Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Ανοίγουν στόματα μετά τις αποκαλύψεις – Η υπόθεση του 19 χρονου και οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκ έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου». Η αρχή έγινε μετά την καταγγελία 19χρονου για ασέλγεια σε βάρος του, όταν ήταν ανήλικος με τις αποκαλύψεις να παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας. Τα στόματα ανοίγουν σιγά σιγά και η έρευνα που έχει αναλάβει το τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, γίνεται για έξι από τις δομές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, σε Αθήνα και περιφέρεια. Η έρευνα αφορά σε συνθήκες διαβίωσης και διατροφής, αλλά και σεξουαλικές κακοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν σε κατάθεση υπεύθυνοι της ΜΚΟ, εργαζόμενοι αλλά και παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού. Το πανελλήνιο έχει “παγώσει” καθώς, πρόκειται για μια οργάνωση που έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και διεθνή βραβεία. Το ίδιο και ο ιδρυτής της, ο Πατήρ Αντώνιος.

Όπως είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή το enikos.gr, δεν είναι μόνο ο 19χρονος που έχει κάνει καταγγελία για τον μη κυβερνητικό οργανισμό. Το enikos.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν γίνει και άλλες καταγγελίες που φέρεται να μην αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση. Μια από τις αυτές φέρεται να έχει γίνει στην Εισαγγελία Βόλου, ενώ άλλη αφορά στη δομή στην Πωγωνιανή στην Κόνιτσα.

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της “κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση” και της “σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση” που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Κιβωτός του Κόσμου” με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της ΑθήναςΠειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας ύστερα από έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Πολίτη” στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Τι είχε απαντήσει η «Κιβωτός του Κόσμου»

Μετά την καταγγελία υπήρξε απάντηση από τους υπεύθυνους της Δομής: «Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Δομής του Βόλου, τρεις ανήλικοι (έφηβοι), συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν (στις 3 Αυγούστου) από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της Δομής του Βόλου).

Δύο μέρες αργότερα, στις 12 Αυγούστου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της Δομής του Βόλου, συντάχθηκε επιστολή προς την διοίκηση της Κιβωτού, διά της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι. Σημειώνεται πως κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η εν λόγω επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Αυγούστου το απόγευμα.

Την ίδια μέρα (18 Αυγούστου) η κεντρική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε το ζήτημα να διερευνηθεί εις βάθος και να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες συνέπειες. Άμεσα ελήφθη μέριμνα ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος (σε βάρος του οποίου εκκρεμεί η άνω αναφορά) να μην έρχεται σε οιαδήποτε επικοινωνία με ανηλίκους μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και αποφασίσθηκε ότι δρομολογούνται οι ενέργειες για την διερεύνηση της υπόθεσης. Σχετικώς ενημερώθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί.

Ωστόσο, παρά τη συλλογική ενέργεια που διενεργήθηκε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος κ. Χρόνης Χλίτσιος, κατέχων τη θέση του παιδαγωγού, προέβη την επόμενη (19 Αυγούστου) σε επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία. Ιδίως όμως, αλγεινή εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος παιδαγωγός δεν αρκέστηκε στην καταγγελία στην Αστυνομία (στην οποία φυσικά είχε κάθε δικαίωμα να προβεί, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν τα νόμιμα), αλλά έσπευσε να χρησιμοποιήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις περί «ξυλοδαρμών και κακοποιητικών συμπεριφορών», προσβάλλοντας όχι μόνο τους συναδέλφους του παιδαγωγούς αλλά και τον φορέα της Κιβωτού του Κόσμου.

Τούτο δε το έπραξε βασιζόμενος σε εξ’ ακοής μαρτυρίες περί άσκησης σωματικής βίας και όχι ξυλοδαρμού (όπως αναληθώς ισχυρίζεται), για τις οποίες μάλιστα είχε λάβει διαβεβαίωση από την Κιβωτό του Κόσμου ότι ήδη διερευνώνται. Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες έφασκαν και αντέφασκαν.

Είναι εξόχως προφανές ότι η δημοσιοποίηση μεμονωμένης αναφοράς περί περιστατικού άσκησης σωματικής βίας (η οποία αναφορά δεν έχει προλάβει να καταστεί αντικείμενο διερεύνησης) που λαμβάνει χώρα υπό τις ανωτέρω συνθήκες, ουδόλως αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των ανηλίκων αλλά στην αυτοπροβολή του καταγγέλλοντος και στην προώθηση ιδιοτελών στόχων.

Εν προκειμένω, ο κ. Χ. Χλίτσιος, στην ανάρτησή του, επιχειρεί να συνδέσει το καταγγελλόμενο συμβάν με τη λύση της συνεργασίας με την Κιβωτό, ενώ το αληθές είναι ότι η διοίκηση του παραρτήματος του Βόλου είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς (μάλιστα στην τελευταία επίσημη αξιολόγησή του, είχαν συζητηθεί και οι λόγοι πιθανής απομάκρυνσής του), κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του. Συνεπώς η καταγγελία που διενήργησε ουδόλως συνδέεται με την απόλυσή του.

Η Κιβωτός του Κόσμου, πρώτη από όλους, επιθυμεί την άμεση διερεύνηση κάθε μορφής αναφοράς ή καταγγελίας περί άσκησης βίας, για το λόγο αυτό έχει θεσπίσει και εφαρμόζει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο, όπως τακτικές επικοινωνίες με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δομών και τους παιδαγωγούς τους αλλά και τα κεντρικά γραφεία, καθώς και ενθαρρύνουμε και τους υπαλλήλους μας στην άμεση αναφορά οποιουδήποτε περιστατικού.

Είμαστε δε στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τη διερεύνηση κάθε καταγγελλόμενου περιστατικού. Έτσι και στην περίπτωση αυτή, πέραν της εσωτερικής έρευνας, θέτουμε εαυτούς στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τη διερεύνηση του καταγγελλόμενου περιστατικού. Σε περίπτωση δε που από την εσωτερική έρευνα που ήδη διενεργούμε προκύψουν έστω και ενδείξεις ενός τέτοιου συμβάντος, η Κιβωτός θα λάβει άμεσα, και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, τα αναγκαία μέτρα και συνέπειες, όσο οδυνηρές και αν είναι αυτές για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα”.

Η καταγγελία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Την Πέμπτη, όλα ξεκίνησαν, όταν έγινε γνωστό πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, έπειτα από καταγγελία που έγινε στον «Συνήγορο του Πολίτη»  για ασέλγεια σε βάρος 19χρονου, όταν ήταν ανήλικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες στον «Συνήγορο του Πολίτη» έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο από έναν 19χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος δεν διαμένει πλέον στη δομή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατήγγειλε πως ένας συγκεκριμένος υπάλληλος της δομής της Κιβωτού του Κόσμου ασέλγησε σε βάρος του  το χρονικό διάστημα από το 2020 έως και τους πρώτους μήνες του 2022.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 19χρονος, ο οποίος την Τετάρτη πέρασε το κατώφλι του Τμήματος Ανηλίκων για να καταθέσει, υποστήριξε ότι γνωρίζει κι άλλα παιδιά που έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από άλλους εργαζομένους της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο 19χρονος φέρεται να έχει δώσει και ονόματα παιδιών, τα οποία αναμένεται να κληθούν από τις Αρχές για να καταθέσουν. Ακόμη, ο 19χρονος κατήγγειλε ότι γνωρίζει πως ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί  και σε σπίτια του εθελοντικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στην κατάθεση του, ο 19χρονος περιέγραψε με λεπτομέρειες τι ακριβώς βίωνε. Όπως είπε, από τα έξι του χρόνια, κατά διαστήματα φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές της ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδελφό του. Τον φερόμενο ως κακοποιητή του γνώρισε, όπως αναφέρει, στην Γ’ Γυμνασίου, όταν πήγαινε στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό και έπαιζε μπάσκετ. Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που τον παρενόχλησε, όταν άρχισε να τον χαϊδεύει. Αργότερα ο φερόμενος ως δράστης ξεκίνησε και τις ασελγείς πράξεις σε βάρος του.

Ο νεαρός ήταν αρχικά φιλοξενούμενος σε δομές της Κιβωτού, ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν στον ίδιο, την μητέρα του και τον αδελφό του ένα διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα για να διαμένουν. Επίσης τους προσέφεραν και ένα επίδομα προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα λεγόμενά του 19χρονου, ο εργαζόμενος κάποια στιγμή του είπε ότι υπάρχουν κι άλλες δομές, εκτός Αθήνας, όπου θα μπορούσε να πάει και του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει και θα του βρει δουλειά. Ο νεαρός πήγε στην Καλαμάτα, όμως ο εν λόγω υπάλληλος πήγε και τον βρήκε και εκεί. Μάλιστα, φαίνεται πως συνέχισε την ίδια δράση σε βάρος του, όπως υποστηρίζει.

Κάθε φορά που τον παρενοχλούσε, ο ίδιος του έλεγε πως δεν θέλει να τον πλησιάζει, ωστόσο, εκείνος φέρεται να τον απειλούσε ότι θα τους «πάρουν» το σπίτι, θα σταματήσουν την χορήγηση του επιδόματος και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδελφός του, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να φοβάται να μιλήσει για τον εφιάλτη που βίωνε. Επίσης, κάθε φορά που αντιδρούσε ο υπάλληλος της δομής του μιλούσε υποτιμητικά και απαξιωτικά και τον έβαζε να καθαρίζει τουαλέτες, όπως ανέφερε ο 19χρονος. Παράλληλα,  τον υποχρέωνε να τον υπηρετεί, απαιτώντας να του βάζει ακόμη και τα παπούτσια, ενώ ο καταγγελλόμενος φέρεται να έδινε στο παιδί χρήματα και να του είχε αγοράσει πανάκριβο κινητό.

H ανακοίνωση της Κιβωτού

«Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών» αναφέρει ο εθελοντικός μη κυβερνητικός οργανισμός, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την καταγγελία 19χρονου για ασέλγεια σε βάρος του, όταν ήταν ανήλικος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.
Με εκτίμηση
Κιβωτός του Κόσμου

«Μπλόκο» στην παραχώρηση κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Την ίδια ώρα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, πρόσφατα, αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

«Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΝΙΚΟΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement