Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Η συναρπαστική έκθεση που αποκαλύπτει τον ιδιωτικό χώρο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Τέχνες και τα πολιτιστικά δρώμενα αποτελούν ένα σπουδαίο «κεφάλαιο» για την εταιρεία Βίκος και ένα σημαντικό πεδίο ενδιαφέροντος για αυτή, καθώς αναγνωρίζει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εδώ και χρόνια, στέκεται δίπλα σε θεσμούς, πνευματικά κέντρα, φεστιβάλ, μουσεία, που παρουσιάζουν αξιόλογο έργο και ενθαρρύνουν την πολιτιστική παραγωγή και την αλληλεπίδραση με το κοινό. Και ως ηπειρώτικη εταιρεία, δίνει προτεραιότητα στην πολιτιστική παραγωγή που σχετίζεται με την Ήπειρο. Έτσι, η υποστήριξη της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης – Χώρος Ιδιωτικός», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, από τις 26 Οκτωβρίου 2022 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023 με έργα και αρχειακό υλικό της οικογένειας Μόραλη, έρχεται απόλυτα φυσικά. Η αγάπη για τον πολιτισμό και τον σπουδαίο Ηπειρώτη ζωγράφο Γιάννη Μόραλη (Άρτα, 23 Απριλίου 1916 – Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2009), ενός από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, εκφράζεται μέσω της χορηγίας της Βίκος Α.Ε. προς την έκθεση, η οποία προσφέρει στο κοινό μία εντελώς διαφορετική εμπειρία και αξίζει πραγματικά να την επισκεφθεί κάποιος.

 

IMG_5916_copy
Λεπτομέρειες από την προσομοίωση του εργαστηρίου του Γιάννη Μόραλη

Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει όλες τις πτυχές της ζωής και της δημιουργίας του σημαντικού Έλληνα δημιουργού, Γιάννη Μόραλη, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητά του και στον ιδιωτικό του χώρο, ξεδιπλώνοντας προοδευτικά τον δημιουργικό του πλούτο. Αυτό που εντυπωσιάζει και που κάνει τη διαφορά στην έκθεση αυτή, είναι η μεταφορά του ατελιέ του Γιάννη Μόραλη στο κέντρο του χώρου της έκθεσης.

MORALIS_0108
Ο Γιάννης Μόραλης στο εργαστήριό του στην Αθήνα,1975 περ.

Η έκθεση ξεκινά στον «κόκκινο» χώρο, που περιέχει τα έργα της νιότης του, τις πρώτες του δουλειές και τις νεανικές του δημιουργίες. Το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιήθηκε εδώ για να προσδώσει νοσταλγία.
Στη συνέχεια ο επισκέπτης αντικρύζει το ατελιέ του, μέσω προσομοίωσης. Εκεί, στο ιστορικό εργαστήριο της οδού Δεινοκράτους 9, βρίσκονται τα πινέλα, τα χρώματα, ρούχα και άλλα αντικείμενα του. Αυτό δίνει μία τελείως διαφορετική διάσταση στα έργα της έκθεσης, καθώς δίνει την αίσθηση ότι επισκέπτεσαι το χώρο όπου ο ζωγράφος παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Ο τρίτος χώρος έχει το μπλε χρώμα της ωριμότητας και εκεί εκτίθενται έργα της περιόδου της καταξίωσης, αλλά και έργα φίλων του, καθώς η φιλία ήταν πολύ σημαντική αξία για τον καλλιτέχνη.

IMG_5909
Λεπτομέρειες από την προσομοίωση του εργαστηρίου του Γιάννη Μόραλη

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και μελέτες, μακέτες, γλυπτά, κεραμικά, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων. Ψηφιακές εφαρμογές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου πλαισιώνουν τα έργα, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Η ταυτότητα της έκθεσης
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10:00 -18:00, Πέμπτη:10:00 – 22:00, Τρίτη: κλειστά Ι Εισιτήρια € 8, € 6.
HASHTAG έκθεσης: #MoralisInPrivate @TheBenakiMuseum

κεντρική φωτογραφία: Eίσοδος της έκθεσης


Ροή ειδήσεων

Advertisement