Σάββατο 1 Απριλίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ξυλοδαρμός 15χρονου σε ΕΠΑΛ στη Θεσσαλονίκη: «Με χτυπούσαν σε σώμα και κεφάλι» – Τι λέει στην κατάθεσή του

Δημοσιεύθηκε

στις

Το χρονικό της άγριας και απρόκλητης επίθεσης που δέχθηκε ο 15χρονος μαθητής από ομάδα ατόμων, στον προαύλιο χώρο του σχολείου του στη δυτική Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει το protothema.gr.

Μέσα από την κατάθεση που έδωσε ο ανήλικος στο αστυνομικούς και δημοσιεύει το protothema, γίνεται ξεκάθαρο ότι στην άγρια επίθεση που δέχθηκε στις 24 Οκτωβρίου στο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, δεν συμμετείχαν μόνο τα δύο άτομα που συνελήφθησαν και παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στο συμβάν (17 και 18 ετών), αλλά περίπου 10 άτομα, τα οποία έδρασαν από κοινού και τον ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα ο έφηβος να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, να παρακολουθείται μέχρι σήμερα στενά από ψυχολόγο και να αναγκαστεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

Ο ανήλικος, από το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε στον πατέρα του μετά την επίθεση που δέχθηκε, είχε αναφέρει ότι τον ξυλοκόπησαν περίπου δέκα άτομα, τα οποία ήταν μαθητές του σχολείου αλλά και εξωσχολικοί, σημειώνοντας ότι δεν τους γνώριζε ούτε είχε προηγούμενες επαφές μαζί τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε να τιμωρήσει μόνο δύο άτομα με οριστική αποβολή από το σχολείο και ότι έως σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι υπόλοιποι δράστες από την αστυνομία, έχει προκαλέσει εντύπωση και αγανάκτηση στην οικογένεια του θύματος.

Τον χτυπούσαν με τα χέρια στο κεφάλι και το σώμα

Στο διαβιβαστικό προς την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, σχετικά με τους δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία», αναφέρεται ότι «την 10.00 πμ ώρα της 24.10.2022, εν ώρα μαθήματος στη Γ’ τάξη Λυκείου του 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ο παθών, μαθητής α’ τάξεως Λυκείου, εφέρετο να εξύβρισε τη μητέρα ενός εκ των δραστών. Σε απάντηση της φερόμενης εξύβρισης, οι δύο τον εντόπισαν την 10.10 πμ ώρα της ίδιας (24/10/2022) στο προαύλιο του σχολείου και από κοινού του προκάλεσαν σωματικές βλάβες χτυπώντας τον με τα χέρια τους στο κεφάλι και το σώμα».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι μετέβησαν αυθορμήτως στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου, όπου ανέφεραν το περιστατικό, «αναγνωρίστηκαν από τον παθόντα και μεταφέρθηκαν ακολούθως στην υπηρεσία μας». Μετά από τον ξυλοδαρμό του, ο 15χρονος μαθητής μεταφέρθηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Β’ Κλινική Χειρουργική Παίδων ΑΠΘ του «Γ.Ν. Παπαγεωργίου», ενώ χορηγήθηκε παραγγελία ιατροδικαστικής εξέτασης.

Η κατάθεση του ανηλίκου

Ο ανήλικος, ο οποίος εξετάστηκε χωρίς όρκο καθώς είναι κάτω των 17 ετών, περιέγραψε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς την στιγμή που η ομάδα ατόμων τον εντόπισε μαζί με τον φίλο του και ξεκίνησαν να τον ξυλοκοπούν αφότου τον ακινητοποίησαν και τον έριξαν στο έδαφος.

«Είμαι μαθητής της πρώτης λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Σήμερα 24-10 2022 και ώρα 10:00 βρισκόμουν με συμμαθητή μου στο προαύλιο και μιλούσαμε. Μετά από περίπου δέκα λεπτά εμφανίσθηκαν μπροστά μου περίπου οχτώ με δέκα παιδιά μεγαλύτερης τάξης τα οποία δε γνωρίζω και μου είπαν ότι με άκουσαν να τους βρίζω. Σχεδόν αμέσως με ακινητοποίησαν και αφού με έριξαν στο έδαφος άρχισαν να με χτυπούν με τα πόδια τους και τα χέρια τους όλοι μαζί στο σώμα και το κεφάλι. Όταν τραβήχτηκαν από κοντά μου μετά από λίγα δευτερόλεπτα κατάφερα να σηκωθώ και έτρεξα στο γραφείο του διευθυντή, του είπα τι συνέβη και κάλεσα στο τηλέφωνο τον πατέρα μου», ανέφερε ο 15χρονος.

«Όταν ήρθε ο πατέρας μου στο σχολείο και συγκεκριμένα στο γραφείο του διευθυντή, εμφανίσθηκε ένας μαθητής της τρίτης λυκείου τον οποίο και αναγνώρισα ως έναν από αυτούς που με χτύπησαν και είπε πως αυτός ήταν που με χτύπησε και ανέλαβε την ευθύνη. Τον μαθητή αυτόν δεν τον γνωρίζω και ποτέ δε κάναμε παρέα. Εγώ δεν έβρισα κανέναν τους και δε τους προκάλεσα με κανέναν τρόπο. Ο πατέρας μου ειδοποίησε την αστυνομία και περιπολικό μετέφερε τον παραπάνω μαθητή στο τμήμα. Από τα χτυπήματα που δέχθηκα κυρίως στο κεφάλι νιώθω ζαλάδες και πόνους», τόνισε ο ανήλικος στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς του Τμήματος Παύλου Μελά.

Δύο συλλήψεις – Το κατηγορητήριο

Για τον άγριο ξυλοδαρμό του 15χρονου έχουν συλληφθεί δύο άτομα και αναμένεται να δικαστούν εντός Δεκεμβρίου, ενώ ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα υπόλοιπα άτομα που καταγγέλλει ο ανήλικος ότι συμμετείχαν στην επίθεση που δέχθηκε. Σχετικά με τους δύο συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, είναι ένας ανήλικος, 17 ετών και ένας ενήλικος, 18 ετών, που κατηγορούνται για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία».

Ο εισαγγελέας παρέπεμψε τον 18χρονο να δικαστεί στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, στις 19 Δεκεμβρίου και κατηγορείται πως “ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με τον ανήλικο, καθώς και με άλλα έξι με οκτώ άτομα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με πρόθεση προξένησε σε άλλον σωματική κάκωση, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική του βλάβη.

Συγκεκριμένα, στο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, επί της οδού Θράκης 4 στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος, ενεργώντας από κοινού με τους ανωτέρω αναφερόμενους, επιτέθηκε στον ανήλικο μαθητή της πρώτης λυκείου, γιό του εγκαλούντα, και αφού τον ακινητοποίησαν και τον έριξαν στο έδαφος, τον χτύπησε με τα χέρια και τα πόδια στο σώμα και στο κεφάλι, προκαλώντας του μωλωπισμούς ΔΕ βρεγματικά και AP βρεγματικά, καθώς και ινιακά, χωρίς λύση συνεχείας του δέρματος, εκδορά οπίσθιας ΔΕ τραχηλικής χώρας και εκδορά AP αγκώνα”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «η ως άνω πράξη τελέσθηκε με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα βαριά σωματική του βλάβη, καθώς ο τρόπος πλήξης (ενωμένες δυνάμεις πολλών ατόμων) και το σημείο πλήξης (κεφάλι) ενείχαν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη ζωτικά όργανα του παθόντος (κεφάλι)».

Σημειώνεται ότι και οι δύο κατηγορούμενοι ήταν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και αποφασίστηκε η οριστική αποβολή τους από το σχολείο. Επιπλέον, ο 18χρονος φέρεται να συμμετείχε και στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο ίδιο σχολείο στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021, με τις εικόνες τότε να κάνουν τον γύρο της χώρας και να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος είχε συλληφθεί μετά τα σοβαρά επεισόδια, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την αυτόφωρη διαδικασία και αθωώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του ανήλικου θύματος, είχε αναφέρει στο protothema.gr, ότι ο 15χρονος μετά από τα χτυπήματα που δέχθηκε με κλωτσιές και μπουνιές, στο κεφάλι και το σώμα, πήγε στο γραφείο του διευθυντή και ζήτησε να καλέσει τους γονείς του. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον γονέα, ο διευθυντής το αρνήθηκε και ο ανήλικος κάλεσε κρυφά τον πατέρα του από το σταθερό του σχολείου, μόλις ο εκπαιδευτικός – με τη θέση ευθύνης – βγήκε για λίγα λεπτά από το γραφείο του.

«Δώσαμε εντολή για διερεύνηση του περιστατικού προκειμένου αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών να αποδοθούν και, φυσικά, επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους», είχε τονίσει στο protothema.gr, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Η νομική άποψη

Την οικογένεια του θύματος εκπροσωπεί ο δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης, ο οποίος, λίγες ημέρες μετά το συμβάν, είχε αναφέρει στο protothema.gr, ότι “η κατηγορία για τους δύο συλληφθέντες αφορά επικίνδυνες σωματικές βλάβες, όμως θα πρέπει να ταυτοποιηθούν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο συμβάν, προκειμένου να αλλάξει το κατηγορητήριο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα άτομα αυτά δημιούργησαν επεισόδιο μέσα στην σχολική αίθουσα, τους έβγαλε από την τάξη η καθηγήτρια και συνεννοημένα μαζεύτηκαν και εξωσχολικοί και επιτέθηκαν στα δύο παιδιά την ώρα που είχαν κενό στο σχολικό τους πρόγραμμα».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ελλάδα

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παραμονή των συμβασιούχων και μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), με ανακοίνωση της, δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου καθώς και των υπολοίπων Συλλόγων των Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και τον αγώνα που δίνουν για την παραμονή στην εργασία των συναδέλφων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) και τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).

Η Ομοσπονδία, στην ανακοίνωση της, σημειώνει ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης καθώς και των υπολοίπων Συλλόγων των Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται και εγκαταλείπονται συστηματικά.

Η παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επίσης επιβεβλημένη, όπως και οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των κενών στους Δήμους σε όλη τη χώρα.
www.aftodioikisi.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Άνοιξε το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023, άμεσα οι επιστροφές φόρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σημαντικές καινοτομίες και απλοποιήσεις, οι πολίτες καλούνται από σήμερα να υποβάλουν τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αναλυτικότερα:

• Για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

• Έχει ανασχεδιαστεί το Εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.

• Σε νέο πίνακα του Ε1 αναγράφονται διακριτά τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

• Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα συμπληρώνουν το επίθετο του τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.

• Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.

• Έχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Σημειώνεται ότι οι κωδικοί που δημιουργήθηκαν για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που το φορολογικό έτος 2022 αύξησαν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, θα παραμείνουν προσωρινά ανενεργοί και θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ, αμέσως μόλις διαβιβαστούν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς τα σχετικά στοιχεία.

Έφτασε η… ώρα των φορολογικών δηλώσεων 2023
Η ώρα της εφορίας έφθασε για 8,9 εκατ. φορολογούμενους. Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2,Ε3) και την απόφαση με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.

Επιπλέον, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:
• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

• Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Βουγιουκλάκη: Στην αντεπίθεση ο γιος της Αλίκης – Απαντά με αγωγή στον Γιώργο Λιάνη

Δημοσιεύθηκε

στις

«Βόμβα» έριξε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος το πρωί της Παρασκευής (31/3).

Ο δικηγόρος του Γιάννη Παπαμιχαήλ, μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε ότι ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη θα καταθέσει αγωγή και μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του για την προσωπική ζωή του με την αείμνηστη ηθοποιό.

«Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη είναι ένα παιδί συγκρατημένο με μόρφωση. Έχει μια αγάπη στο πρόσωπο της μητέρας του. Η μητέρα του όταν ήταν μικρός ήταν μητέρα και πατέρας. Η σχέση του με τη μητέρα του ήταν μοναδική. Η ανάμνησή της τον συνοδεύει στην καθημερινότητά του», είπε αρχικά ο δικηγόρος.

Και πρόσθεσε: «Μας πήρε μια μέρα τηλέφωνο και εξέφρασε τεράστια λύπη γι αυτά που άκουσε από τον κύριο Λιάνη. Προσπαθήσαμε να τον συνεφέρουμε, ένιωθε συντριβή και δεν υπερβάλλω. Αισθάνθηκε βαριά προσβεβλημένος. Ότι επλήγη βάναυσα από όσα είπε ο κ. Λιάνης. Μας έδωσε εντολή να στραφούμε νομικά εις βάρος του κ. Λιάνη.

Ο νεκρός μπορεί να μην έχει δικαιώματα, τα προσφιλή του πρόσωπα όμως έχουν δικαιώματα. Υπάρχει ποινικό αδίκημα για τη μνήμη του νεκρού που προστατεύεται. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να κινηθούν δικαστικά είναι οι συγγενείς».

«Άνοιξε τη ρόμπα και μου έδειξε το στήθος της»
Ο Γιώργος Λιάνης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Τετ α τετ» με τον ίδιο να παραχωρεί μια εκτενή συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, μίλησε και για την ερωτική σχέση, που είχε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία μάλιστα τον διεκδικούσε με τον τρόπο της, όπως έγινε γνωστό.

Πιο αναλυτικά, ο δημοσιογράφος μπήκε στη διαδικασία να περιγράψει ένα περιστατικό από επίσκεψη στο σπίτι της ηθοποιού, το οποίο εν τέλει είχε κατάληξη, που δε γινόταν να περιγραφεί δημόσια.

«Η Αλίκη ήταν η μεγαλύτερη Ελληνίδα star. Η σχέση μας ήταν άριστη, έως και σε μια περίοδο ερωτική. Μια μικρή περίοδο. Την συνέκρινε με την Αιμιλία και με ρώταγε αν είναι πιο ωραία αυτή ή η Αιμιλία και έλεγα ότι είναι η Αιμιλία πιο όμορφη…», είπε αρχικά.

«Με ρώτησε: Δεν έχω τίποτα ωραίο πάνω μου; Και εγώ είπα αυθορμήτως, έχεις! Μου λέει τι; και λέω: Το στήθος σου. Μου λέει ‘Πάρ’ το’ ανοίγοντας μια μεταξένια ρόμπα. Ήταν απόλυτα ωραίο και φυσιολογικό, είχε χωρίσει τότε», πρόσθεσε ο Γιώργος Λιάνης.

IN.GR

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα