Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νίκος Παπαθανάσης στην “Γ”: Ο «Λαδόπουλος» έτοιμος το 2026

Published

on

 

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

 

Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για την ακρίβεια. Ποιά η απάντησή σας;

 

Η ακρίβεια, είναι ακρίβεια Πούτιν. Απορρέει από έναν πόλεμο που έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σε χώρες όπως η Γερμανία, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εκτοξεύτηκε στο 11,6%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών. Η Ελλάδα τον Οκτώβριο είχε πληθωρισμό 9,5%, χαμηλότερο από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που ήταν 10,6%. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, έχει αποδείξει ότι πρώτο της μέλημα είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με σειρά μέτρων που κινούνται εντός των ορίων των δημοσιονομικών μας αντοχών, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας όσο και τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης. Πέρα από το «καλάθι», που είναι το πιο πρόσφατο μέτρο κατά της ακρίβειας, έχουμε θέσει πλαφόν στο κέρδος των σούπερ μάρκετ, στις πωλήσεις προιόντων πρώτης ανάγκης, έχοντας ως αποδεκτό ποσοστό κέρδους αυτό, με το οποίο πωλούσαν τα προϊόντα τους τον Αύγουστο του 2021. Παράλληλα πραγματοποιούμε συνεχείς ελέγχους στα αποθέματα των ειδών πρώτης ανάγκης για την αποφυγή τεχνητών ελλείψεων, κάτι που κάναμε με επιτυχία και την περίοδο της πανδημίας.

Να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει μια κρατική ψηφιακή εφαρμογή, τον e-katanalotis, όπου κάθε συμπολίτης μας μπορεί να παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο, τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Στεκόμαστε λοιπόν, και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε, δίπλα στον πολίτη με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμούς και ανέξοδα «πυροτεχνήματα».

 

Με το πρόγραμμα «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» έχουν προγραμματιστεί έργα που χρόνια καρκινοβατούσαν. Ποια από αυτά περιλαμβάνονται στον «χάρτη» για την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

 

Τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν βασικά αναπτυξιακά εργαλεία με πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών, την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής και της ασφάλειας των πολιτών καθώς και τη μετάβαση προς μια κυκλική και πράσινη οικονομία.

Προχωρά το έργο ΣΔΙΤ για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, ένα εκ των οποίων είναι στην Αχαΐα. Από εκεί θα γίνεται η διαχείριση του συνόλου των συμβάντων αρμοδιότητας Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσονται στις Περιφέρειες. Ένα ακόμα σημαντικό ΣΔΙΤ που προχωρά είναι αυτό του ULTRA-FAST BROADBAND, για τις υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας στην χώρα. Συγκεκριμένα στον νομό Αχαΐας, προχωρά η ωρίμανση του έργου για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου μέσω ΣΔΙΤ, με το κόστος της επένδυσης να υπολογίζεται στα 90,5 εκ. ευρώ. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Παράλληλα δημοσιεύτηκε και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση των πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων στην Επικράτεια, στην οποία περιλαμβάνεται και η Αστυνομική Διεύθυνση της Πάτρας.

 

 

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έδωσε ώθηση στο επιχειρείν; Πόσες επιχειρήσεις από την Αχαΐα (ανά κλάδο) έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα;

 

Μέχρι σήμερα σε Δυτική Αχαΐα, Πάτρα, Καλάβρυτα, Αιγιαλεία και Ερύμανθο έχουν ενταχθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 110 εκατ. ευρώ που αφορούν στους κλάδους της Αγροδιατροφής, της Μεταποίησης, του Τουρισμού, της Διαχείρισης Αποβλήτων και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Οι επενδύσεις ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν καθότι έχει ξεκινήσει με τρία καθεστώτα η λειτουργία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου – Ελλάδα ισχυρή ανάπτυξη. Ο νέος νόμος πρωτοπορεί με απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιων και κυρίως λειτουργεί με γνώμονα την ισσόροπη ανάπτυξη των περιφερειών.

Τα 13 Καθεστώτα ενίσχυσης του Νέου Αναπτυξιακού αφορούν σε καθοριστικούς για την εθνική οικονομία τομείς αλλά και σύγχρονες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία και το Νέο Επιχειρείν.

Η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ήταν μεγάλη. Στον πρώτο κύκλο του καθεστώτος Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα που ολοκληρώθηκε 31 Οκτωβρίου 2022 είχαμε 401 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ. Ειδικά για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατέθηκαν ακόμα 9 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 13.044.152,31 ευρώ. Αναμένουμε ότι και στα άλλα δύο καθεστώτα -Τουριστικές Επενδύσεις και Αγροδιατροφή – που θα είναι ανοιχτά έως 5 Δεκεμβρίου και 30 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη.

 

 

— ΕΝΘΕΤΟ —-

 

Το «καλάθι» συγκρατεί τις τιμές σε βασικά προϊόντα

 

Ερωτώμενος σχετικά με τα αποτελέσματα για το «καλάθι του νοικοκυριού» ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει: «Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα ακόμα μέτρο της Κυβέρνησης ενάντια στον «πόλεμο» του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων που επιβαρύνουν τους συμπολίτες μας. Προφανώς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, το οποίο είναι εισαγόμενο, εξωγενές και σίγουρα πανευρωπαϊκό. Στις τρεις εβδομάδες λειτουργίας του, το καλάθι εχει αποδείξει οτι μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές σε βασικά είδη και αυτό δείχνουν και τα στατιστικά που έχουμε μέχρι στιγμής. Βάσει των νέων τιμοκαταλόγων που γνωστοποίησαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, προκύπτει ότι οι περισσότερες αλυσίδες προχώρησαν σε νέες μειώσεις τιμών οι οποίες έφτασαν έως και -11,3%. Δηλαδή από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, παρατηρήσαμε ότι στο 22% (186 προϊόντα) η τιμή μειώθηκε, στο 69% (555 προϊόντα) η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόνο στο 9% (75 προϊόντα) η τιμή αυξήθηκε ελαφρά, κι αυτό επειδή στα συγκεκριμένα είδη προτιμήθηκαν επώνυμα προϊόντα αντί προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχει πλέον διαθέσιμη μια σειρά από προϊόντα, απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό, που πωλούνται σε φθηνότερη τιμή. Αφετέρου βέβαια, παρατηρούμε ότι έχει ενταθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι δικές τους προσφορές προς τους καταναλωτές. Το γενονός της αύξησης του ανταγωνισμού ηταν μια σημαντική παράμετρος που λάβαμε υπόψη όταν σχεδιάζαμε το μέτρο».

ΣΤΟ 6-8% Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα των ελέγχων στην αγορά, ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνει: «Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και δεν αφορούν, φυσικά, μόνο τα προϊόντα του καλαθιού. Μέχρι στιγμής, από τους ελέγχους στο σύνολο της αγοράς παρατηρείται ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων αισχροκέρδειας που προσδιορίζεται στο 6% έως 8% στους τακτικούς ελέγχους και το οποίο αυξάνεται ως ποσοστό στους στοχευμένους ελέγχους που προκύπτουν από τις καταγγελίες.

Η υπηρεσία μας διενεργεί ελέγχους και για το παραεμπόριο αλλά όσον αφορά στο «καλάθι» του νοικοκυριού κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων έχουν ολοκληρωθεί έλεγχοι σε περισσότερα από 150 σούπερ μάρκετ και έχουν διαπιστωθεί μικρές αρρυθμίες ως προς την επάρκεια και την σήμανση. Πάντα στην έναρξη ενός μέτρου και για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του απαιτούνται και διορθωτικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύσαμε πρόσφατα και νέα υπουργική απόφαση που συγκεκριμενοποιεί τον τρόπο σήμανσης των προϊόντων σε κάθε σούπερ μάρκετ, για να επιτυγχάνεται η ομοιομορφία, αλλά και τις νέες υποχρεώσεις των αλυσίδων ως προς την διευκόλυνση των καταναλωτών για τις αγορές τους από το «καλάθι». Σε αυτές καθορίζεται ρητά ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται πάντα σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιχειρήσεις που παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα έρχονται αντιμέτωπες με διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement