Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ζαμπονοτυρόπιτα με αρωματική σάλτσα ντομάτας          

Published

on

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη

100-120 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

250 ml χυμό τομάτας

80 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

10-12 λεπτές μεγάλες φέτες καπνιστό ζαμπόν

200 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο

4-5 κλωναράκια θυμάρι

1 κρόκο αυγού + 15 ml νερό χτυπημένα μαζί

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε ένα μικρό σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτετε 2 κoυτ. σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο. Σοτάρετε 2. Προσθέτετε την πιπεριά Φλωρίνης, μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά και ρίχνετε το χυμό τομάτας και το νερό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύετε για μέχρι αρχίζει να πήζει. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και την πολτοποιείτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνετε την επιφάνεια ενός μεγάλου χαμηλού ταψιού. Ανοίγετε τα φύλλα της σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ώστε όταν τα βάλετε στο ταψί να εξέχει περιμετρικά ένα δάχτυλο ζύμης. Διπλώνετε τη σφολιάτα στη μέση (για να τη μεταφέρετε) και βάζετε στο ταψί. Με ένα κουτάλι απλώνετε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Καλύπτετε με τις φέτες του ζαμπόν, σάλτσα και τέλος, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και θυμάρι. Προσθέτετε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας με τον ίδιο τρόπο και γυρίζετε τις άκρες προς τα μέσα. Με την άκρη ενός πιρουνιού πιέζετε περιμετρικά τη σφολιάτα (στο σημείο που διπλώσατε) και με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό. Ψήνετε μέχρι να ροδίσει και ψηθεί καλά. Σερβίρετε ζεστή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement