Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου
Μετά από 40χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΑΥ οι οδοντίατροι με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από την Βουλή, θα λαμβάνουν σύνταξη 750 ευρώ!
Αυτό συνιστά «μείζονα αδικία σε βάρος του κλάδου μας» σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Μουτούσης μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. Νίκο Κοσκινά, Σταύρο Κυριόπουλο και Βασιλιάνα Δενδρινού, γνωστοποιώντας τις θέσεις τους.
«Είναι αδιανόητο να ψηφίζεται ένα μίνι ασφαλιστικό ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικοί (το 95% είναι κατά βάση οδοντίατροι) μετά από 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών βγαίνουν σε σύνταξη και εισπράττουν το… ιλιγγιώδες ποσό των 750-800 ευρώ μεικτά. Είχε γίνει προσπάθεια να διορθωθεί αυτή η αδικία σε βάρος μας, καθώς για τους άλλους επιστημονικούς κλάδους ορίζεται το ποσό των 1.000 ευρώ, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πολιτεία για να δοθεί λύση» συνέχισε ο κ. Μουτούσης, την ώρα μάλιστα που το ταμείο τους, το ΤΣΑΥ (εύρωστο και με αναλογία 1:5) ήταν από τους πυλώνες που στήριξε τον ΕΦΚΑ.
« ΙΣΟΤΙΜΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ»
Την ίδια ώρα, οι οδοντίατροι (το 50% αυτών είναι γυναίκες) δεν δικαιούνται από την πολιτεία επίδομα μητρότητας, όπως προβλέπεται για όλες τις γυναίκες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα σε βάρος των συνταξιούχων οδοντιάτρων, οι οποίοι όσο λειτουργούσε το ΤΣΑΥ είχαν επιλέξει να καταβάλλουν πέραν των εισφορών που είχαν καθοριστεί, ένα 50% επιπλέον μηνιαίας εισφοράς προκειμένου να λάβει το αντίστοιχο ποσοστό σύνταξης. «Όταν έγινε η ενοποίηση των ταμείων για τους οδοντιάτρους, παρανόμως και γι’ αυτό έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ, θεωρήθηκε αυθαίρετα ότι αποτελεί επικουρικό ταμείο με αποτέλεσμα σήμερα να λαμβάνουν 20-25 ευρώ αύξηση της σύνταξής τους! Για αυτούς είναι κλοπή…», συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
«ΠΛΗΜΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2023»
Ένα ακόμα σημείο αιχμής για τον οδοντιατρικό κλάδο, αποτελεί –σύμφωνα με τον κ. Μουτούση- η αναπροσαρμογή τω εισφορών από την 1-1-2023 με βάση τον πληθωρισμό όπως προβλέπεται από τον νόμο, είναι κάτι που θίγει όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας.
«Θεωρούμε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% σε μια περίοδο ακρίβειας, που έχει πλήξει τους πολίτες και έχει άμεση επίδραση στην οδοντιατρική περίθαλψη, θα επιφέρει μια ακόμα επιβάρυνση στην καθημερινότητα των συναδέλφων με δεδομένο το αρνητικό κλίμα της αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Μουτούσης.
«Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ»
«Είναι αδιανόητο για μια χώρα που ανήκει στην Ε.Ε. να μην προβλέπεται επί σειρά ετών καμία δημόσια χρηματοδότηση για οδοντιατρική περίθαλψη. Είναι ντροπή, να θεωρείται πολυτέλεια η στοματική υγεία, είναι δείγμα τριτοκοσμικής χώρας» τόνισε, ενώ καυτηρίασε και το γεγονός ότι στην Πάτρα δεν υπάρχει εφημεριακή οδοντιατρική κάλυψη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Τόνισε, πως ο Σύλλογος κάνει αγώνα δρόμου για να βρει οδοντιάτρους για να καλύψει ένα επείγον περιστατικό όταν δεν εφημερεύει ο «Αγ. Ανδρέας» εφόσον στο ΠΓΝΠ παρατηρείται μια «αναχρονιστική έλλειψη» εφόσον δεν υπάρχει οργανωμένο οδοντιατρείο.
«Δεν νοείται να μην υπάρχει μέριμνα για τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε καμία δημόσια δομή της περιοχής μας», προσέθεσε ο Νίκος Κοσκινάς, ενώ ο Σταύρος Κυριόπουλος τόνισε πως «η πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάρος στην οδοντιατρική περίθαλψη και στον τομέα της πρόληψης της στοματικής υγείας διότι αυτό θα έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον πληθυσμό».
«Χρειάζεται βούληση από την πολιτεία, υποδομές και γιατροί υπάρχουν…», κατέληξε ο κ. Μουτούσης, κρούοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και του Γναθοχειρουργικού Τμήματος του ΠΓΝΠ για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής μας εφόσον το αντίστοιχο τμήμα του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» έχει κλείσει.