Υγεία
Καρκίνος του προστάτη: Η δύναμη της έγκαιρης διάγνωσης και οι πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Ζούμε στην εποχή, που ο καρκίνος έχει μεταμορφωθεί πλέον σε χρόνια νόσο.
Με μία σειρά καινοτόμων σκευασμάτων και τεχνολογικών επιτευγμάτων – όπως η Ιατρική Ακριβείας – στην υπηρεσία των ασθενών, η λέξη επάρατος, τείνει να εξαλειφθεί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και σήμερα, φοβούνται και δεν τολμούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους ένα πρόβλημα υγείας ή μια ενόχληση που μπορεί να έχουν…
Η δύναμη τη έγκαιρης διάγνωσης
Στον καρκίνο του προστάτη – όπως και στους περισσότερους τύπους καρκίνου – είναι υψίστης σημασίας, η έγκαιρη διάγνωση. Το ακούμε, αλλά δυστυχώς το αμελούμε: Η πρόληψη σώζει ζωές. Το βασικό κλειδί για την υγεία ενός ανθρώπου και τη διατήρησή της, είναι η πρόληψη, ενίοτε, πιο καθοριστική και από την θεραπεία.
Σε άνδρες άνω της μέσης ηλικίας, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Περίπου 1 στους 8 άνδρες, θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερος στις ΗΠΑ και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και χαμηλότερος στην Άπω Ανατολή. Η υπέρταση και η περιφέρεια μέσης > 104 cm έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη επίσης, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα.
Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, ενώ άτομα που έχουν συγγενή α’ βαθμού (αδέρφια, πατέρα) με καρκίνο προστάτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες νόσησης, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται περαιτέρω όταν περισσότεροι από τους συγγενείς τους έχει αναπτύξει προστατικό καρκίνο.

Ελέγξτε τον προστάτη αδένα σας χωρίς φόβο
Κάθε άνδρας, ειδικά από την ηλικία των 50 ετών και άνω, οφείλει να ελέγχει τον προστάτη του. Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε, όπως επισημαίνει η Janssen με πολυετή παρουσία στη μάχη κατά και της συγκεκριμένης νόσου, με καινοτόμες προσεγγίσεις που βρίσκονται πάντα υπέρ του ασθενή. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην φοβάται κάποιος να επικοινωνεί με τον θεράποντα γιατρό του, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τον ενοχλούν. Ή για την ακρίβεια, πρέπει να ενεργεί εγκαίρως, ακόμη και πριν τα συμπτώματα, διότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα που προκαλούνται από τον καρκίνο, τότε ίσως είναι αργά:
Για παράδειγμα, εάν παρουσιάζεται δυσκολία ή διστακτικότητα έναρξης της ούρησης, συχνοουρία, διακεκομμένη ροή, αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης, αλλά και επιτακτικότητα της ούρησης, εάν κάποιος αισθάνεται καύσο ή πόνο κατά την ούρηση, εάν έχει αιματουρία ή στυτική δυσλειτουργία, τότε χρειάζεται να κλείσει άμεσα ραντεβού με τον ουρολόγο – ανδρολόγο του.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη που χρειάζεται να γίνονται κάθε χρόνο περιλαμβάνουν την αιματολογική εξέταση για την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA και τη δακτυλική εξέταση. Η διαδικασία της δακτυλικής εξέτασης πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.
Αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, μπορεί να χρειασθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε διορθικό υπέρηχο, διορθική βιοψία και πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη για περαιτέρω έλεγχο.
Για τον σκοπό αυτό, ήδη η Janssen πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι).

Η καμπάνια με τίτλο «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», ενισχύει την προσπάθεια ενημέρωσης ενώ στηρίζεται στο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, έχοντας ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον γνωστό κωμικό κ. Αλέξανδρο Τσουβέλα, ο οποίος καλεί με το δικό του τρόπο τους άνδρες να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς τους, αλλά και τις γυναίκες να ενθαρρύνουν τους άνδρες, ενόψει της εξέτασης. Στην ιστοσελίδα «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», καθένας μας μπορεί να ενημερωθεί έγκυρα και εμπεριστατωμένα, να λάβει κατάλληλες συμβουλές και καθοδήγηση.
Δείτε εδώ το βίντεο της καμπάνιας Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε #PROSTATEfsou
Το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των θεραπειών
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες μπορούν να δώσουν κλινικά οφέλη στον ασθενή με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας σταθερή την ποιότητα ζωής του ασθενή.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση/ρομποτική λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση, η χημειοθεραπεία και νέες εντοπισμένες θεραπείες.

Σε ασθενείς με τοπικά εντοπισμένη νόσο, το προσδόκιμο επιβίωσης >10 ετών από τη διάγνωση, είναι απαραίτητο ώστε να έχουν όφελος από την τοπική θεραπεία.
Εάν ο καρκίνος είναι ασυμπτωματικός και χαμηλού κινδύνου, η θεραπεία μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται ενεργός παρακολούθηση, για την οποία απαιτούνται συχνά τσεκ-απ με εξετάσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE), μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) και άλλες εξετάσεις. Ενίοτε είναι απαραίτητη και η επανάληψη της βιοψίας. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλάξουν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας.
Το θεραπευτικό πλάνο σχεδιάζεται από τον θεράποντα ιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή και είναι ξεχωριστό για κάθε ασθενή με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά του.
Στη φαρμακευτική Janssen, ο στόχος είναι ανθρωποκεντρικός. «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς ασθένειες, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας», επισημαίνουν οι επικεφαλής της εταιρείας, σημειώνοντας, ότι «για το λόγο αυτό επιζητούμε τη συμμετοχή και συνεργασία μαζί τους, καθώς και με τους φροντιστές, προκειμένου να μάθουμε και να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις εμπειρίες τους. Χάρη σε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες είμαστε βέβαιοι ότι αναπτύσσουμε τα κατάλληλα φάρμακα, βελτιώνουμε τις κλινικές δοκιμές και δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι προσβάσιμο και εύκολα κατανοητό».
Επισκεφτείτε την ειδικά σχεδιασμένη για τους ασθενείς ιστοσελίδα της Janssen:
https://www.janssenwithme.gr/el-gr/initiatives/prostate-cancer/about-prostate-cancer
CNN
Υγεία
Τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας στο κρύο
Δημοσιεύθηκε
8 ώρες πρνστις
4 Φεβρουαρίου 2023 22:00
Με αφορμή την επικείμενη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία μας και την ταλαιπωρία.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν στο επερχόμενο «κύμα ψύχους» οι ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και τα μικρά παιδιά.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έδειξαν ότι η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμπραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.
Επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό
Η έκθεση στο ψύχος και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σωματική καταπόνηση αυξάνουν το καρδιακό έργο και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις αλλά και η αρτηριακή πίεση. Ο αγγειόσπασμος αυτός πέραν της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τις δυσμενείς επιδράσεις στην ίδια την καρδιά μπορεί να «επεκταθεί» και στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες στενώσεις των αγγείων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
Υπάρχουν επίσης δεδομένα που δείχνουν αύξηση της πηκτικότητας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους με αναμενόμενη αύξηση και των θρομβωτικών επεισοδίων που μπορούν να εμφανιστούν είτε ως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είτε ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τι να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από το κρύο
Το πρωταρχικό μέσο προφύλαξης είναι η μείωση της έκθεσης στο ψύχος. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας, να φοράμε κατάλληλα ρούχα και όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε αυτό να γίνεται με όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες, με μείωση του χρόνου μετακίνησης και με την ελάχιστη σωματική καταπόνηση.
Οι ασθενείς με γνωστό καρδιολογικό ιστορικό δεν πρέπει να αμελούν την αγωγή τους. Ιδιαίτερα πρέπει να υπάρξει προσοχή για τα φάρμακα που λαμβάνονται για την υπέρταση καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.
Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε λάβει τα προφυλακτικά μέτρα για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού (όταν αυτό συνίσταται από τους ιατρούς μας), δηλαδή να έχουμε εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, τον πνευμονόκοκκο και πλέον και έναντι της νόσου COVID-19.
Η κατανάλωση επίσης αλκοόλ δεν προστατεύει από την απώλεια θερμότητας αλλά μπορεί να την αυξήσει επιτείνοντας τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό.
Σε κάθε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό.
Καθώς λοιπόν οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό είναι σημαντικές, η σωστή προετοιμασία, η ενημέρωση και η εφαρμογή των προστατευτικών συμπεριφορών είναι απαραίτητη τόσο για τους υγιείς όσο και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.
Αναφορές
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002914915017105
Υγεία
ΕΕΣ: Έξι προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διαφόρων ειδών καρκίνου
Δημοσιεύθηκε
10 ώρες πρνστις
4 Φεβρουαρίου 2023 20:45
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4/2), απευθύνει έκκληση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας που δυστυχώς κοστίζει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, ωστόσο, μεγάλο μέρος των θανάτων μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ταυτόχρονα, προτείνει έξι προληπτικά μέτρα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Τομέας Υγείας του Ε.Ε.Σ, με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του και τις Κινητές Μονάδες Υγείας που διαθέτει, πρωτοστατεί στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για έναν από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους παγκοσμίως, τον καρκίνο του μαστού, υλοποιώντας μεγάλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της δράσης του Ε.Ε.Σ. πραγματοποιείται κλινική εξέταση (ψηλάφηση) από γυναικολόγο, συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, βιωματική εκπαίδευση στην αυτοεξέταση με χρήση προπλάσματος, καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Η εν λόγω δράση έχει υλοποιηθεί με επιτυχία από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του Ε.Ε.Σ. σε Πλατεία Συντάγματος, Άνω Λιόσια, Καλλιθέα, Πειραιά, Λαμία, Αμαλιάδα (3/2), ενώ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη δράση στη Ναύπακτο και εν συνεχεία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο Τομέας Υγείας του Ε.Ε.Σ. προτείνει έξι προληπτικά μέτρα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου:
► Διακοπή του καπνίσματος
► Αποφυγή της παχυσαρκίας
► Σωματική άσκηση
► Υγιεινή διατροφή
► Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
► Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: Από την επάρατο στη διαχειρίσιμη και χρόνια νόσο
Δημοσιεύθηκε
10 ώρες πρνστις
4 Φεβρουαρίου 2023 20:15
Η παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου που τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, αποτελεί ευκαιρία για συνεχή ευαισθητοποίηση, ενδελεχή ενημέρωση, περίσκεψη και γιατί όχι; προσδοκία, πώς η κάποτε επάρατος νόσος, έχει μεταμορφωθεί, σε μία χρόνια και διαχειρίσιμη νόσο.
Και οι ασθενείς με καρκίνο, έχουν το προνόμιο πλέον, να μπορούν να απολαμβάνουν μία όσο το δυνατόν κανονική καθημερινότητα, με ποιότητα ζωής, και ελπίδα για οριστική ίαση.
Άλλωστε ζούμε την εποχή που η επιστήμη και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, συντελεί καθημερινά μικρά θαύματα, έχοντας συμμάχους της, ένα τεράστιο οπλοστάσιο, από καινοτόμες θεραπείες, ανοσοθεραπείες, εμβληματικά καινούρια φάρμακα, ιατρική ακριβείας και τεχνολογικές απεικονίσεις. Αρκεί και οι ασθενείς, να αγκαλιάσουν την πρόληψη και τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και ευλαβική συνέπεια.
Το 2020 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.955.000 θάνατοι. Ο καρκίνος έχει αυξητικές τάσεις σε όλες τις χώρες παγκοσμίως, και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα με μία αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά 24% και πλέον.
Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Εκτιμάται, ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.
Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B και C, ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV). Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για δράσεις για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου.
Στη χώρα μας σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 65.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ακόμα και σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί για την Ελλάδα τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί, όμως, την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών.
Η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και αποτελεί το 14% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου. Στη χώρα μας το 2020 καταγράφηκαν 8.960 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα και σημειώθηκαν 7.662 θάνατοι. Ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού και στην Ε.Ε. έχουμε 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 90.000 θανάτους ετησίως. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 γυναίκα στις 9, θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη χώρα μας τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι 7.770 ετησίως και οι θάνατοι 2.330. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα είναι ο καρκίνος του προστάτη που αποτελεί και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Στην Ελλάδα διαγνώστηκαν το 2020 (έκθεση Globocan) 6.217 νέα κρούσματα και 1.835 θάνατοι. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη για τους άνδρες, και τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού για τις γυναίκες.
Στην Ελλάδα το 2020 διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου και 3.431 θάνατοι (Globocan). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως στην Ελλάδα με 5.645 νέα κρούσματα ετησίως και 1.543 θανάτους το 2020 (Globocan). Αυξητικές τάσεις καταγράφονται εξάλλου στον καρκίνο του παγκρέατος, των χοληφόρων, της μήτρας και των ωοθηκών, του νεφρού και το μελάνωμα.
Η έλλειψη Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών δυστυχώς δεν επιτρέπει την ακριβή καταγραφή στη χώρα μας των νέων κρουσμάτων καρκίνου, τους θανάτους αλλά και την επιβίωση των ασθενών και γενικότερα τα αποτελέσματα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου.
Το CNN Greece, φιλοξενεί, δύο σημαντικές προσωπικότητες που μιλάνε για το ταξίδι του ασθενούς με καρκίνου, από την ώρα της διάγνωσης, μέχρι την ίαση και την προσδοκία για οριστική αυλαία της νόσου, αλλά και για την ελπιδοφόρα φαρέτρα της τεχνολογίας και των θεραπευτικών επιλογών, με στόχο την ποιότητα ζωής και την επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης. Πρόκειται για την κυρία Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρο του ΚΕΦΙ – Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Αθηνών, από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΛΛΟΚ – Ελληνική Ομοσπονδία κατά του Καρκίνου και μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, και τον κ. Ηλία Αθανασιάδη– ογκολόγο – παθολόγο, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ.
Ροή ειδήσεων
Επιδότηση ρεύματος: Πάνω από 1.100 ευρώ το όφελος στο επτάμηνο για ένα μέσο νοικοκυριό
Τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας στο κρύο
Κική Κούσογλου: Αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της – «Τρέμω ολόκληρη» λέει η μητέρα της
Market Pass: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα στις 15 Φεβρουαρίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί
Συγκλονιστικός Τσιλιανίδης ξύρισε το κεφάλι του για να στηρίξει τα άτομα με καρκίνο
Η “Μπάρμπαρα” χτύπησε και την Αχαΐα: Σε ποια σημεία διεκόπη η κυκλοφορία
Κακοκαιρία: Επιχείρηση απεγκλωβισμού 9 ατόμων
Φορολογικό διαζύγιο: Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει – Τα «ατού», οι «παγίδες» και η προθεσμία για τις αιτήσεις
Χατζηδάκης για συντάξεις: €100 καθαρά ανά μήνα για επικουρικές που δεν έχουν εκδοθεί ως 15/3
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Όταν ο αδικοχαμένος υποσμηναγός πέταξε πάνω από το χωριό του
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Πήγε για υπέρηχο και τον ετοίμασαν για χειρουργείο – Η απίστευτη περιπέτεια γνωστού Πατρινού!
-
Υγεία4 ημέρες πρν
ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες από δύο κορτικοστεροειδή ενέσιμα φάρμακα
-
Παναχαϊκή6 ημέρες πρν
H Αστυνομία ζήτησε να αναβληθεί το παιχνίδι
-
Οικονομία7 ημέρες πρν
Κικίλιας: Κίνηση τακτικισμού και εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής – Τουρισμός για όλους μέχρι το 2024
-
Άρθρα-Συνεργασίες6 ημέρες πρν
Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες της παιδείας και το σήμερα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Δυτική Αχαΐα: Τους ζήτησε να φύγουν από το χωράφι του κι εκείνοι τον ξυλοφόρτωσαν! Στο Νοσοκομείο ο άνδρας
-
Ελλάδα2 ημέρες πρν
Ευστάθιος Τσιτλακίδης: Φίλος του τον αποχαιρέτησε με λεβέντικο ζεϊμπέκικο