Connect with us

Αθλητισμός

Ο απολογισμός του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τα πεπραγμένα στην Αχαΐα

Published

on

Με την επισήμανση ότι «η αθλητική μας μεταρρύθμιση προχωρά και πλέον τα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά», συνόδευσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τον απολογισμό των όσων έχουν γίνει έως τώρα, στην Αχαΐα, σχετικά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ακολουθούν, συνοπτικά, όσα έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί.

 ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΑΝΟΣ»

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου, συνολικού προϋπολογισμού 2.215.000 ευρώ. Αρχές του 2023 το έργο θα δημοπρατηθεί.

Επιπλέον, έγιναν τα εξής:

*Δημιουργία ιατρείου και αίθουσας γυμναστηρίου,

*Συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων,

*Αγορά αθλητικού εξοπλισμού (αναβατόρια ΑΜΕΑ και μηχανήματα για το γυμναστήριο του κολυμβητηρίου),

*Κατασκευή ενός αθλητικού μουσείου στο φουαγιέ.

Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 200.000 ευρώ.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΦΑΛΟΣ»

*Συντήρηση, επισκευή και ανακαίνιση των αποδυτηρίων των φιλοξενουμένων και των διαιτητών,

*Περίφραξη και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου,

*Επισκευές στα συστήματα υδραυλικών και θέρμανσης.

*Προμήθεια αθλητικού υλικού (νέα χρονόμετρα, στεφάνια μπάσκετ)

Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 100.000€ και στοχεύουμε, σε συνεργασία με τη διοίκηση και την ΕΟΚ στην ανακατασκευή και του κλειστού βοηθητικού γηπέδου μπάσκετ.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ»

*Αποκατάσταση βλαβών στις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης

*Αποκατάσταση υγρομόνωσης στην οροφή της σάλας

*Συντήρηση-επισκευή και καθαρισμός του δαπέδου

*Προμήθεια και τοποθέτηση 24 τεμαχίων προστατευτικών τοίχου για την καλύτερη δυνατή προστασία των αθλητών. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 80.000 ευρώ.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια και τους Δήμους της Αχαΐας υλοποιούνται παρεμβάσεις σε αθλητικές δομές, συνολικού προϋπολογισμού: 12 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν:

*Αναβάθμιση 10 γηπέδων του Δήμου Πατρέων,

*Ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού γηπέδου μπάσκετ Απόλλων Πάτρας

*Αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, αθλητικές εγκαταστάσεις Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Δυτ. Αχαΐας, κλειστό Κολυμβητήριο Πανεπιστημίου Πατρών, μια επίσης εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΓΥΙΑΣ

Για την επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου στην Αγυιά μετά από 17 χρόνια, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση, στις 10 Νοεμβρίου 2020, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η πλήρης μελέτη του κολυμβητηρίου (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική), ενώ εντός του Δεκεμβρίου, σε λίγες μέρες δηλαδή, η Περιφέρεια ολοκληρώνει τα Τεύχη Δημοπράτησης. Παράλληλα, δημιουργείται ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο στην Αγυιά, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει:

*Κατασκευή γηπέδων μπάσκετ

*Κατασκευή γηπέδων τένις

*Κατασκευή πίστας σκέιτ

*Ανακατασκευή των υπαίθριων χώρων άθλησης

*Ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων (αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες, κ.λπ.), χώρους διαδρομών περιπάτου, εντός πρασίνου. Με την ολοκλήρωση του έργου η περιοχή αναγεννιέται, καθώς εκτός από το Κολυμβητήριο, θα διαμορφωθεί ένα αθλητικό κέντρο- τοπόσημο για την πόλη της Πάτρας, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

Αυτή τη στιγμή η Χαλανδρίτσα έχει όλες τις άδειες – εγκρίσεις και όλες τις μελέτες που απαιτούνται (οικονομοτεχνικές, περιβαλλοντικές) ώστε να αρχίσει η κατασκευή του έργου. Είναι ενταγμένο στον επενδυτικό νόμο 3299/2004 με 24 εκατ. επιδότηση για την κατασκευή της, που έχει προϋπολογιστεί στα 70 εκατ. Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις με ιδιώτες υποψήφιους επενδυτές, πάντοτε με τη συνεργασία της διοίκησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή της πίστας με ιδιωτικά χρήματα. Με τη στήριξη του κράτους μέσω του αναπτυξιακού νόμου και με την έγκριση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, δόθηκε παράταση στην ένταξη του επιχειρηματικού σχεδίου στο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας. Σκοπός είναι η αξιοποίησή της για διοργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκόσμιας εμβέλειας, για εκθέσεις, συνέδρια, αλλά και πολλές δράσεις οδικής ασφάλειας.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Το Ινστιτούτο είναι ενταγμένο στα 13 μέτρα, που ανακοινώσαμε και υλοποιούμε, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας στον τομέα του αθλητισμού.

Είναι συλλογικό όργανο, που απαρτίζεται από 7 μέλη και συγκεκριμένα:

*2 στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού

*3 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού),

*Ένα μέλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και

*Ένα μέλος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

και ισάριθμα αναπληρωματικά.

Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η διαρκής επιμόρφωση όλων των αθλητικών στελεχών που μετέχουν σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, η διάδοση και εφαρμογή των αρχών της σύγχρονης διοίκησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς και η προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αξιών του αθλητισμού.

Έδρα του είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου όλοι οι φορείς θα έχουν αποστείλει τους εκπροσώπους τους, που θα συγκροτήσουν το Δ.Σ. του Ινστιτούτου, προκειμένου να εισηγηθεί άμεσα τον προϋπολογισμό για το 2023, καθώς και το οργανόγραμμα και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει οριστεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής.

ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Στο Μητρώο 2022 έχουν προσέλθει 467 ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκ των οποίων τα 244 από την Αχαΐα. Μετά το πέρας του ελέγχου των αιτήσεων από την υπηρεσία μας και την οριστική ολοκλήρωση του Μητρώου 2022 εντός του επομένου μήνα, όλα τα πλήρως εγγεγραμμένα και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία θα ενισχυθούν και πάλι (εντός του Ιανουαρίου 2023) από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης που έχουμε θεσπίσει για τον αθλητισμό, μέσω της φορολόγησης των κερδών των παικτών του Στοιχήματος

Ροή ειδήσεων

Advertisement