Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Food Pass: Έρχεται στα νοικοκυριά – Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα ηλεκτρονικό κουπόνι στα πρότυπα του Fuell Pass που δόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τα καύσιμα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα νοικοκυριά στη μάχη κατά της ακρίβειας που παρατηρείται στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους, προγραμματίζει με το νέο έτος να προχωρήσει στην έκδοση ενός Food Pass αυτή τη φορά και το οποίο θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιδότηση θα αφορά τρόφιμα και προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ κτλ.

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Μειώθηκαν οι τιμές σε 246 προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού
Η χορήγηση θα γίνει με βάσει το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα του νοικοκυριού, την αντικειμενική αξία των ακινήτων που δηλώνει στο Ε9, τον αριθμό των τέκνων κτλ. Στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες των ωφελούμενων για το 1ο τρίμηνο του 2023 και να δοθεί με το νέο έτος.

Το ύψος της επιδότησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από τα επίπεδα του Fuell Pass και θα είναι περίπου 100 ευρώ, ενώ αναμένεται να προσαυξάνεται ανάλογα τον αριθμό των παιδιών που έχει μία οικογένεια αλλά και αν χρησιμοποιήσει άυλη ψηφιακή κάρτα. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές του 2023.

Σε ερώτημα που έθεσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος σε αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών γιατί δεν δίνεται η επιδότηση αυτή νωρίτερα μέσα στο 2022 η απάντηση ήταν ότι «έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ σε περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους -νοικοκυριά. Κατά συνέπεια ότι αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι για το νέο έτος και αφού λάβουμε υπόψη όλα τα στοιχεία για τον πληθωρισμός αλλά και την πορεία των εσόδων που θα μας επιτρέψουμε να λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση».

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πιέσεις στην κυβέρνηση να επανέλθει η επιδότηση στην κάνουλα στο πετρέλαιο κίνησης κατά 15-20 λεπτά/lt, αν και ορισμένοι εισηγούνται σ’ αυτή τη φάση που η τιμή στο diesel κίνησης κινείται κάτω από 1,9 ευρώ/lt να μην επιστρέψει το μέτρο έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στις διεθνείς τιμές και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα
Περισσότεροι από 2.500.000 πολίτες θα λάβουν τον επόμενο μήνα το έκτακτο βοήθημα και αφορά συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους και όσους λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ με τα μισά να αφορούν 1.194.806 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν 250 ευρώ.

Η πληρωμή του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί από 15 έως 20 Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν κάποια αίτηση ή να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2022 (εισοδήματα 2021) ή το έντυπο Α21 οι γονείς προκειμένου όπου χρειάζεται να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Επίσης όπου ισχύει κριτήριο αξίας ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων ξεκαθαρίστηκε ότι ο υπολογισμός θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ η όποια έκτακτη ενίσχυση δοθεί θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 800.000 οικογένειες με παιδιά θα λάβουν τον επόμενο μήνα μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση ως έκτακτο βοήθημα εφόσον είναι δικαιούχοι του Α21. Όσοι έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 42, 63 ή 105 ευρώ. Στην περίπτωση οικογένειας με δύο προστατευόμενα τέκνα η έκτακτη ενίσχυση ανάλογα με το εισοδηματικό κλιμάκιο που ανήκουν ανέρχεται σε 84, 126 και 210 ευρώ, ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά το έκτακτο βοήθημα διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 168, 252, 420 ευρώ. Αντίστοιχα αυξημένη είναι η έκτακτη ενίσχυση για οικογένειες με περισσότερα από τρία προστατευόμενα τέκνα.

Οι άγαμοι συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ, ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και αξία περιουσίας 300.000 ευρώ δικαιούνται έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ. Για τον υπολογισμό του εισοδηματικού κριτηρίου λαμβάνονται υπόψη όλα τα ποσά των συντάξεων που εισπράττει ο συνταξιούχος αλλά και οποιοδήποτε άλλο εισόδημα π.χ. ενοίκια.

Στην περίπτωση των έγγαμων συνταξιούχων η μηνιαία σύνταξη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 800 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 16.800 ευρώ με αντικειμενική αξία περιουσίας έως 300.000 ευρώ.

Από την άλλη, 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν ένα επιπλέον επίδομα, ενώ 172.000 άτομα με αναπηρία θα εισπράξουν 250 ευρώ.

Παράλληλα, 100.000 μακροχρόνια μη επιδοτούμενοι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ με κριτήριο να μην ξεπερνάει το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους τα 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό τα 16.800 ευρώ.

Πηγή: ΟΤ

Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, συμμετείχε σήμερα στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση των γαλλικών συνδικάτων της CGT στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό από τα μεγάφωνα συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης μπλοκ Ελλήνων εργαζομένων στη Γαλλία. «Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γαλλικού λαού […]

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, συμμετείχε σήμερα στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση των γαλλικών συνδικάτων της CGT στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό από τα μεγάφωνα συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης μπλοκ Ελλήνων εργαζομένων στη Γαλλία.

«Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γαλλικού λαού είναι δεδομένη. Είναι κοινός ο αγώνας σε Ελλάδα και Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, για να νικήσει τελικά ο εργαζόμενος λαός και να ανοίξει το δρόμο για το συμφέρον το δικό του και όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο» δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας μετέφερε στον χαιρετισμό του εκ μέρους του ΚΚΕ, «την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και της εργατικής τάξης της Ελλάδας στην αγωνιζόμενη εργατική τάξη της Γαλλίας και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων και των γαλλικών συνδικάτων ενάντια στην αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους διαδηλωτές:

Στη συνέχεια από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ακούστηκε η Διεθνής, την οποία τραγούδησαν οι Γάλλοι στα γαλλικά και οι Έλληνες στα ελληνικά.

Περισσότερα

Ελλάδα

Η αυτοψία και οι διαπιστώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης των διατηρητέων κτηρίων της οικίας του Γεωργίου Παπανδρέου και του σχολείου Καλεντζίου. Στην επίβλεψη του έργου με την ιδιότητά της ως αρχιτέκτων μηχανικός του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ Αχαΐας βρέθηκε η Ολυμπία Λόη, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της ως υπάλληλος της Περιφέρειας αφού ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές, μιας και θα είναι υποψήφια βουλευτής στο νομό. Μάλιστα, εξήρε τους συναδέλφους της προβαίνοντας σε μια ανάρτηση με νόημα. «Μια ομάδα που συνεργάζεται καλά, μπορεί να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μια ομάδα που δεν είναι δομημένη με βάση την ιεραρχία αλλά την ενεργή συμμετοχή, τον αλληλοσεβασμό και την αίσθηση του ανήκειν», έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Σε εξέλιξη τα έργα για την διαμόρφωση νέας πλατείας στην Ανθούπολη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για τη διαμόρφωση της νέας πλατείας στην Ανθούπολη, επί της οδού Πανεπιστημίου. 

Η μελέτη για τη διαμόρφωση έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και οι εργασίες εκτελούνται από τους εργαζόμενους στο Δήμο.

Μόλις τα έργα περατωθούν, η πλατεία θα παραδοθεί στους δημότες ως χώρος αναψυχής και παιχνιδιού για τα μικρά παιδιά, όπως έχει δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή. 

Η νέα αυτή πλατεία στην Ανθούπολη είναι μεταξύ των πολλών έργων αναβάθμισης και διαμόρφωσης νέων κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα κλπ) που η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει και εκτελεί για τους κατοίκους των συνοικιών της Πάτρας.   

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα