Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Aδικία για τον κλάδο μας»-Κραυγή αγωνίας από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ν. Αχαΐας ενόψει της σημερινής ψήφισης στη Βουλή του μίνι ασφαλιστικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Μετά από 40χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΑΥ οι οδοντίατροι με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από την Βουλή, θα λαμβάνουν σύνταξη 750 ευρώ!

Αυτό συνιστά «μείζονα αδικία σε βάρος του κλάδου μας» σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Μουτούσης μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. Νίκο Κοσκινά, Σταύρο Κυριόπουλο και Βασιλιάνα Δενδρινού, γνωστοποιώντας τις θέσεις τους.

«Είναι αδιανόητο να ψηφίζεται ένα μίνι ασφαλιστικό ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικοί (το 95% είναι κατά βάση οδοντίατροι) μετά από 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών βγαίνουν σε σύνταξη και εισπράττουν το… ιλιγγιώδες ποσό των 750-800 ευρώ μεικτά. Είχε γίνει προσπάθεια να διορθωθεί αυτή η αδικία σε βάρος μας, καθώς για τους άλλους επιστημονικούς κλάδους ορίζεται το ποσό των 1.000 ευρώ, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πολιτεία για να δοθεί λύση» συνέχισε ο κ. Μουτούσης, την ώρα μάλιστα που το ταμείο τους, το ΤΣΑΥ (εύρωστο και με αναλογία 1:5) ήταν από τους πυλώνες που στήριξε τον ΕΦΚΑ.

« ΙΣΟΤΙΜΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ»

Την ίδια ώρα, οι οδοντίατροι (το 50% αυτών είναι γυναίκες) δεν δικαιούνται από την πολιτεία επίδομα μητρότητας, όπως προβλέπεται για όλες τις γυναίκες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα σε βάρος των συνταξιούχων οδοντιάτρων, οι οποίοι όσο λειτουργούσε το ΤΣΑΥ είχαν επιλέξει να καταβάλλουν πέραν των εισφορών που είχαν καθοριστεί, ένα 50% επιπλέον μηνιαίας εισφοράς προκειμένου να λάβει το αντίστοιχο ποσοστό σύνταξης. «Όταν έγινε η ενοποίηση των ταμείων για τους οδοντιάτρους, παρανόμως και γι’ αυτό έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ, θεωρήθηκε αυθαίρετα ότι αποτελεί επικουρικό ταμείο με αποτέλεσμα σήμερα να λαμβάνουν 20-25 ευρώ αύξηση της σύνταξής τους! Για αυτούς είναι κλοπή…», συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

«ΠΛΗΜΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2023»
Ένα ακόμα σημείο αιχμής για τον οδοντιατρικό κλάδο, αποτελεί –σύμφωνα με τον κ. Μουτούση- η αναπροσαρμογή τω εισφορών από την 1-1-2023 με βάση τον πληθωρισμό όπως προβλέπεται από τον νόμο, είναι κάτι που θίγει όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

«Θεωρούμε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% σε μια περίοδο ακρίβειας, που έχει πλήξει τους πολίτες και έχει άμεση επίδραση στην οδοντιατρική περίθαλψη, θα επιφέρει μια ακόμα επιβάρυνση στην καθημερινότητα των συναδέλφων με δεδομένο το αρνητικό κλίμα της αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Μουτούσης.

«Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ»
«Είναι αδιανόητο για μια χώρα που ανήκει στην Ε.Ε. να μην προβλέπεται επί σειρά ετών καμία δημόσια χρηματοδότηση για οδοντιατρική περίθαλψη. Είναι ντροπή, να θεωρείται πολυτέλεια η στοματική υγεία, είναι δείγμα τριτοκοσμικής χώρας» τόνισε, ενώ καυτηρίασε και το γεγονός ότι στην Πάτρα δεν υπάρχει εφημεριακή οδοντιατρική κάλυψη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Τόνισε, πως ο Σύλλογος κάνει αγώνα δρόμου για να βρει οδοντιάτρους για να καλύψει ένα επείγον περιστατικό όταν δεν εφημερεύει ο «Αγ. Ανδρέας» εφόσον στο ΠΓΝΠ παρατηρείται μια «αναχρονιστική έλλειψη» εφόσον δεν υπάρχει οργανωμένο οδοντιατρείο.

«Δεν νοείται να μην υπάρχει μέριμνα για τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε καμία δημόσια δομή της περιοχής μας», προσέθεσε ο Νίκος Κοσκινάς, ενώ ο Σταύρος Κυριόπουλος τόνισε πως «η πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάρος στην οδοντιατρική περίθαλψη και στον τομέα της πρόληψης της στοματικής υγείας διότι αυτό θα έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον πληθυσμό».

«Χρειάζεται βούληση από την πολιτεία, υποδομές και γιατροί υπάρχουν…», κατέληξε ο κ. Μουτούσης, κρούοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και του Γναθοχειρουργικού Τμήματος του ΠΓΝΠ για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής μας εφόσον το αντίστοιχο τμήμα του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» έχει κλείσει.

 

Εκκλησιαστικά

Πανηγυρίζει ο Άγιος Νικόλαος-Αρχιερατική θεία λειτουργία σήμερα το πρωί, ενώ στις 11 π.μ

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορυφώνονται σήμερα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρωνος, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην Πάτρα πανηγυρίζει με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ενώ στις 10 το βράδυ εψάλη ιερά αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Π. Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος.
Σήμερα, ανήμερα της εορτής στην πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ενώ στις 11 το πρωί θα τελεστεί η καθιερωμένη δοξολογία του Πολεμικού Ναυτικού παρουσία αρχών και φορέων.
Στις 5:30 μ.μ. θα τελεστεί ο μεθεόρτιος εσπερινός και η ιερά παράκληση στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό και θα ακολουθήσει λιτανεία της ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου, στην οποία θα προστεί ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κωτσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Λεύκα Πατρών. Χθες στις 6 μ.μ. τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στις 10 -12:14 μετά τα μεσάνυχτα τελέστηκε ιερά αγρυπνία. Σήμερα το πρωί (71-10) ανήμερα της εορτής θα τελεστεί θεία λειτουργία κατά την οποία θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Γρίβας και στις 5 μ.μ. θα τελεστεί ακολουθία ιερού ευχελαίου μετά παρακλήσεως προς τον Άγιο Νικόλαο.
Ακόμη εορτάζουν οι ιεροί ναοί προς τιμή του Αγίου σε Σαραβάλι, Ζήρια, Νιφορεϊκα, Περιστέρα, Πλατάνι, Αγρίδι, οι ιερές μονές Αγίου Νικολάου Μπάλα, Βλασίας κ.α.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ομόφωνα αθώος για το φονικό στο Σούλι-Το ΜΟΔ Αιγίου έκρινε πως ο κατηγορούμενος ήταν σε κατάσταση άμυνας

«Δήλωσε ανακουφισμένος και ευχαρίστησε την Ελληνική Δικαιοσύνη» τόνισε στην «Γ» ο δικηγόρος του Άγγελος Στεργιόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πανηγυρικά αθώος κρίθηκε χθες αργά το απόγευμα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου ο ιδιοκτήτης του φανοποιείου στο Σούλι της Πάτρας, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του 41χρονου γείτονά του.

Πανηγυρικά αθώος κρίθηκε χθες αργά το απόγευμα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου ο ιδιοκτήτης του φανοποιείου στο Σούλι της Πάτρας, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του 41χρονου γείτονά του.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του, ότι πυροβόλησε ευρισκόμενος σε κατάσταση αμύνης, κάτι που το διαπίστωσαν βλέποντας καρέ καρέ το οπτικό υλικό που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της αιματηρής συμπλοκής.

Στο άκουσμα της απαλλακτικής απόφασης ο ιδιοκτήτης του φανοποιείου ευχαρίστησε τους δικαστές για την απόφασή τους, ενώ στην απολογία του περιέγραψε με δραματικούς τόνους τον εφιάλτη που ζούσε ο ίδιος και η οικογένειά του από τις απειλές του 41χρονου.
Ωστόσο, εξέφρασε για μια ακόμα φορά τα συλλυπητήρια του προς τον πατέρα του 41χρονου για το τραγικό συμβάν, το οποίο συνέβη όχι με πρόθεση από τον ίδιο αλλά ευρισκόμενος σε άμυνα, όπως είχε ισχυριστεί από την ανάκριση και καταδείχθηκε περίτρανα χθες σύμφωνα με όσα ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής του Άγγελος Στεργιόπουλος.

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί τα μεσάνυχτα της 3ηςΦεβρουαρίου του 2020, όταν το θύμα εισέβαλε οπλισμένος στην επιχείρηση του κατηγορούμενου.

«Μπήκε στην επιχείρηση αποφασισμένος να σκοτώσει. Με το δεξί του χέρι κρατούσε την οπλισμένη καραμπίνα και με το αριστερό το κλαδευτήρι. Το βίντεο που προβλήθηκε στην δικαστική αίθουσα έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του 41χρονου και το γεγονός ότι ο εντολέας μου πυροβόλησε για να αμυνθεί. Ήταν κάτι που αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία και γι’ αυτό ο εντολέας μου απαλλάχθηκε των κατηγοριών με Εισαγγελική πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε και από το Δικαστήριο».
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε και χθες στο δικαστήριο πως το θύμα είχε φθάσει στο σημείο να βάλει μέχρι και φωτιά στην επιχείρησή του, ενώ δεχόταν απειλές γι’ αυτό και είχε κάνει έγγραφες αναφορές στον Εισαγγελέα για να προστατευθεί.
«Ούτε η Αστυνομία ούτε η Εισαγγελία δεν πήραν μέρα για να προλάβουμε το κακό» δήλωσε στην «Γ» ο κ. Στεργιόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως το θύμα πυροβόλησε πρώτο.
Στο Δικαστήριο παραστάθηκε προς υποστήριξη της κατηγορίας η οικογένεια του θύματος με τον πατέρα να δηλώνει πως το παιδί του έπασχε από ψυχιατρικά προβλήματα.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Αναβρασμός στον καταυλισμό των Ρομά στην Εγλυκάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένταση επικρατεί, περίπου από τις 21.00 το βράδυ, στον καταυλισμό Ρομά του Ριγανόκαμπου, καθώς, αρκετοί από τους διαμένοντες στον καταυλισμό βγήκαν στους δρόμους, ανάβοντας φωτιές σε κάδους.

Διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο σημείο μετέβη, ισχυρή δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., με την ΟΠΚΕ να επιτηρεί την κατάσταση.

Η πρόσβαση οχημάτων στον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, για να μην συγκεντρωθούν και άλλα άτομα.

Οι κάτοικοι της Εγλυκάδας είναι ανήσυχοι με τον φόβο εξάπλωσης των επεισοδίων.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα