Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η φράση που «φούντωσε» τα σενάρια για εκλογές τον Ιανουάριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια αποστροφή του Κυριακού Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα ήταν αρκετή για να αναθερμάνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

«Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ σε συνδυασμό με το ότι δεν ανέφερε το σύνηθες (μέχρι πρότινος) «ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», διαβάστηκε από πολλούς ως «άνοιγμα» για εκλογές στις αρχές του 2023. Άλλωστε, όπως λένε τα στελέχη του Μαξίμου που θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν “εδώ και τώρα”, “οι εκλογές όποτε και γίνουν το 2023 δεν είναι πρόωρες”.

Είναι γεγονός ότι προϊόντος του χρόνου, η κυβερνητική ρητορική για το θέμα διεξαγωγής των εκλογών έχει… λειανθεί. Έτσι, από το «εκλογές στην ώρα τους» και «στο τέλος της θητείας» ήρθε η άποψη για «εκλογές Απρίλιο – Μάιο του 2023». Αυτό που αργότερα έγινε «εκλογές εντός του 2023». Το ρητορικό στρογγύλεμα, ειδικά μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των υποκλοπών από την ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό Predator και οι οποίες επέφεραν παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, κρίνεται αναμενόμενο.

Πόσο μάλλον αυτό το διάστημα, που, εκτός από τους Θανάση Κουκάκη και Νίκο Ανδρουλάκη οι οποίοι επιβεβαιωμένα παρακολουθήθηκαν, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις δεκάδων υπουργών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Τα παραπάνω μεταβάλλουν τον εκλογικό σχεδιασμό.

Δύο απόψεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούν δύο απόψεις όσον αφορά το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές. Κατά την πρώτη, η κυβέρνηση πρέπει να διενεργήσει άμεσα εκλογές. Και αυτό, τόσο για να σπάσει η «τοξικότητα» από τις υποκλοπές αλλά και για έναν ακόμη λόγο: διότι οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών θεωρούν ότι οι παρακολουθήσεις δεν επηρεάζουν το εκλογικό κριτήριο των πολιτών. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο «φόβος» νέων αποκαλύψεων το επόμενο διάστημα που θα φέρουν το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό σε ακόμα δυσκολότερη θέση και την αντιπολίτευση σε πλεονεκτική αφού θα κάνει «σημαία» τη διαφάνεια.

Στον αντίποδα, εκτιμάται, ότι εάν η κυβέρνηση κάνει εκλογές τον Απρίλιο – Μάιο του 2023, θα μπορέσει να έχει ορίσει εκείνη την προεκλογική ατζέντα -με έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας, τα αυξημένα έσοδα από την τουριστική περίοδο που θα ξεκινήσει, την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, την εθνική ασφάλεια, την ψηφιοποίηση του κράτους – και δεν θα έχει συρθεί στις κάλπες με βαριές σκιές ούτε θα φαντάζει «απερχόμενη δύναμη» στα μάτια των πολιτών.
Όσον αφορά για τις υποκλοπές, τα στελέχη αυτής της άποψης, λένε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κανένα θέμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για τόσο μεγάλο διάστημα στην επικαιρότητα. Η διεξαγωγή εκλογών αποτελεί αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού. Και οι εκλογές, είναι σαν τον ανασχηματισμό: δεν προαναγγέλλονται.

aftodioikisi.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement