Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Έμφαση στην οικογένεια και στις εργαζόμενες μητέρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο χρόνος, το χρήμα, η υποστήριξη. Αυτά είναι, σύμφωνα με την δρα Κριστίνα Σρέντερ, πρώην ομοσπονδιακή υπουργό Oικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων Πολιτών, Γυναικών και Νεολαίας της Γερμανίας, και σήμερα αναλύτρια και σύμβουλο επιχειρήσεων, οι τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία οικογένειας. Στη Γερμανία, στην Ελλάδα, παντού. Ακόλουθος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο από το 2009 έως το 2013, η δρ Σρέντερ ήταν αυτή που εφάρμοσε το μέτρο του γονικού επιδόματος και εκείνη που εισηγήθηκε κάθε παιδί να έχει θέση σε παιδικό σταθμό από την ηλικία των 12 μηνών – δύο «επαναστατικά» μέτρα οικογενειακής πολιτικής που μεταξύ άλλων οδήγησαν στην παραμονή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Ισότιμη συμμετοχή

«Στη Γερμανία είχαμε δείκτη γεννήσεων 1,4, ενώ παρατηρούσαμε ότι οι γυναίκες και ειδικά σε κάποιους κλάδους, όπως ο ακαδημαϊκός, δεν έκαναν παιδιά», είπε όταν βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες καλεσμένη του Ιδρύματος Konrad Adenauer Ελλάδας και Κύπρου, που διοργάνωσε την εκδήλωση «Αδειες πατρότητας και ανατροφής: η ισότιμη συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα» σε συνεργασία με το Women On Top. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι ώστε αμέσως μετά τον τοκετό να έχουν τον χρόνο να φροντίσουν την οικογένειά τους και κατόπιν να επιστρέψουν στην εργασία τους». Τα μέτρα λειτούργησαν. Σήμερα το 90% των γυναικών και το 40% των ανδρών παίρνουν γονική άδεια, από 3% που ήταν πριν από 15 χρόνια.

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία και οι δύο γονείς μπορούν να πάρουν γονική άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού τους – είτε ταυτόχρονα είτε διαδοχικά. Η άδεια πατρότητας όπως ισχύει στην Ελλάδα –που πρόσφατα αυξήθηκε από 2 σε 14 ημέρες– καλύπτεται εκεί από τις ρυθμίσεις της γονικής άδειας και του γονικού επιδόματος. Το γονικό επίδομα για τους πρώτους 14 μήνες της ζωής του παιδιού κυμαίνεται μεταξύ 65% και 100% του καθαρού εισοδήματος πριν από τη γέννηση – όσο χαμηλότερο το εισόδημα τόσο υψηλότερο το ποσοστό, με «ταβάνι» τα 1.800 ευρώ τον μήνα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement