, πορεία το απόγευμα-Οι τοπικοί φορείς τιμούν αύριο την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Published

on

Την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα τιμήσουν αύριο οι τοπικοί φορείς με κατάθεση στεφάνων το πρωί στην παλαιά Ασφάλεια και στο μνημείο της Ηρώων Πολυτεχνείου και πορεία το απόγευμα με αφετηρία την οδό Κολοκοτρώνη.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει και φέτος στην Πάτρα εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου με το εξής πρόγραμμα:
• 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου & Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, τον Δήμαρχο Πατρέων όπως επίσης εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.
• 11.30: Κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη).
• 13.30: Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών.
Tην ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή αύριο στις 10 το πρωί, μαζί με τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικάτων, θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Παραρτήματος και στο κτίριο που στεγαζόταν τότε η Ασφάλεια, στην οποία κρατήθηκαν και βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές..
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
Αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ θα γίνουν δύο προσυγκεντρώσεις, μία στις 5.30 έξω από το Παράρτημα στην οδό Κορίνθου και μία στις 6 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ως είθισται αύριο στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δεν θα γίνουν μαθήματα, ενώ οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου τους.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ
Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών τιμά τους εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου. «Φέτος κάτω από τις ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης μετά από μία 3ετία πανδημίας και μιας 10ετίας μνημονίων οι εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης ενάντια σε μέτρα και μεθοδεύσεις εξόντωσης τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι παρών σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αιγίου επισημαίνει πως «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε το ΄73. Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου τιμά τη μνήμη και τους αγώνες «των Ελεύθερων αγωνιζομένων Φοιτητών, των Ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων» και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με τις ίδιες αρχές, με τις ίδιες αξίες».
Το Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο τονίζει πως «ήρθε η ώρα τώρα, πριν να είναι εντελώς αργά, να δώσουμε τα πάντα στον αγώνα για την υπεράσπιση της αξίας της εργασίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας που θα σηματοδοτήσουν και θα σφυρηλατήσουν μια δυναμική ενότητα που δεν θα σκέφτεται αν ωριμάσαν οι συνθήκες…».
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΠΑΤΡΩΝ
Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη του Πανεπιστημίου (ΠΑΣΠ) Πατρών διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο με ομιλητές τους, Μιχάλη Καλαντζόπουλος (Δικηγόρος, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), τον Γιώργο Καρβουνιάρη (Δημοσιογράφος, Γενικός γραμματέας Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων) και τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο (Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ).
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το βιβλίο του Κώστα Βογιατζή «Νοέμβρης ‘73… Πάτρα» παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Το Δόντι» στο Mosaic Hub (Ερμού 112, Μαρκάτο) στην Πάτρα, σήμερα στις 8.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δρ. Εκπαιδευτικής Πολιτικής Μαρία Κατσιγιάννη και τα στελέχη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος: Δημήτρης Βεργίδης, Μάκης Μπαλαούρας και Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος. Ο συγγραφέας, από τους πρωταγωνιστές όσων συνέβησαν στην Πάτρα πριν μισό σχεδόν αιώνα, μοιράζεται στο βιβλίο τις αναμνήσεις του και εξιστορεί τα γεγονότα που, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 1972, ανεβάζουν συνεχώς το πολιτικό επίπεδο του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος Πάτρας μέχρι την κορύφωση του Νοέμβρη του 1973.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με το Χορευτικό του Τμήμα τιμά
στις 9.00 σήμερα το βράδυ στα Παλαιά Σφαγεία την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα γεγονότα των ημερών.
Η Ορχήστρα του Χορευτικού με μαέστρο την Δήμητρα Αψώμοτου θα παρουσιάσει
ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια εκείνων των ημερών ενώ το εφηβικό τμήμα του
χορευτικού μαζί με τους δασκάλους θα παρουσιάσει σε χορογραφίες του Χρήστου
Γιαννόπουλου το δικό του αφιέρωμα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο και θα διαβαστούν κείμενα. Η
εκδήλωση προσεγγίζει την περίοδο πριν, κατά και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας τα μηνύματα των περιόδων αυτών.
Η επιμέλεια των κειμένων είναι του Χρήστου Γιαννόπουλου. Η ενδυματολογική επιμέλεια της Αναστασίας Αγγελοπούλου και της Κοστάτζας Κοσμάτου. Γενική
επιμέλεια Χρήστος Γιαννόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement