Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: ” Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Έληξαν την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, οι εργασίες του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας από την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με την υποστήριξη της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, της κ. Νίκης Σταύρου-πνευματικής δικαιούχου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, του Ομίλου Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας, του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας, (ΠΟ.Κ.Ε.Λ) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στη Λάρισα-Γαλλική Πρεσβεία. Εκφράζουμε σε όλους τις ευχαριστίες μας. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Νίκο ΣΚΕΝΤΕΡΗ, μέλος της ΣΕ και Β΄ Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, για την οργάνωση των φορέων της Λάρισας και τον διαρκή συντονισμό του προγράμματος.

Το Συνέδριο άνοιξε και έκλεισε ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, κ. Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του θέματος και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες. Συμμετείχαν εισηγητές από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, το Βέλγιο με αξιόλογες και επιστημονικά άρτιες εισηγήσεις, που συμπλήρωσαν το ερευνητικό κενό,το οποίο υπήρχε, για την ιδιαίτερη σχέση του Καζαντζάκη με το φυσικό περιβάλλον. Παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι με φυσική παρουσία και από τα ηλεκτρονικά μέσα (Ζoom και ΥouΤube). 

Στη θεματική αυτού του Συνεδρίου μελετήθηκαν έργα του μεγάλου μας στοχαστή ταξιδιωτικά, ποιητικά, μυθιστορήματα, μεμονωμένα ή συγκριτικά με άλλα έργα του ίδιου ή άλλων συγγραφέων, έγιναν φιλοσοφικές διερευνήσεις, αφιερώθηκαν εισηγήσεις σε στοιχεία της φύσης, χλωρίδας και πανίδας, στο αστικό και φυσικό τοπίο. Εντοπίστηκαν και ερμηνεύτηκαν στοιχεία σε συνδυασμό με τις επιστήμες της Φιλοσοφίας, της Ηθικής, της Παιδαγωγικής, του Περιβάλλοντος, της Γεωμορφολογίας, της Φυσικής Ιστορίας…

Συμπερασματικά: Στις ταξιδιωτικές καταγραφές του συγγραφέα ανιχνεύτηκαν κάποιες σταθερές  τοποθετήσεις του. Αναφέρθηκε πως «η  φύση ολάκερη κατέχει σημαντική θέση στο έργο του και εκδηλώνεται με μια «αμφισημία», μια σύμπραξη Θεού και Ανθρώπου». Η θεολογική περιδιάβαση που επιχειρήθηκε με τον συγγραφέα ως «ορθόδοξο ασκητή» να καταγράφει ό,τι σχετίζεται με τη φύση στα διαφορετικά περιβάλλοντα  Ανατολής και Δύσης αφήνει ανοιχτό πεδίο μελέτης. Διαπιστώθηκε πως ο Νίκος Καζαντζάκης κουβαλούσε από την παιδική του ηλικία το βιωμένο κρητικό φυσικό περιβάλλον,  ενταγμένο στο ευρύτερο μεσογειακό. Εντοπίστηκαν στοιχεία της φύσης με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα του μεγάλου μας Κρητικού, στα οποία και αφιερώθηκαν ολόκληρες εισηγήσεις, όπως τα βουνά, ο άνεμος, το άλογο, το τοπίο της Μάνης και της πόληςτου Μεγάλου Κάστρου, του Ηρακλείου.

Στο πλουσιότατο και ποικίλο έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή  κάθε λέξη εμπνέει και πάντα θα αποτελεί πηγή μελέτης, όπως και η πηγαία φύση. 

Ελπίδα επομένως και παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές η συνεχής μελέτη του θέματος.

Η κ. Βάντα Βουτσά-Παπαϊωάννου που διατύπωσε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου έκλεισε τονίζοντας ότι «από το Συνέδριο αυτό πηγάζουν θέματα μελέτης για όλες τις ηλικίες. Αν μας ενδιαφέρει να κινήσουμε και να κρατήσουμε άσβηστο το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών, ίσως θα ήταν σπουδαίο να δημιουργηθεί μία τράπεζα θεμάτων, να καταγράφονται μετά από κάθε μελέτη όλα τα είδη χλωρίδας και πανίδας, που θα εντοπίζονται σε έργα του Νίκου Καζαντζάκη, να υπάρχουν απλές, απλούστατες ερωτήσεις-κίνητρα από την ηλικία των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, ώστε να λειαίνεται το έδαφος μελέτης και για τις επόμενες σχολικές βαθμίδες.Έτσι θα βρει ο μεγάλος μας λογοτέχνης τη θέση που του αρμόζει, θα γίνει οικείος, ώστε να μη μένουν ανέγγιχτες στα ράφια των σχολικών βιβλιοθηκών οι σειρές των έργων του».

 

Για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

 

Αικατερίνη Ζωγραφιστού

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής 

και 

Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ

[email protected]

 

Ελλάδα

Κικίλιας: Κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής – Τουρισμός για όλους μέχρι το 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, είναι προφανές ότι αυτή η ιστορία, όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή είναι κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού», λέει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας για την πρόταση δυσπιστίας  που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

«Θα ήθελα να δω τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να βρεθεί μία άκρη σε αυτή την ιστορία των υποκλοπών, που θολώνει τα νερά, στέλνει αμφίσημα μηνύματα και μπλέκει τον κόσμο. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαστική εξουσία να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

«Γίνεται για συγκεκριμένο λόγο προεκλογικά, δεν λύνονται με αυτό τον τρόπο τα θέματα αυτά. Κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ελληνική Δικαιοσύνη. Οι κύριοι μιλάνε τώρα για στοιχεία σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές… Ο πρωθυπουργός έξι μήνες πριν και μέτρα πήρε, έκανε κινήσεις, αποδέχθηκε τα όποια λάθη και προχώρησε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και άνοιξε τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Άρα, να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και να το σεβαστούμε όλοι», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

«Τουρισμός για Όλους»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα γίνει η κλήρωση για άλλα 125.000 vouchers των 150-300 ευρώ για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο εξάμηνο έχουν στηριχθεί με το πρόγραμμα αυτό περισσότεροι από 400.000 δικαιούχοι.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι με διάταξη που έφερε στη Βουλή το υπουργείο, το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους θα συνεχιστεί μέχρι το 2024.

Περισσότερα

Ελλάδα

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για να ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να προκύψει το προσεχές διάστημα, με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από το κλείσιμο του προϋπολογισμού στο τέλος του Φεβρουαρίου (θα αφορά στο 2022) και την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια να καθορίζει το εύρος του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει, ωστόσο, ότι με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο «μπορεί να είναι 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για ολόκληρο το έτος, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους», κάνοντας εν προκειμένω πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Τα ίδια στελέχη δε, επισημαίνουν ότι το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», τόσο πριν από το Πάσχα, όσο και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του «καλαθιού αγορών». Το Πάσχα πέρυσι, είχε χορηγηθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το «καλάθι αγορών» και θα ακολουθήσουν έως το Πάσχα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται- εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους- οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί φυσικά σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση ένα άλλο σενάριο, συζητείται παράλληλα η επιπλέον μείωση το τρέχον έτος των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (που έχει ωστόσο υψηλό κόστος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ), καθώς και η ενίσχυση και παράταση του «καλαθιού αγορών» κατά ένα τρίμηνο έως και τον Οκτώβριο (που θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση ή την παραμονή των τιμών στα προϊόντα στα σημερινά επίπεδα).

Περισσότερα

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνής οίκο αξιολόγηση Fitch σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επιστρέφει» και πώς η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

«Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα: Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Και η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε για τη χώρα μας βελτίωση 7 θέσεων της στο δείκτη αντίληψης διαφθοράς. Η Ελλάδα επιστρέφει!», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα