Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
Connect with us

Οικονομία

25ο Forum Ανάπτυξης: Εγκαίνια με αναφορές στο νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που μετά από τη δημοσιονομική και υγειονομική κρίση έχει ανάγκη η χώρα είναι το θέμα του 25ου Forum Ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Αστήρ» και ολοκληρώνεται την Κυριακή με περισσότερους από 100 ομιλητές σε 20 ξεχωριστές συνεδρίες.

Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε ο αγιασμός από τον Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Κόρδα, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο και συνεχάρη τους διοργανωτές για την άοκνη προσπάθειά τους να συνεισφέρουν στην κοινωνία δίνοντας βήμα σε όλους τους τοπικούς φορείς για κρίσιμα ζητήματα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του που μετά από δύο χρόνια οι εργασίες του πολυσυνεδρίου γίνονται και πάλι δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά. Όπως ανέφερε «ενώ σκοπός μας ήταν το φετινό συνέδριο να έχει έναν απολογιστικό χαρακτήρα μετά από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας, οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, μας αναγκάζουν να κοιτάξουμε το μέλλον. Μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται πρέπει να δημιουργήσουμε άμυνες και μία απ’ αυτές είναι πως η χώρα θα εξελίξει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Το 2023 θα κάνουμε τον απολογισμό μας και μάλιστα, πρόθεσή μας είναι να εκδώσουμε ένα λεύκωμα στο οποίο θα αποτυπώνονται όλα όσα έχουν ειπωθεί αυτά τα χρόνια στο Forum Aνάπτυξης».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα της ανθρωπότητας. Απαιτούνται αλλαγές που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν χωρίς να είναι συμμέτοχοι στην όλη προσπάθεια οι ίδιοι οι πολίτες, χωρίς είναι κατανοητές, χωρίς να γίνουν κτήμα τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία, διαθέτουμε ισχυρά όπλα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Γνώση, πληροφορία, τεχνολογικές κατακτήσεις και πόρους. Όλα αυτά, όπως και η διαφανής αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, μαζί και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να υποταχθούν στο όραμα μιας βιώσιμης, δημοκρατικής και ευημερούσας κοινωνίας».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος «με ιδιαίτερη χαρά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει και στηρίζει το 25o Forum Ανάπτυξης. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας εργαζόμαστε ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει μία γη γνωστών και ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ένας τόπος σύγχρονης επιχειρηματικής αντίληψης και νέων επενδύσεων που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τους ήδη μειωμένους δείκτες της τοπικής ανεργίας, αλλά και ένας ισχυρός τουριστικός προορισμός, υψηλής ποιότητας και ολικής εμπειρίας».
Από την πλευρά τους, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ, Άγγελος Τσιγκρής, συνεχάρη τους διοργανωτές, αλλά και όλους όσοι συμμετέχουν στο Forum Aνάπτυξης, λέγοντας πως τους ενώνει το κοινό τους ενδιαφέρον για την ευημερία της περιοχής μας, η βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε πως ενώ η περιοχή διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και παραγωγικούς φορείς δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια τη βοήθεια που χρειάζονταν ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στο Νομό, ενώ ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Ιάσωνας Φωτήλας δήλωσε πως είναι αμέριστη η στήριξή του σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, εξέφρασε την άποψη πως η «τρέχουσα ανάπτυξη έχει παραδώσει το παιχνίδι στους τεχνοκράτες και τους γραφειοκράτες, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει το πολιτικό όραμα».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας ανέφερε πως «το Πανεπιστήμιο παρακολουθεί τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται, συμμετέχοντας σε συνεργασίες και συνέργειες που έχουν αναπτυξιακά οφέλη» και έφερε ως παράδειγμα την έκθεση Patras IQ, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας τόνισε πως «η περιοχή μας πρέπει να βρει τον προσανατολισμό της το 2023, καθώς θα είναι μία χρονιά επενδυτικών ευκαιριών».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΔΕ, Κλεομένης Μπάρλος ανέφερε πως «είναι οξύμωρο να μιλάμε για ανάπτυξη όταν παρακμάζουμε, κάτι που διαφαίνεται και από την μείωση του πληθυσμού. Γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν μακροπρόθεσμα δραστικά μέτρα και παρεμβάσεις».

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

Μεταξύ άλλων, στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας, Φίλιας, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτη, Ηλίας Γκοτσόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θ. Μπαρής, η αντιδήμαρχος Πατρέων, Αν. Τογιοπούλου, ο πρώην Περιφερειάρχης, Απ. Κατσιφάρας, οι πολιτευτές, Ε. Γιαννιά και Ολ. Λόη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Β. Αϊβαλής, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς, Θ. Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δ.Ε, Γ. Παππάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Δ. Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, Γρ. Αλεξόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Δ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα, Αντ. Χαροκόπος και Σπ. Σκιαδαρέσης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Γ. Ρώρος, Π. Ψωμάς και Ν. Τζανάκος, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπρόσωποι επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.

Περισσότερα

Τοπική αγορά

Παρούσα η Pilavas στην έκθεση Prowein 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Pilavas Distillery SA στην φετινή κλαδική έκθεση της ProWein η οποία πραγματοποιήθηκε στο Dusseldorf στις 19-21 Μαρτίου.

Σε αυτήν συμμετείχαν οι Νίκος & Παναγιώτης Πιλαβάς καθώς επίσης και ο Δ/ντης Εξαγωγών της εταιρίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αλλά και να δοκιμάσουν τη νέα ετικέτα και ανανεωμένη συνταγή του Τσίπουρου της εταιρείας, καθώς επίσης και τον νέο κωδικό του Premium Ούζου Gold που προέρχεται από μια παλιά οικογενειακή συνταγή που βρέθηκε πρόσφατα και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Ανανεώθηκαν υφιστάμενες αλλά και δημιουργήθηκαν πολλά υποσχόμενες νέες συνεργασίες οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο ήδη ενισχυμένο εξαγωγικό προφίλ της εταιρίας.

Περισσότερα

Οικονομία

Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Τα «ευάλωτα» εισοδήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη «σκιά» των πλειστηριασμών οι οποίοι «πυκνώνουν» από πλευράς Εφορίας, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς: Οι αριθμοί 50, 500 και 70.000 καθορίζουν το ποιος κινδυνεύει με κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή με πλειστηριασμό ακινήτου για χρέη προς την Εφορία και ποιος όχι. Μισθοί και συντάξεις «προστατεύονται» έως τα 1.250 ευρώ από κατασχέσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλα εισοδήματα, όπως τα ενοίκια και το… εφάπαξ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτόματα κατάσχονται πλέον από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η διαδικασία για τον ακατάσχετο λογαριασμό 

Επιπλέον, όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά που ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.

Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά έως 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akatashetos-logariasmos και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.

Ποια χρέη ενεργοποιούν κατασχέσεις λογαριασμών και ποια πλειστηριασμούς

Βάσει του «ανανεωμένου» Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τα αναγκαστικά μέτρα είναι αντίστοιχα του ύψους των οφειλών ενώ συγχρόνως, σε ότι αφορά στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ισχύουν συγκεκριμένα όρια και συγκεκριμένα:

  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.
  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.
  • Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail. Ο ΚΕΔΕ προβλέπει πως ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Τα ανωτέρω ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο (2) ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.

Ποια εισοδήματα «προστατεύονται» και ποια όχι

Για οφειλές, λοιπόν, άνω των 51 ευρώ προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας (οι οποίοι βέβαια έχουν ήδη δηλωθεί στην ΑΑΔΕ), τα ακόλουθα ποσά:

  • Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  • Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).

ENIKOS.gr

Περισσότερα

Οικονομία

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παρατείνεται έως και τις 30 Ιουνίου «το καλάθι του νοικοκυριού»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σειρά ρυθμίσεων για την αγορά και την προστασία του καταναλωτή περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Με τις διατάξεις αυτές μεταξύ άλλων τροποποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων κατά την ανακοίνωση περί μειώσεων τιμών ως εξής:

“Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των τριάντα ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των τριάντα ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών”.

Με άλλες διατάξεις:

-Επεκτείνεται η ισχύς της πρωτοβουλίας «το καλάθι του νοικοκυριού» έως και τις 30 Ιουνίου.

-Προβλέπεται ότι άδειες παραγωγού και επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου δεν έχουν ανανεωθεί, μπορούν να ανανεωθούν έως την 30ή.4.2023.

-Ορίζεται ότι οι ενώσεις καταναλωτών ευθύνονται για την ακρίβεια των πληροφοριών που ανακοινώνουν προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και όταν ανακοινώνουν στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει, οφείλουν να θέτουν στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού και κάθε ενδιαφερόμενου, τα στοιχεία που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας. Η ανακοίνωση στο καταναλωτικό κοινό αναληθών πληροφοριών από την ένωση καταναλωτών, συνιστούν λόγο ανάκλησης της πιστοποίησής της.

-Προβλέπεται η άμεση φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που υλοποίησαν επενδυτικά σχέδια εντός του έτους 2022, αλλά δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχός τους από τη διοίκηση.

-Προστίθεται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος στους τεχνολογικούς φορείς της χώρας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα