Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Ουκρανία: Βυθισμένο στο σκοτάδι το Κίεβο – Μάχη με το κρύο και την έλλειψη νερού

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ημέρα 2 του πιο πρόσφατου μπλακ άουτ στο Κίεβο. Ημέρα 274 του πολέμου. Δεν υπάρχει ρεύμα, θέρμανση, νερό. Η εξωτερική θερμοκρασία είναι σχεδόν μηδενική. Το διαμέρισμα είναι ακόμα ζεστό από τις προηγούμενες μέρες. Θα δούμε πόσο θα κρατήσει. Έχουμε κουβέρτες, υπνόσακους, ζεστά ρούχα. Δεν ανησυχώ πολύ για τη θέρμανση έως ότου η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 C. Αλλά το νερό είναι ένα άλλο θέμα. Το πρόβλημα είναι οι τουαλέτες. Έχουμε αποθηκεύσει περίπου 100 λίτρα νερό».

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο καθηγητής Οικονομίας και σύμβουλος του Ζελένσκι, Τιμόφιι Μιλοβάνοβ, με εξόχως αποκαλυπτικό τρόπο, παρουσιάζει το πώς βιώνει την κατάσταση με τις διακοπές ρεύματος και νερού ο μέσος Ουκρανός μετά τα συνεχή πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας που έχουν φέρει στα όριά τους τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

 


Χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση

Το BBC, σε κεντρικό του δημοσίευμα, σημειώνει ότι την Πέμπτη περίπου το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας παρέμεινε χωρίς ρεύμα, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι εργασίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, τόνισε ότι γίνεται μάχη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την «ισορροπία» στο εθνικό δίκτυο. Σε όλη την Ουκρανία ο χειμώνας μπαίνει απότομα με χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Οι ανταποκριτές του βρετανικού δικτύου σημειώνουν ότι το πρωί μια πυκνή υγρή ομίχλη είχε απλωθεί πάνω από το Κίεβο. «Θα μπορούσατε να διακρίνετε τα σχήματα των κοντινών κτιρίων, αλλά μετά βίας. Τα μόνα φώτα ήταν από τους προβολείς των αυτοκινήτων. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν πλέον τον χώρο εργασίας τους ως καταφύγιο από το κρύο επειδή τουλάχιστον η θέρμανση είναι πάντα αναμμένη – σε αντίθεση με το σπίτι».

Ωστόσο οι κάτοικοι του Κιέβου προσπαθούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν βρίσκοντας έξυπνους τρόπους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν γεννήτριες ως μέσο για να έχουν εφεδρική ισχύ. Και το τρεχούμενο νερό επίσης δεν αποτελεί πλέον εγγύηση – ακόμη και πριν από τη χθεσινή τελευταία πυραυλική επίθεση.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να δώσει κουράγιο στους Ουκρανούς, τόνισε: «Το φως πάντα υπερισχύει του σκότους». Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι δεν θα το καταλάβουν ποτέ αυτό, «καθώς για πολύ καιρό ζουν σε ένα αδιαπέραστο σκοτάδι».

Στο Λβιβ, η ηλεκτροδότηση, το νερό και η θέρμανση έχουν αποκατασταθεί. Ο δήμαρχος της πόλης, ωστόσο, ενημέρωσε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Εδώ και εβδομάδες η Ρωσία εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, με τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος να γίνονται μέρος της καθημερινότητας για εκατομμύρια Ουκρανούς.

Ουκρανία: Βυθισμένο στο σκοτάδι το Κίεβο – Μάχη με το κρύο και την έλλειψη νερού-1
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στην πρωτεύουσα επικράτησε αναστάτωση στην επικοινωνία, με πολλούς πολίτες να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ακόμα και φωνητικές κλήσεις με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι κάτοικοι δεν μπορούν να μαγειρέψουν φαγητό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα – και η παραγγελία μέσω Διαδικτύου είναι επίσης δύσκολη, δεδομένης της ασταθούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Παρότι η ύδρευση της πόλης αποκαθίσταται, χιλιάδες είναι ακόμη χωρίς πόσιμο νερό. Και τα σούπερ μάρκετ δυσκολεύονται να δεχτούν συναλλαγές με κάρτες.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για «ένα προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς τα νοσοκομεία μένουν χωρίς ρεύμα.

Μετά τα πυραυλικά πλήγματα της Τετάρτης, ένα νοσοκομείο στην κεντρική Ουκρανία χρειάστηκε να ενεργοποιήσει άμεσα γεννήτριες καθώς οι γιατροί πραγματοποιούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρού.

 

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε όπλα «υψηλής ακρίβειας» στοχεύοντας σε υποδομές ενέργειας που συνδέονται με τον στρατό της Ουκρανίας, καθώς και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Πρόσθεσε δε ότι πέτυχε τον στόχο της: διακοπή της μεταφοράς Ουκρανών εφέδρων, ξένων όπλων και πυρομαχικών στις ζώνες συγκρούσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επίσης ότι «ούτε ένα χτύπημα» δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο – υποδηλώνοντας ότι όλες οι ζημιές σε κατοικημένες περιοχές ήταν αποτέλεσμα ουκρανικών και ξένων αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ήταν λάθος του Κιέβου που υπέφεραν οι Ουκρανοί επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις της Μόσχας, τις οποίες δεν διευκρίνισε.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως θα σταματήσει τις μάχες μόνο όταν αποχωρήσουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις.

Για πρώτη φορά οι ρωσικές επιθέσεις ανάγκασαν το Κίεβο να απενεργοποιήσει τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που ελέγχει ακόμη.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι διακοπές στην τροφοδοσία μπορεί να διαταράξουν τα συστήματα ψύξης και να προκαλέσουν ατομική καταστροφή.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκληθεί πυρηνική καταστροφή σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας από ρωσικούς πυραύλους» δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της ουκρανικής πυρηνικής εταιρείας Energoatom.

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό το επαίσχυντο έγκλημα» πρόσθεσε.

Ουκρανία: Βυθισμένο στο σκοτάδι το Κίεβο – Μάχη με το κρύο και την έλλειψη νερού-2
NASA WORLDVIEW/Handout via REUTERS 

Η εργαλειοποίηση του χειμώνα

Ο χειμώνας ήρθε απότομα στην Ουκρανία και οι θερμοκρασίες έφτασαν κάτω από το μηδέν στην πρωτεύουσα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «προφανώς εργαλειοποιεί τον χειμώνα για να προκαλέσει τεράστια δεινά στον ουκρανικό λαό». Ο Ρώσος πρόεδρος «θα προσπαθήσει να παγώσει τη χώρα για να την οδηγήσει σε υποταγή» πρόσθεσε.


Ουκρανία: Βυθισμένο στο σκοτάδι το Κίεβο – Μάχη με το κρύο και την έλλειψη νερού-3

Η ανάρτηση του Τιμόφιι Μιλοβάνοβ συνεχίζει μεταφέροντας κατά κάποιον τρόπο το συλλογικό πνεύμα στο Κίεβο, αλλά και σε όλη τη χώρα:

«Υπάρχει χιόνι στο μπαλκόνι μας. Πρόκειται για μια εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα νερού. Αλλά κάθε φορά που πηγαίνω εκεί για να το πάρω, πρέπει να αφήνω τον κρύο αέρα να μπει. Αυτό δεν είναι καλό.

Προς το παρόν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί, αν και αυτό δεν ισχύει παντού. Έτσι, έχω Ίντερνετ. Το Διαδίκτυο είναι κρίσιμο για τα τρόφιμα. Χθες πήγαμε σε ένα παντοπωλείο για να αγοράσουμε λίγο περισσότερα πράγματα σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις. Τρόφιμα υπήρχαν, δεν υπάρχουν ουρές. Το πρόβλημα υπήρχε στον τρόπο πληρωμής. Οι περισσότερες ταμειακές μηχανές λειτουργούν μόνο με μετρητά. Ελάχιστες είναι συνδεδεμένες και δέχονται πιστωτικές κάρτες. Μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, αλλά θα πάω να πάρω μετρητά σε περίπτωση που πέσει η Telekom ή οι τράπεζες. Η κουζίνα μας είναι ηλεκτρική. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ζεστό φαγητό μέχρι να επιστρέψει η ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν είναι διασκεδαστικό. Πρέπει να το φτιάξουμε.

Υπάρχουν δύο μέρη στο σχέδιό μας. Αρχικά, θα αγοράσουμε ένα ισοδύναμο μιας οικιακής μπαταρίας Tesla. Έτσι μπορεί να φορτιστεί όταν υπάρχει ρεύμα. Αυτό θα λύσει, κάπως, και το πρόβλημα της θέρμανσης, καθώς έχουμε ήδη αγοράσει μερικές ηλεκτρικές θερμάστρες.

Αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι χρειαζόμαστε τρόπο μαγειρέματος με αέριο ή ξύλο. Μάλλον πρέπει να πάμε για ψώνια. Τα καταστήματα λειτουργούν.

Λειτουργούν τεράστιες γεννήτριες ντίζελ. Το πανεπιστήμιό μας έχει δύο: το υπόγειο καταφύγιο και ο πρώτος όροφος τροφοδοτούνται από γεννήτρια, υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, φαγητό και δορυφορικό Internet. Το νερό είναι πρόβλημα όμως και εκεί. Αν δεν το σκεφτώ πολύ η μέρα είναι φυσιολογική. απλά χωρίς πρωινό».

BBC, Reuters

Διεθνή

Άγριο μαλλιοτράβηγμα σε πτήση με 12 γυναίκες που πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στο παράθυρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν σε πτήση εσωτερικού στη Βραζιλία όταν τουλάχιστον 12 «θερμόαιμες» επιβάτιδες πιάστηκαν στα χέρια, ενώ απελπισμένες οι αεροσυνοδοί και το πλήρωμα προσπαθούσαν να τις χωρίσουν.

Όπως κατέγραψε επιβάτης σε βίντεο, οι γυναίκες τσακωνόντουσαν άγρια, με βρισιές, χαστούκια και μαλλιοτραβήγματα – μάλιστα κάποια στιγμή βγήκαν κυριολεκτικά έξω από τα ρούχα τους.

Μέσα σε όλο αυτό χάος, ακούγεται και ένα μωρό να κλαίει.

Σύμφωνα με την Daily Μail, o καυγάς φέρεται να ξέσπασε μεταξύ δύο οικογενειών αφού μια μητέρα ρώτησε μία άλλη επιβάτη αν μπορούσε να αλλάξει θέσεις με το παιδί της, το οποίο είχε ειδικές ανάγκες. Η άλλη γυναίκα αρνήθηκε να αφήσει την θέση της στο παράθυρο, η μητέρα νεύριασε και της επιτέθηκε και ξεκίνησε ο άγριος τσακωμός…
Το περιστατικό συνέβη σε πτήση της Gol Airlines από το Σαλβαδόρ στο Σαο Πάολο, χθες Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο «χρησμός» της «Alexa» για το πότε θα γίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο φόβος για το αν και πότε αυτός θα γίνει έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας της επικίνδυνης κλιμάκωσης και υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος με δυσάρεστες και απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη.

Ωστόσο viral έχει γίνει ένα βίντεο της τεχνολογίας εικονικού βοηθού της Amazon «Alexa», στο TikTok όπου φαίνεται πως προβλέπει πότε θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά και τον λόγο που θα οδηγήσει σε αυτόν.

Συγκεκριμένα στην «Alexa» γίνεται η ερώτηση «πότε θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;».

Η απάντηση του έξυπνου ηχείου της Amazon είναι ιδιαίτερα σαφής «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινάει στις 23 Νοεμβρίου 2023 στις 6:05 μ.μ., όταν η Ρωσία εξαπολύει επίθεση κατά της Γερμανίας».

Όπως ήταν φυσικό το βίντεο έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις με κάποιους χρήστες όντως να πιστεύουν την «προφητεία» της τεχνολογίας και κάποιους να το παίρνουν στην πλάκα.

Φυσικά στα σχόλια δεν έλειψαν οι θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι η ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τέλειωσε πότε ή η δαιμονοποίηση της «Alexa» με σχόλια του τύπου ο «διάβολος» μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων ή ότι «μόνο ο Θεός προβλέπει και η «Alexa» είναι δαιμονική και δεν μπορεί να προβλέψει κάτι».

Το βίντεο βέβαια ήταν έργο του γνωστού φαρσέρ στο TikTok, Τζον Μπακχάουζ, ο οποίος σύμφωνα με τη Mirror είναι γνωστός για τις τρομολαγνικές «προφητείες» που ανεβάζει όπως ότι το Μαϊάμι θα καταστραφεί από τυφώνα το 2025.

Στο παρόμοιο αυτό βίντεο αναφερόταν πως «στις 4 Σεπτεμβρίου 2025 στις 3:08 η Φλόριντα θα χτυπηθεί από τυφώνα κατηγορίας 5 με ανέμους 205 μιλίων την ώρα και πως το Μαϊάμι θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Ένας άλλος «χρησμός» του μηχανήματος το Μπακχάουζ είναι ότι ο ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον γνωστός με το παρατσούκλι «The Rock» (Ο Βράχος), θα κατέβει για πρόεδρος.

Η εξήγηση για την απάντηση της «Alexa»

Πάντως όπως ανέφερε και ένα σχόλιο στο TikTok η «Alexa» είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να προγραμματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να σου πει ό,τι θέλεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μπακζάουζ έχει προγραμματίσει την «Alexa» με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τις απαντήσεις που θέλει με τέτοιο τρομολαγνικό τρόπο ώστε να προβλέπει τον όλεθρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Amazon στην αμερικανική έκδοση της Sun, «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους τροποποιημένες απαντήσεις της «Alexa». Για παράδειγμα με μία ρουτίνα (Routines) ή με ένα σχέδιο δεξιοτήτων της Alexa (Alexa Skill Blueprints)».

«Οι προσαρμοσμένες απαντήσεις δεν αναπαράγονται για άλλους πελάτες εκτός αν τη διανέμει ο δημιουργός και ενεργοποιηθεί ειδικά σε κάποιον παραλήπτη», συμπληρώνει η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Amazon Alexa, Στιβ Ράμπουτσιν, «τα Alexa Skill Blueprints είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος για να διδάξεις την «Alexa» προσωπικές δεξιότητες για εσένα και την οικογένειά σου».

«Η οικογένειά μου έχει δημιουργήσει τα δικά μας αστεία και είναι ένας τρόπος να αλληλεπιδράς με την  «Alexa» σε έναν εντελώς νέο και προσωπικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Αυτό βέβαια που δεν είχε υπολογίσει ο φαρσέρ είναι η νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Βερολίνου, αφότου η Γερμανία αποφάσισε να στείλει τανκ τύπου Leopard στην Ουκρανία.

Μάλιστα Βλαντίμιρ Πούτιν στην 80η επέτειο από τη μάχης του Στάλινγκραντ, δήλωσε ότι η χώρα του, 80 χρόνια μετά, απειλείται και πάλι από γερμανικά άρματα μάχης.

Πάντως ένα μηχάνημα το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί δίνει την εξής απάντηση: «Δεν έχει υπάρξει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και είναι αδύνατο να προβλεφθεί στο μέλλον. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος διεξήχθη από το 1914-1918 και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος από το 1939-1945».

Τι είναι το Amazon Alexa

Amazon Alexa, γνωστό και απλά ως Alexa, είναι τεχνολογία εικονικού βοηθού που αναπτύχθηκε από την Amazon. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο έξυπνο ηχείο Amazon Echo και στα ηχεία Echo Dot, Echo Studio και Amazon Tap που αναπτύχθηκαν από το Amazon Lab126.

Δέχεται φωνητική αλληλεπίδραση, αναπαραγωγή μουσικής, δημιουργία λιστών υποχρεώσεων, ρύθμιση συναγερμών, ροή podcasts, αναπαραγωγή ηχητικών βιβλίων, προβολή πρόγνωσης καιρού, μετρητή βημάτων, κατάρτιση προγράμματος άθλησης και άλλων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, όπως ειδήσεις.

Η Alexa μπορεί επίσης να ελέγξει αρκετές έξυπνες συσκευές χρησιμοποιώντας τον εαυτό της ως σύστημα έξυπνου σπιτιού. Οι χρήστες μπορούν να διευρύνουν τις δυνατότητες της Alexa εγκαθιστώντας «δεξιότητες» (πρόσθετη λειτουργικότητα που αναπτύχθηκε από τρίτους, όπως προγράμματα καιρού και δυνατότητες ήχου. Χρησιμοποιεί NLU (φυσική κατανόηση γλώσσας).

Οι περισσότερες συσκευές επιτρέπουν στους χρήστες να την ενεργοποιήσουν τη συσκευή χρησιμοποιώντας μια λέξη (όπως Alexa ή Amazon).

Περισσότερα

Διεθνή

Paco Rabanne: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του διεθνούς φήμης Ισπανός σχεδιαστής μόδας, Paco Rabanne, που ξεχώρισε για τις πρωτοποριακές δημιουργίες του, όπως για το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα το 1968.

Όπως αναφέρει το Womens Wear Daily, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο τελευταία του πνοή στο Portsall της Γαλλίας.

Αν και πιο γνωστός για τα μεταλλικά σύνολά του, ο Rabanne παρουσίασε την πρώτη του συλλογή το 1966 χρησιμοποιώντας πλαστικά. Η πρώτη συλλογή, με τίτλο «12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials», εξόργισε τον γαλλικό Τύπο της μόδας, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τον Rabanne στον χάρτη και καθόρισε την πορεία για το σχεδιαστικό του μέλλον.
Προωθούμενος από το πνεύμα του πειραματισμού της δεκαετίας του 1960, ο Rabanne πέρασε από τα πλαστικά στο μέταλλο, το χαρτί, τα κουμπιά και τη γούνα, ντύνοντας στην πορεία πρόσωπα όπως η Mia Farrow, η Audrey Hepburn και η Τζέιν Φόντα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα