Connect with us

Οικονομία

25ο Forum Ανάπτυξης: Εγκαίνια με αναφορές στο νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο

Published

on

Το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που μετά από τη δημοσιονομική και υγειονομική κρίση έχει ανάγκη η χώρα είναι το θέμα του 25ου Forum Ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Αστήρ» και ολοκληρώνεται την Κυριακή με περισσότερους από 100 ομιλητές σε 20 ξεχωριστές συνεδρίες.

Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε ο αγιασμός από τον Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Κόρδα, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο και συνεχάρη τους διοργανωτές για την άοκνη προσπάθειά τους να συνεισφέρουν στην κοινωνία δίνοντας βήμα σε όλους τους τοπικούς φορείς για κρίσιμα ζητήματα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του που μετά από δύο χρόνια οι εργασίες του πολυσυνεδρίου γίνονται και πάλι δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά. Όπως ανέφερε «ενώ σκοπός μας ήταν το φετινό συνέδριο να έχει έναν απολογιστικό χαρακτήρα μετά από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας, οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, μας αναγκάζουν να κοιτάξουμε το μέλλον. Μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται πρέπει να δημιουργήσουμε άμυνες και μία απ’ αυτές είναι πως η χώρα θα εξελίξει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Το 2023 θα κάνουμε τον απολογισμό μας και μάλιστα, πρόθεσή μας είναι να εκδώσουμε ένα λεύκωμα στο οποίο θα αποτυπώνονται όλα όσα έχουν ειπωθεί αυτά τα χρόνια στο Forum Aνάπτυξης».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα της ανθρωπότητας. Απαιτούνται αλλαγές που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν χωρίς να είναι συμμέτοχοι στην όλη προσπάθεια οι ίδιοι οι πολίτες, χωρίς είναι κατανοητές, χωρίς να γίνουν κτήμα τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία, διαθέτουμε ισχυρά όπλα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Γνώση, πληροφορία, τεχνολογικές κατακτήσεις και πόρους. Όλα αυτά, όπως και η διαφανής αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, μαζί και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να υποταχθούν στο όραμα μιας βιώσιμης, δημοκρατικής και ευημερούσας κοινωνίας».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος «με ιδιαίτερη χαρά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει και στηρίζει το 25o Forum Ανάπτυξης. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας εργαζόμαστε ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει μία γη γνωστών και ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ένας τόπος σύγχρονης επιχειρηματικής αντίληψης και νέων επενδύσεων που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τους ήδη μειωμένους δείκτες της τοπικής ανεργίας, αλλά και ένας ισχυρός τουριστικός προορισμός, υψηλής ποιότητας και ολικής εμπειρίας».
Από την πλευρά τους, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ, Άγγελος Τσιγκρής, συνεχάρη τους διοργανωτές, αλλά και όλους όσοι συμμετέχουν στο Forum Aνάπτυξης, λέγοντας πως τους ενώνει το κοινό τους ενδιαφέρον για την ευημερία της περιοχής μας, η βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε πως ενώ η περιοχή διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και παραγωγικούς φορείς δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια τη βοήθεια που χρειάζονταν ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στο Νομό, ενώ ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Ιάσωνας Φωτήλας δήλωσε πως είναι αμέριστη η στήριξή του σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, εξέφρασε την άποψη πως η «τρέχουσα ανάπτυξη έχει παραδώσει το παιχνίδι στους τεχνοκράτες και τους γραφειοκράτες, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει το πολιτικό όραμα».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας ανέφερε πως «το Πανεπιστήμιο παρακολουθεί τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται, συμμετέχοντας σε συνεργασίες και συνέργειες που έχουν αναπτυξιακά οφέλη» και έφερε ως παράδειγμα την έκθεση Patras IQ, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας τόνισε πως «η περιοχή μας πρέπει να βρει τον προσανατολισμό της το 2023, καθώς θα είναι μία χρονιά επενδυτικών ευκαιριών».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΔΕ, Κλεομένης Μπάρλος ανέφερε πως «είναι οξύμωρο να μιλάμε για ανάπτυξη όταν παρακμάζουμε, κάτι που διαφαίνεται και από την μείωση του πληθυσμού. Γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν μακροπρόθεσμα δραστικά μέτρα και παρεμβάσεις».

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

Μεταξύ άλλων, στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας, Φίλιας, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτη, Ηλίας Γκοτσόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θ. Μπαρής, η αντιδήμαρχος Πατρέων, Αν. Τογιοπούλου, ο πρώην Περιφερειάρχης, Απ. Κατσιφάρας, οι πολιτευτές, Ε. Γιαννιά και Ολ. Λόη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Β. Αϊβαλής, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς, Θ. Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δ.Ε, Γ. Παππάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Δ. Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, Γρ. Αλεξόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Δ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα, Αντ. Χαροκόπος και Σπ. Σκιαδαρέσης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Γ. Ρώρος, Π. Ψωμάς και Ν. Τζανάκος, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπρόσωποι επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement