Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

«Έγινα Παναχαϊκή από τον κόσμο»-Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Αντώνης Τζανετουλάκος ανοίγει την καρδιά του στη «Γ» και θυμάται τα χρόνια που πέρασε στα γήπεδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι να πεις και τι να πρωτογράψεις για τον 78χρονο (16 Μαΐου 1944) παλαίμαχο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Πειραιώς, Αντώνη Τζανετουλάκο που πρωτοφόρεσε τη φανέλα της ερυθρόλευκης ομάδας από τις ακαδημίες και ευτύχησε να έχει συμπαίκτες-θρύλους όπως ήταν οι Γιώργος Σιδέρης, Στεφανάκος, Πολυχρονίου, Μποτίνος, Γιούτσος, αυτόματα κι ο ίδιος μπαίνει στους θρύλους του παρελθόντος.

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Στις φλέβες του το αίμα που κυλάει -στην κυριολεξία- είναι κατακόκκινο, όχι γιατί έτσι πρέπει να ’ναι, αλλά επειδή λάτρεψε -και- εξακολουθεί να λατρεύει την ομάδα που αγωνίστηκε.

Ο Αντώνης Τζανετουλάκος πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό, την περίοδο του 1964-1965, όταν και πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Παράσχου Αυγητίδη, φορώντας τη φανέλα της ερυθρόλευκης ομάδας τέσσερις φορές.

Αφού πρόλαβε να κατακτήσει τόσο το Κύπελλο Ελλάδας, όσο και το Βαλκανικό και να καταταγεί τρίτος με τα χρώματα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι του 1965 για την Προοδευτική (έδωσαν Φρονιμίδη, απέκτησαν Τζανετουλάκο).

Στον σύλλογο της Νίκαιας πήρε αρκετές ευκαιρίες και πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις που τον έκαναν να ξεχωρίσει και να θεωρηθεί εκ των ικανότερων τερματοφυλάκων εκείνης της περιόδου.

Τα χρόνια πέρασαν και το καλοκαίρι του 1972 βρέθηκε στην Πάτρα και την Παναχαϊκή. Στην κοκκινόμαυρη ομάδα έπαιξε για μια τριετία αγωνιζόμενος στην Α’ Εθνική (1972-73, 1973-74 και 1974-75), πραγματοποιώντας συνολικά 67 συμμετοχές, ενώ με τη φανέλα της είχε τρεις ευρωπαϊκές συμμετοχές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1973-74.

Πιο συγκεκριμένα έπαιξε απέναντι στην αυστριακή Γκράτσερ (σ.σ. τωρινή Στουρμ Γκρατς) στο ένα παιχνίδι αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στις δύο συναντήσεις με την Ολλανδική ΦΚ Τβέντε στον δεύτερο γύρο.

Αφήνοντας την αχαϊκή πρωτεύουσα, πήγε ξανά στα πάτρια εδάφη και στην Αμφιάλη (1975), όπου με τον σύλλογο του Πειραιά αγωνίστηκε -κατά την παρθενική της συμμετοχή- στη Β΄ Εθνική, βάζοντας μετέπειτα τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Η αγάπη του για την «στρογγυλή» θεά, δεν σταμάτησε -και δεν έχει σταματήσει- καθώς ασχολήθηκε με την προπονητική, εργάστηκε σε διάφορους συλλόγους (Α.Ο. Ποντίων Νίκαιας, Δάφνη Ερυθρών, Ηλυσιακό, Ατρόμητο Πειραιώς, Προοδευτική, Ατρόμητο Αθηνών), πλέον δραστηριοποιείται με τους Βετεράνους του Ολυμπιακού.

Ο Αντώνης Τζανετουλάκος επισκέφτηκε την πόλη της Πάτρας με τους βετεράνους και «άνοιξε» την καρδιά του, με συνέντευξή του στη «Γνώμη», θυμήθηκε ιστορίες του παρελθόντος από την Παναχαϊκή, την Ευρώπη, αλλά και τον Ολυμπιακό, ενώ μίλησε και για τα σημερινά δρώμενα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

-Κύριε Αντώνη, επί τη ευκαιρία του φιλικού αγώνα των Παλαίμαχων με τους βετεράνους του Ολυμπιακού, γίνονταν ομηρικές μάχες όταν έπαιζες;

«Αν γίνονταν λέει; Σε κάθε αγώνα θυμάμαι δίναμε ομηρικές μάχες τόσο όταν αγωνιζόμουν στον Ολυμπιακό, όσο και στην Παναχαϊκή, έπεφταν κορμιά. Σε παιχνίδια της κοκκινόμαυρης ομάδας ήθελαν όλοι να μας κερδίζουν, όμως καταφέραμε κάτι το ακατόρθωτο, βγήκαμε στην Ευρώπη, οι φίλαθλοι θυμάμαι κρέμονταν στα κάγκελα, καθώς προσφέραμε και θέαμα, αλλά και γκολ».

-Τι θυμάσαι από εκείνα τα ποδοσφαιρικά χρόνια;

«Τι να πρωτοθυμηθώ, τα παιχνίδια της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό; Τους αγώνες κόντρα στη Δυναμό Ζάγκρεμπ, την Τουλούζ, την Δυναμό Μόσχας, τις συναντήσεις με την Παναχαϊκή στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, που κατακτήσαμε την 3η θέση, τα παιχνίδια με Γκράτσερ και Τβέντε. Αλλά δεν ξεχνώ εκείνο το αλησμόνητο 5-3 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, που ακόμη μιλάει ο κόσμος για αυτή την συνάντηση κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια».

-Ποιοι ποδοσφαιριστές σε δυσκόλεψαν βάζοντάς σου εύκολα γκολ;

«Δεν δέχτηκα εύκολα τέρματα διότι είχα μεγάλη αντίληψη, η μπάλα δεν με πρόδωσε ποτέ, άλλωστε είναι σαν τη γυναίκα, αν της φέρεσαι σωστά θα σου φερθεί. Πάντως ήμασταν ακόμη αήττητοι αφού για 14 παιχνίδια δεν δεχτήκαμε γκολ και ενδεχομένως αυτό το ρεκόρ να μην σπάσει ποτέ…».

-Έχοντας αγωνιστεί σε τρεις μεγάλες ομάδες (Ολυμπιακός, Προοδευτική, Παναχαϊκή), ποια είναι τώρα τα συναισθήματα;

«Είναι διαφορετικά, πολύς κόσμος με θυμάται από την παρουσία μου στον Ολυμπιακό, ωστόσο ακόμη θυμάμαι με αγάπη την Πάτρα και την Παναχαϊκή, καθώς ο φίλαθλος κόσμος της είναι πολύ απαιτητικός και δύσκολος μπορώ να πω, για αυτό και παρίσταμαι σε εκδηλώσεις της κοκκινόμαυρης ομάδας».

-Σου λείπει το γήπεδο και η ατμόσφαιρά του;

«Φυσικά και μου λείπει και μάλιστα πολύ και δεν σου κρύβω ότι στενοχωριέμαι, καθώς το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου και η μπάλα επίσης… Δεν ξεχνιόνται όλα όσα έζησα στο γήπεδο από την μια στιγμή στην άλλη…».

-Ας γυρίσουμε στο σήμερα. Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα, αγωνίζονται αρκετοί ξένοι. Συμφωνείς μαζί τους; Τι θα συμβούλευες τους προέδρους των ΠΑΕ;

«Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί τους, θα βάλω μια μεγάλη παρένθεση. Όταν αγωνιζόμουν στην Παναχαϊκή είχε δέκα ελληνόπουλα, ή αν θέλετε Πατρινόπουλα. Ας προσπαθήσουν λοιπόν να βγάλουν παίκτες από τις ακαδημίες ελληνόπουλα, λείπει το Ελληνικό στοιχείο από τις ομάδες γενικότερα. Θα πρέπει να βρεθούν μάτια στις αλάνες και να κοιτάζουν πιτσιρικάδες που παίζουν…».

-Τι ομάδα είσαι με το χέρι στην καρδιά;

«Δεν σου κρύβω ότι παρακολουθώ τον Ολυμπιακό περισσότερο, όμως έχω πολλούς καλούς φίλους και μαθαίνω για την Παναχαϊκή και φυσικά έγινα Παναχαϊκή, αφού το μικρόβιο αυτό μου το κόλλησαν οι φίλαθλοί της».

-Τέλος ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Σούπερ Λίγκα 1;

«Όλα ακόμη είναι ρευστά, ο Παναθηναϊκός και κατά το παρελθόν βρισκόταν μπροστά οκτώ βαθμούς και ύστερα το έχασε. Θα δούμε έως τον προσεχή Δεκέμβριο πώς θα πάει και θα δούμε τότε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής».

*Στην κεντρική φωτογραφία η ενδεκάδα της Παναχαϊκής. Όρθιοι από αριστερά: Κώστας Δαβουρλής, Αντώνης Τζανετουλάκος, Κυριάκος Ανδρούτσος, Μιχάλης Τούντας, Κωνσταντίνος Λεβέντης, Μανόλης Παππάς, Γιώργος Σίδερης. Καθιστοί από αριστερά: Θέμης Ρήγας, Βασίλης Στραβοπόδης, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Πέτρος Λεβεντάκος.

*Στην κάτω φωτογραφία η ενδεκάδα της Προοδευτικής. Όρθιοι από αριστερά: Απόστολος Γκλέζος, Αντώνης Τζανετουλάκος, Γιώργος Σκριβάνος, Σεβεριάνο Κορέια (προπονητής), Νίκος Πανουσάκης, Δημήτρης Σπετσιέρης. Καθιστοί από αριστερά: Γιώργος Ρουμπάνης, Σταμάτης Βουρδαμής, Σπύρος Καλλής, Παναγιώτης Σκούφος, Διονύσης Σπετσαρίας και Στέλιος Μπέσης.

*Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας των Ολυμπιακού, Προοδευτικής και Παναχαϊκής Αντώνης Τζανετουλάκος με τον συντάκτη της “Γ” Τάσο Αγγελόπουλο. 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement