Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ενέργεια: Στη μάχη των ”τσαμπατζήδων” ο ενεργειακός Τειρεσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας στους δύο καταναλωτές που ανήκουν στην κατηγορία των επισφαλών πελατών των εταιρειών προμήθειας είναι ενεργειακοί τουρίστες, δηλαδή καταναλωτές που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.

Το φαινόμενο οξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει αζημίως μέσα στο καλοκαίρι τις μετακινήσεις πελατών, με το σκεπτικό να δώσει την ελευθερία της επιλογής ανάλογα με το ύψος των τιμολογίων ρεύματος.

Η αναζωπύρωση του φαινομένου των ανεξόφλητων οφειλών που κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η ρευστότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για να ανταποκριθούν στα αυξημένες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις, έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παρόχους.

Επιταχύνει μάλιστα τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία», προκειμένου να υπάρξει μία άμυνα του κλάδου απέναντι στο φαινόμενο των συνειδητά κακοπληρωτών.

Για το θέμα υπάρχει ήδη ομοφωνία των προμηθευτών ενέργειας μέσω του συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) και έχουν αναληφθεί όλες οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού. Το μέτρο θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και οι οποίες συνδέονται με τις αλλαγές σε άρθρα του κώδικα προμήθειας που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την καθολική υπηρεσία.

Στην αγορά εκτιμούν ότι ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το μοντέλο που θα επιλεγεί. Όπως λέει στέλεχος του κλάδου, εάν επιλέξουμε να συστήσουμε μια νέα εταιρεία όπως έκαναν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μπορεί να χρειαστούν και δύο χρόνια. Υπάρχουν όμως και λιγότερο σύνθετες διαδικασίες που θα επέτρεπαν την λειτουργία του νέου μηχανισμού ακόμη και μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων από «κόκκινους» καταναλωτές ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πελάτη που παίρνουν. «Τώρα είναι ώριμη η αγορά για να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών πελατών» λέει στέλεχος εταιρείας προμήθειας.

Ο ενεργειακός Τειρεσίας είναι ένα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν οι προμηθευτές ενέργειας. Το δεύτερο είναι ρυθμίσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δείχνει μετά από καιρό να έχει πειστεί για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και έχει ζητήσει την συνδρομή της ΡΑΕ.

Οι προμηθευτές δηλώνουν υπέρμαχοι της πρότασης του Ρυθμιστή για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού». Η ρυθμιστική αρχή έχει από καιρό στείλει στο ΥΠΕΝ γνωμοδότηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «μπαταχτσήδων» της ενέργειας. Με βάση αυτή, οι προμηθευτές θα μπορούν να κόβουν το ρεύμα σε καταναλωτή πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που εκείνος δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην προηγούμενη εταιρεία που τον ηλεκτροδοτούσε.

Η ΡΑΕ έχει προτείνει επίσης την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα χρωματίζονται με «κόκκινη» σήμανση εφόσον έχουν χρέη και με «πράσινη» όσοι έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

Στην περίπτωση που δεν εξοφλήσουν το δεύτερο λογαριασμό, ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να δώσει εντολή αποκοπής και αυτομάτως ο καταναλωτής θα μεταφέρεται στη βάση με τους κόκκινους πελάτες κάτι που θα τον εμποδίζει να αλλάξει προμηθευτή.

Εφόσον φανεί συνεπής και εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν τη διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Μόνο τότε, ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Ελλάδα

Θεοδωρικάκος για το panic button: «Άμεση και ασφαλής ειδοποίηση της ΕΛΑΣ από θύματα ενδοοικογενειακής βίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της λειτουργίας εφαρμογής panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο λογαριασμό του στo Twitter: «Στη διάθεση των γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι πλέον η εφαρμογή του panic button.

Έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της ΕΛΑΣ. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τη βία απέναντι στις γυναίκες».

Νωρίτερα σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

«Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα panic button, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και υπάρχει κίνδυνος να ξαναυπάρξουν ως θύματα βίας» τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες που βιώνουν μία δύσκολη στιγμή, που απειλούνται, να πατούν ένα κουμπί παρατεταμένα στο κινητό τους τηλέφωνο και να ειδοποιείται αμέσως η Ελληνική Αστυνομία και άμεσα να παρεμβαίνει οπουδήποτε βρίσκονται αυτές οι γυναίκες».

Περισσότερα

Ελλάδα

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε χτυπήματα στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών, που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Δίκτυο που σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας στο στόχαστρο

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

– Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης.

– Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος.

– Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία ενώ, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαρτίου, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

IN.GR

Περισσότερα

Ελλάδα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Στα «σκαριά» μόνιμη ρύθμιση για τα ακίνητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πληθαίνουν οι φωνές ζητούν -και φέρνουν πιο κοντά- την εκ νέου ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά με μια σημαντική διάφορα! Να δέχεται μόνιμα αιτήσεις από όσους θέλουν να «αποκαλύψουν» τις πραγματικές επιφάνειες ακινήτων ώστε να μπορούν να τα μεταβιβάσουν.

Σειρά μετά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους μεσίτες και τους μηχανικούς παίρνουν και οι λογιστές.

Μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ζητούν από την κυβέρνηση και της ΚΕΔΕ τη μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ, που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης ζητούν να επανέλθουν αναδρομικά σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ν.4830/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν.4915/2022, και να καλυφθούν αναδρομικά από πρόστιμα για αδήλωτα εμβαδά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας και καθ΄ όλα τα προηγούμενα μεσοδιαστήματα διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα