Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ψηφιακό Ωράριο από την 1η Δεκέμβρη-Μεγάλο ενδιαφέρον για το ενημερωτικό σεμινάριο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας

Published

on

Από αυτή την Πέμπτη από 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το «Ψηφιακό Ωράριο» και μπαίνει τέλος στα χειρόγραφα ωράρια και τις εκπρόθεσμες υποβολές καταστάσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις.

Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ε.Λ.Φ.Ε.Ε.) Αχαΐας διοργάνωσε την Τρίτη που μας πέρασε το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο Αστήρ της Πάτρας ένα πολύ κατατοπιστικό ενημερωτικό σεμινάριο για λογιστές-φοροτεχνικούς με αντικείμενο το Ψηφιακό Ωράριο – Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας όπου παρουσιάστηκαν και όλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Το ωράριο θα κατατίθεται πλέον σε ψηφιακή μορφή με πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε αυτό, κάτι που σημαίνει απλοποίηση ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες, σύμφωνα με τον Πέτρο Ραπανάκη, Οικονομολόγο, Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας και ανθρώπινου δυναμικού που ήταν και ο Εισηγητής του Σεμιναρίου

«Υπήρχαν περιστατικά που οι εργοδότες έλεγαν στους υπαλλήλους να χτυπήσουν κάρτα στο τέλος του ωραρίου τους και μετά να επιστρέψουν στη δουλειά. Τα πρόστιμα είναι υπέρογκα εάν βρεθεί εργαζόμενος που έχει χτυπήσει κάρτα και έχει επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Έχουν επιβληθεί τέτοια πρόστιμα και πλέον ελαχιστοποιούνται αυτές οι περιπτώσεις» τόνισε επισημαίνοντας ότι «όταν έρθει η Ψηφιακή Κάρτα θα υπάρχει σχολαστικός έλεγχος και θα καταγράφονται ακόμα και τα λεπτά καθώς στόχος είναι να παταχθεί η αδήλωτη εργασία και όλο αυτό να γίνει ομαλά».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Όπως τόνισε ο κ. Ραπανάκης, πιστοποιημένος εισηγητής του ΟΑΕΔ – ΛΑΕΚ, συνεργάτης στον Όμιλο Πληροφορικής Epsilon Net,

@ με το Ψηφιακό Ωράριο αντικαθίσταται η δήλωση του ωραρίου εργασίας στο Εργάνη που υποχρεώνει τον λογιστή σε εκ του μηδενός διαμόρφωση του ωραρίου,

@ σύντομα κάθε είσοδος και έξοδος του εργαζόμενου από την εργασία θα καταγράφεται με και κάθε είδους απόκλιση από το δηλωθέν ωράριο θα πρέπει να τεκμηριώνεται,

@ Το Ψηφιακό Σύστημα Ωρωμέτρησης θα ισχύσει μόνο για τους εργαζόμενους με φυσική παρουσία ενώ οι εκτός έδρας -μη σταθεροί- εργαζόμενοι (πωλητές, συντηρητές, φύλακες κλπ.) δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν την Ψηφιακή Κάρτα και

@ μετά την ένταξη του εργαζόμενου στην «Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας» δεν θα συμπληρώνεται προς υποβολή το «Ε4» Συμπληρωματικού Ωραρίου ούτε θα επιτρέπεται ο εργαζόμενος να παρεμβαίνει σε αυτό ενώ δεν προβλέπεται και διαδικασία εκπρόθεσμης τροποποίησης ωραρίου.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η μη υποβολή «Δήλωσης Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» θα επισείει πολύ υψηλά πρόστιμα για τους εργοδότες, από 1.800-8.000 ευρώ. Για μερικώς απασχολούμενο το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ. Πρόστιμο 2.000 ευρώ επισείει και η μη καταβολή προσαύξησης 12% ανά ώρα για κάθε επιπλέον ώρα απασχόλησης στην εργασία.

Μια σημαντική αλλαγή που επέρχεται είναι ότι πλέον, στις επιχειρήσεις  εστίασης το διάλειμμα  είναι υποχρεωτικά εντός ωραρίου!

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Σύμφωνα πάντως με λογιστές – φοροτεχνικούς, η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας η οποία εισήχθη από τον περασμένο Ιούλιο, επεκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου και σύντομα θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις, για εργαζομένους με κάθε σύμβαση, έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση γραφειοκρατίας στα στελέχη μισθοδοσίας. Σχετικές αναφορές έγιναν από τον Ειδικό Γραμματέα της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Αχαΐας Δημήτρη Δημήτρη Μπόκαρη.

«Λόγω της μεγάλης αύξησης στον όγκο εργασίας των λογιστικών γραφείων ένεκα των συνεχών αλλαγών στη νομοθεσία από το Ψηφιακό Μετασχηματισμό της εργατικής και φορολογικής διοίκησης, επιχειρήσεις και λογιστές πρέπει να δείχνουν προτίμηση σε καινοτόμες έξυπνες ψηφιακές λύσεις που με ταχύτητα και ασφάλεια να διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του νέου πλαισίου για το Ψηφιακό Ωράριο και τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας» τόνισε ο κ.Ραπανάκης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement