Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιμελητήριο Αχαΐας: «Πράσινη μετάβαση» για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Published

on

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πάτρα, στο χώρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και ΜμΕ: Πράσινη Μετάβαση, Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο & Αναγκαίες Προσαρμογές για την Αύξηση Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Ο Υπεύθυνος του ΚΕΚ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Νικολακόπουλος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Μαρλαφέκα, εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και επαγγελματίες, εργαζόμενους διαφόρων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο ενεργοποίησης όλων των κλάδων της οικονομίας με σκοπό την επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ΜμΕ, οι οποίες αφενός χρειάζεται να στηρίξουν την εν λόγω μετάβαση και αφετέρου έχουν ανάγκη από κίνητρα που θα λειτουργήσουν θετικά προς την πράσινη μετάβαση, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Μαρλαφέκας τόνισε ότι «δεν υπάρχει εξίσωση για αυτό που πάμε να κάνουμε».

Την παρουσίαση της μελέτης ανέλαβε η Μαργώση Μαρία, διδάκτωρ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της μελέτης ήταν να καταγράψει τις ενταγμένες δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εστίαση στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης, ακολούθησαν ομιλίες οι οποίες συνέκλιναν στο γεγονός ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά προκειμένου να μπορέσει η χώρα να μεταβεί στην κλιματική ουδετερότητα.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΒΕΑΜΜ κ. Διδάχος υπογράμμισε ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμετάσχουν αλλά χρειάζονται απλοποιημένες διαδικασίες υποβολής φακέλου, ενώ αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση τόνισε ότι η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχτεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ν. Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ» κ. Παυλόπουλος μετέφερε το σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο πλανήτης και την υποχρεωτική πλέον μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, προτείνοντας τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού τιμολογίου και των επιδοτήσεων στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Power Pass και αντ’ αυτών η επιδότηση να δίνεται στην αυτοπαραγωγή μέσω της δωρεάν ηλιακής ενέργειας, τόσο στο σημείο κατανάλωσης NET-METERING, όσο και μακριά από αυτό VIRTUAL NET-METERING.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να τοποθετηθούν τόσο επί της μελέτης και των ευρημάτων της όσο και επί των ομιλιών που είχαν προηγηθεί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement